Календар

Нов път в Борисовата градина – какво ще загубят гражданите?

Нов път в Борисовата градина – какво ще загубят гражданите?Протест срещу строежа на нов път в Борисовата градина организират граждани и екологични сдружения на 8.11, четвъртък от 9 до 10 ч. пред сградата на Столична община( ул. „Московска” 33).

Протестът ще се състои преди заседанието на Столичен общински съвет, на което трябва да се гласува решението за изграждане на нов път през местността „Погребите” в Борисовата градина.

Новият път, който ще е широк 20 метра, ще пресече емблематичния парк на София, като ще бъдат изсечени 250 дървета за направата му.

„Световната практика доказва, че строежът и разширението на пътищата не осъществява целта да се облекчи трафика и задръстванията, а напротив – насърчава се автомобилния транспорт”, заяви Деница Петрова от Грийнпийс.

„Не е доказана нуждата от този път, няма изследвания, нито пък екологична оценка – тогава защо ще се харчат общински средства за мерки с недоказана ефективност, които само ще влошат качеството на живот на гражданите?”.

Организациите „За Земята”, „Велоеволюция” и „Грийнпийс” подадоха днес протестно становище до кмета Йорданка Фандъкова.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2730 посещения 4 коментара

Коментари

 1. турист
  2012-11-08 13:13:38

  извинете, но автомобилите не отделят ли прах и шум като са в движение? пропътувал съм доста по света и повярвайте ми, най-гадните райони и клоаки в градовете са точно покрай естакадите и кръстовищата на две нива - без значение дали става дума за Париж, Рим или Сан Франциско. в София тези райони ще се оформят точно около този прехвален \"ринг без светофари\", който се строи единствено с показна цел и показно. абсолютно сбърканите соцпроекти като булевардите-магистрали (Цариградко, Яворов, Ситняково) в комбинация с градоустройствени планове в стил трети свят (Хладилника, Лозенец) и сегашните нефелни решения за \"отпушване на трафика\" ще доведат до окончателното превръщане на този кът на Борисовата градина и на съседния квартал в гето \"с естакади\". и преди да ми се нахвърлите, ще ви кажа, че живея точно на Ситняково близо до мола и ми е писнало от прехвърчащи коли по \"ринга\" - живея в град, а не на магистрала! трафикът около мола стана ужасен, а за пешеходци дори не е предвиден самостоятен зелен светофар през Ситняково, ами трябва да се притичва пред колите, които правят ляв завой откъм Попова шапка! пожелавам и на вас същото с вашите любими естакади.

 2. Ivaila
  2012-11-08 11:36:52

  A zashto nqkoi eko organizacii protestirat sreshtu put i sreshtu ceni na goriva, kogato iskate da se ogranichava avtomobilniqt transport? Useshtam drugi interesi, po-skoro Sofia da si ostane kloaka, za da mojem da se trovim i da obslujvame partiini interesi. Za estakadata sum

 3. SGD
  2012-11-08 11:33:12

  Съгласен съм с насърчаването на трафика, но за всяко дърво - нови 3! Къде е проблемът тук, освен това, пътят ще е естакада - отдолу, дори на сянка, животът продължава. А и ако погледнете картата на София, този път е планиран от Т. Каблешков, през Сребърна, за да се свърже и да стане вътрешен ринг, без светофари. Шуноизолационни стени и без задръстване пред кошарите, което повярвайте, много повече влошава качеството на живот тук. Всяка сутрин, всяка вечер, мастодонтът булевард Яворов (Монца), докарва хиляди автомобили на мизерната връзка с бул. Черни Връх, ако имаме кръстовище на Сребърна и Черни връх, без светофар, авотмобилите от Синтяково ще излизат на околовръстното, без да спират, без да шумят, без да цапат... няма да има прах и дим и шум. Не бъдете песимисти за всичко, 250 дървете ще са равни на 750! Къде е тук проблемът!? И спокойно, трафикът се ограничава с цените.

 4. bzb
  2012-11-06 21:07:57

  Какви са тези протести в 9 ч сутринта? Да не би някой да вземе да дойде?

OFF