Календар

Покана за среща за Рила: 23-25 май, Мадара

Здравейте приятели,

благодарим ви за подкрепата за спасяването на Рила и събуждане на Българския народ.
Благодарим за това, че се подписахте и събирахте подписката, че участвате и организирате акциите, че помагате, така както сте решили, така, както можете и желаете.

Благодарение на всички нас заедно кампанията става все по-успешна. Тази седмица в Брюксел лично на комисаря по околна среда Ставрос Димас връчихме подписката със събраните до момента подписи, които са почти 148,000!
Четирима депутати от Зелените излязоха да заявят подкрепата си за спасяване на Рила! Всички европейски институции са сигнализирани вече от много посоки за незаконното строителство в Рила и ще вземат мерки възможно най-бързо.

ПОДПИСКАТА ПРОДЪЛЖАВА ДО ОКОНЧАТЕЛНАТА ПОБЕДА ЗА РИЛА!

Кампанията за Рила тепърва започва и ще продължи, докато спасим Рила и събудим народа. Гражданският натиск отдолу и натискът на европейските институции отгоре ще накарат управляващите да си свършат работата.

Каним ви на среща за планиране на кампанията за Рила от 23 до 25 май на Мадара. Нека заедно да помислим докъде сме стигнали и как да продължи кампанията. Ще представим фото изложба за Рила, ще имате възможност да закупите тениски, да вземете информационни материали, да дарите за кампанията, да слушате концерти, да бъдете на палатков лагер сред природата, да се запознаем с метода "сатяграха" - ненасилие, непротивене на злото, но непримиримост пред несправедливостта и обръщането в справедливост чрез поемане тежестта и отговорността най-вече върху себе си.

Избрахме тези дати и място, защото там ще правим срещи и презентации за Рила на събора на Общество Бяло братство. Насрочена е специална презентация за 24 май от 16.30 ч.

Повече за метода "Сатяграха" : http://truden.com/article140.html
Филмът "Ганди", 1982 г., носител на 8 Оскара може да се изтегли оттук:
http://www.zamunda.net/details.php?id=24042
Автобиографичната книга на Ганди "Моят път към Истината" на английски език:
http://en.wikisource.org/wiki/An_Autobiography_or_The_Stor_of_my_Experiments_with_Truth.

За повече информация: Вера Петканчин vera.petkantchin@gmail.com , 0899 38 58 59 и Цвета Христова cveta.hristova@gmail.com.

****************************************************************************

САТЯГРАХА – „душевна сила” или „сила на истината”

Източник: http://truden.com/article140.html

Революционният принцип, въведен от Ганди, разрешава парадокса на свободата. Той го нарича САТЯГРАХА – „душевна сила” или „сила на истината”. На Запад същността на САТЯГРАХА е погрешно разбирана като „пасивна съпротива” – определение, което Ганди отхвърля, понеже внушава елемент на слабост или „не-насилие”, което е само един от компонентите й.

САТЯГРАХА черпи силата си от две привидно противоположни качества : пламенна автономност и пълно състрадание. Тя всъщност казва : „Аз няма да оказвам насилие над теб. Нито пък ти ще оказваш насилие над мен. Ако ти се държиш несправедливо, аз няма да ти се противопоставя с насилие (силата на тялото), а със силата на истината – цялостта на моите вярвания. Моята цялостност намира израз във волята ми да страдам, да се излагам на опасности, да попадам в затвор, дори да умра, ако е необходимо. Но аз няма да сътруднича с несправедливостта.
Като видиш моята воля, като усетиш състраданието ми и моята чувствителност към твоите нужди, ти ще отвърнеш по начини, които аз никога не бих предизвикал чрез заплаха, пазарене, молби или силата на тялото. Заедно ние ще можем да разрешим проблема. Защото той е нашият противник, а не ние, един спрямо друг.”
САТЯГРАХА е стратегията на тези, които отхвърлят решения, изискващи компромис със свободата или интегритета на който и да било от участниците. Ганди винаги е казвал, че тя е оръжието на силния, защото изисква героична въздържаност и куража да прощаваш. Той преобръща с главата надолу цялото схващане за властта. Когато посещава планинското скривалище на индийски бойци и вижда пушките им, той казва : „Сигурно много ви е страх.”
САТЯГРАХА, независимо под какво название, е позиция, която прехвърля политиката от сегашната територия на конфронтация, пазарене, подкупи и надиграване върху една нова арена на искреност, взаимна човечност, стремеж към разбирателство. Тя трансформира конфликта още от извора му – сърцата на участниците в него. Създава атмосфера на добронамереност, в която човек може да се промени, без да се чувства победен. Хората, които я прилагат, трябва да бъдат будни и гъвкави, да търсят истината дори в позицията на опонента си. Ерик Ериксън казва за Ганди, че той „ е способен да помогне на другите да изоставят скъпо струващата отбрана и несъгласия... Просветлението и дисциплината могат да разоръжават или да дават сила, по-мощна от всякакви оръжия.”
САТЯГРАХА действа тихо и привидно бавно, казва Ганди, „но в действителност на света няма друга толкова пряка или тъй бързодействаща сила.”

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1799 посещения

OFF