Календар

ДА ОТНЕМЕМ ПОДАРЪКА НА БОЙКО! БЛОКАДА НА ОРЛОВ МОСТ ПО СЛУЧАЙ ГЛАСУВАНИЯ ЗАКОН ЗА ГОРИТЕ!

ДА ОТНЕМЕМ ПОДАРЪКА НА БОЙКО! БЛОКАДА НА ОРЛОВ МОСТ ПО СЛУЧАЙ ГЛАСУВАНИЯ ЗАКОН ЗА ГОРИТЕ!https://www.facebook.com/events/328219683919287/

19:30 Орлов мост 13.06.2012 г.

Днес е рожденият ден на бат'Бойко. ПоДУПЕчните му депутати направиха най-добрия подарък на него и близките до него олигарси - гласуваха промените в закона за горите. Заради един човек и една банка, заради финансирането на една предизборна кампания, против природата на България, против всички нас!

Как: елате за предпочитане с колела, но ако нямате - с кучета, детски колички, пеша...

Какво правим: събираме се на езерото Ариана точно в 19:30 и точно в 19:40 излизаме на платното на Орлов мост (ще разберете как намясто). Ако решим се местим на друго място. Стоим там докато всички медии разберат за това, че след 2 години няма да остане гора в България, докато започне диалог за скандалните промени.

Защо: защото медиите са купени, но няма вечно да мълчат. Защото това е начинът да върнем подаръка на Бойко обратно. Защото няма парламент - под строй депутатите на бат'Бойко гласуват без да мислят. Защото Емо Фаса в дебатите в НС каза, че протестиращите били точно 6 и че ние не сме гражданско общество.

Какво се гласува днес:

След 20 г. приватизация и други форми на ограбване на националното богатство, дойде ред и на последното, което остана все още държавно - горите и защитените територии. Държавните гори и защитени територии заемат 20 % от територията на страната и са последния публичен значим ресурс, който все още не е преминал в частни ръце. С приемането на измененията на закона за горите, готвено за 12 юни, в българската история се въвеждат редица нововъведения, които ще доведат до намаляване на площта, застрояване и изсичане на горите и защитените територии, като:

- за първи път от Освобождението насам държавата позволява на трето лице да строи в чужда собственост без да има съгласието на собственика и без необходимото обезщетение.
- за първи път от 1931 г. насам (когато е обявена първата защитена територия у нас) държавата ще даде възможност на частни лица и компании да строят в защитените територии държавна собственост;
- за първи път от 1955г държавата позволява да се ползват държавните гори двойно над техния естествен прираст, което ще доведе до намаляване запасите на дървесина;
- за първи път от 1991г. насам (когато се приема Конституцията) държавата разрешава земеделските земи да се застрояват за цели, които не са свързани с земеделието, като например ски курорти и голф-игрища;
- за първи път от 1991 г. насам държавата създава отраслова схема за държавна помощ - за строителството на ски-курорти и голф игрища, освобождавайки ги от дължимите държавни такси за промяна на предназначението на имотите;
- за първи върху 1996 г (когато влиза в сила Закона за държавната собственост) се дава възможност публичната държавна собственост да се утежнява с вещни права, които се раздават без търг само с решение на министъра на земеделието;
- за първи път от 1997 когато започна реституция на горите, държавата ще разреши на частните собственици на гори с големина до 20 декара, да могат да ги секат без каквито и да е регулации от страна на държавата;
- за първи път от 1925 година, крайречните гори няма да се водят вече гори и ще могат да се изсичат без никакъв контрол от собствениците им.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4768 посещения 9 коментара

Коментари

 1. Цветелина
  2012-06-29 11:07:31

  Обръщам се към Иво - не изхвърляйте бебето с мръсната вода Това че в едно послание има емоционално преувеличение не прави смисъла и целта му по-малко значими Хайде да спрем да буквоядстваме и да оценим приоритетните неща за нас като нация С какво бихме могли да привличаме туристи - с бетоните - хотелите - супермагистрали - че това си го имат и в чужбина! Земята дърветата и животните са източници на енергия без която човешкия род се разболява и загива Няма лошо и за скиорите да има ски писти Проблемът е че в България нищо не се прави балансирано - лакомията е неудържима А много от вносните инвеститори прииждат към България защото там дори и насън не им е позволено да планират безобразията които вършат тук! Под предтекста създаване на работни места ни се подхвърлят трохи и се заема стратегически контрол върху ключовите ни ресурси Явно сме толкова сляпа нация - защото повечето мислят само за себе си в момента Извинете че пиша без препинателни знаци - нещо ми се бъгва компа Успешен ден на всички и събудете се и се осъзнайте хора! (хм поне имам възклицателен знак!!!)

 2. Иво
  2012-06-15 00:54:45

  Ама много ясно, че трябва да се сече контролирано. Ама след 2 години няма да остане гора!?!? Ще се изсече цялата гора в България? Айде бе. Ако ще всеки човек да хване резачка пак не може за 2 години да се изсече всичко. Това не е възможно. Просто исках да направя забележка на авторите да пишат реално как стоят нещата, например вместо каквото бяха написали да напишат:
  "Защото се сече неконтролирано и в големи размери, примери, снимки - тук и тук".

 3. Цецо
  2012-06-14 10:27:50

  До Милото, какво предлагаш да няма ски в България и да ходиме да си даваме парите по други държави? Напълно подкрепям Иво и бих добавил защо никаде не сте постнали истинските текстове на закона а всеки си прави собствена интерпретация както му изнася?

 4. Asen
  2012-06-14 10:21:54

  Айде днес пак на протест!!!

 5. Милото
  2012-06-14 08:52:02

  Изказванията им не са малоумни и никой от тези хора не спекулира и не сензационализира, защото ако се разходите из ски зоната на Пампорово, ще разберете, че това отдавна не е ски зона, а уродливо копие на Люлин, например. И ако на повечето от другите зимни курорти, земята е държавна, то на Пампорово, голяма част от земята попадаща в ски зоната е частна собственост, но това няма никакво значение, защото така нареченият концесионер Пампорово АД, си използва земите им за каквото намери за добре, разкопават се, за да се положат мрежи от кабели, разполагат се оръдия за изкуствен сняг и т.н.. Собствениците на тези земи нямат право да ги ползват за нищо, но и не получават стотинка от концесионера, отгоре на всичко са заплашвани, че ако много протестират, земите им ще бъдат отчуждени от държавата в полза на собствениците на ски зоната. Браво на нашите милички дупедавци- народни представители!

 6. ...
  2012-06-14 08:51:35

  Коментарът е премахнат

 7. Горски
  2012-06-13 23:06:20

  Изсечеш ли горите покраи реката,много скоро няма да има река.......изсечеш ли горите за писти-много скоро няма да имаш сняг за тея писти.......общо взето ще е..ш мамата на природата и много скоро от държава ще имаш пустиня

 8. Георги Димитров
  2012-06-13 20:53:09

  Ами може да видиш на този сайт има публикувани на хиляди тонове дървесина на пристанище Варна готова за товарене на кораби и изнесена някъде, това бе още преди да се приемат законите ... а сега това ще става с още по-бързи темпове - разрешение за сеч два пъти над прираста - тия малоумни ли са или ценеласочено искат да унищожат природата ни. Малко неща ни остана да се гордеем като нация, сега остава да ни лишат и с най-ценното ни - природата.

 9. Иво
  2012-06-13 15:47:28

  "за това, че след 2 години няма да остане гора в България"

  Ей с такива малоумни изказвания си вредите на каузата. Аз съм за протести и гражданска активност, ама когато организаторите очевидно спекулират, говорят глупости и сензационализират не изглежда добре.

OFF