Календар

ЧИСТИМ ВЕЧЕ ДЕСЕТ ГОДИНИ... ЮБИЛЕЙНО ПОЧИСТВАНЕ НА ЗА ЗЕМЯТА

ЧИСТИМ ВЕЧЕ ДЕСЕТ ГОДИНИ... ЮБИЛЕЙНО ПОЧИСТВАНЕ НА ЗА ЗЕМЯТА "Почистването на За Земята"... Ако попадате за пръв път на това изречение, има защо да му хвърлите един по-задълбочен поглед. Трудно изразимо в думи, това неимоверно събитие обобщава в себе си няколко измерения:

а. Планина;

б. Непосилна работа и ефективно разтребване на залежали боклуци, попаднали във високи и трудно-проходими планински терени;

в. Един специфичен дух на задружност и отдаденост на изнасянето на чували посредством дискомфортни метални инсталации, които обикновено наричаме "рамки";

г. Ободряващи срещи-сблъсъци на усети по темата "какво е планината за мен" с неразбиращите очи на тези, които продължават да хвърлят или трупат едно друго в планината...;

д. И още много други, предимно непосредствени..;

С две думи, почистването на За Земята е нещо като комедийно-сапунено-трагичен филм, в чиито вълнуващо абсурден ежегоден епизод няма как да не се впуснете....ако щете и като главна героиня или главен герой.

Ако пък сте били част от стихийното почистване, преди много или по-малко години (десет например...) имате нужда единствено от следната информация:

МЯСТО: хижа ДЕМЯНИЦА, Национален Парк ПИРИН

ПЕРИОД: пристигане на 31-ви юли / отпътуване - 5-ти август.

НАЧИН НА ПРЕБИВАВАНЕ: изцяло ПАЛАТКОВ. За целта са ви нужни: палатка, топъл спален чувал, шалте, светлина, канче,прибори, планински обувки, топли дрехи, дъждобран, яке, . Добре е да имате и джобно ножче (понеже винаги липсва когато чувалите се приспособяват към рамките).

ХРАНА: осигурени ще бъдат ВЕГЕТАРИАНСКИ или постни ястия.

МАРШРУТИ ЗА ПОЧИСТВАНЕ: около хижа Демяница, Валявишки и Василашки циркус, Тевно езеро, Тодорините очи, основни пътеки в района

КАК ДА СТИГНЕМ ДО ДЕМЯНИЦА: хижата е разположена на около 3 часа от Банско пеша, или два част от отбивката за Демяница по пътя от Банско към Вихрен.

ЗА КОНТАКТИ:
0882966334 - Ваня,
0885849111 - Филка,
Е-mail: priateli (at) zazemiata.org
www.zazemiata.org

ЗАПИСВАНЕ: Би било чудесно ако ни съобщите, че ще дойдете, за да знаем ориентировъчно колко души да очакваме. За целта използвайте по-горния е-мейл.

ТАКСА УЧАСТИЕ: 12 лв - за целия период, срещу която получавате невероятната ЮБИЛЕЙНА ФЛАНЕЛКА, разбира се и вкусна храна, чай и парче от юбилейната торта :)

Малко спомени...

Точно преди десет години, или през 1999, бяхме само 25 на брой и много по-малко като години, носихме макарони, кетчуп и сирене на гръб за десет дни, нямахме много рамки, скъсахме се от работа, но изровихме и изнесохме около тон и половина (отпадъци).... С годините общия брой участници стигна всичко на всичко около 1000 души, а количеството свалени отпадъци около 49 тона.

НОВОВЪВЕДЕНИЯ:

Юбилеят на почистването ще бъде отбелязан с МУЗИКАЛНИ ВЕЧЕРИ, много изненади, паради, шоколади, гастролади и музикални импрoвизaторски триади, песни, танци и манци. Но подробности могат да бъдат предоставени само на място, поради силно органичния и трудно-планировъчен характер на почистванията.

СПЕЦИАЛНО ОБРЪЩЕНИЕ: До всички музиканти по душа и призвание! Елате с гайди, тарамбуки, кавалчета, песнопойки, цигулки, китари, пиано, латерна, тромпет !!! И ще измислим песен + танц!

Очакваме ви с радост!

Екипът по по-най-чистването!!!

*Прочетете още:*

ПО-ЧИСТ-ване на ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН - 2008 http://zazemiata.org/chistene_centralenbalkan.php

Девето почистване на защитени територии на За Земята - Пирин 2007 http://zazemiata.org/cleaning_2007.php

Осмо национално почистване: РИЛА 2006! http://zazemiata.org/cleaning_rila2006.php

"Влизам си в клека" http://zazemiata.org/cleaning_rila_bg.php
Разказ за почистване на Рила 2004
Филка Секулова, ЕС "За Земята"

Програма на Екологично сдружение "За Земята" за борба със замърсяванията в Национални паркове и защитени територии http://zazemiata.org/cleaning_programa.php

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4694 посещения

OFF