Календар

Откриване на кръстовище, закриване на велоалея!

Откриване на кръстовище, закриване на велоалея!Възмутени велосипедисти ще се съберат на 28.11.2012 от 12.30 ч. при метростанция “Васил Левски”, за да отбележат с протест откриването на “подобрения” бул. Драган Цанков и кръстовището му с бул. Евлоги и Христо Георгиеви”.

Протесните действия са наложени от поредното недоглеждане при реконструкцията на въпросното кръстовище, с която на практика съществуващата велоалея е зачеркната, а велосипедистите са принудени да се престорят на пешеходци. Изпускането на велосипедното движение като елемент на транспортната система в проекта за реконструкцията на кръстовището и то при наличие на велоалея по булеварда е недопустимо и е показател за значителни проблеми в транспортната политика на града! По този начин новата транспортна инфраструктура не само не подобрява условията за придвижване с велосипед в града, а го прави по-опасно и неудобно, премахвайки вече съществуваща велосипедна връзка.

С това си действие Столична Община отново дава превес на автомобилите, като успя да натика пешеходци и велосипедисти на специално стеснен тротоар в полза на нова лента за колите. Това ще се превърне в най-неприятното за пресичане кръстовище - главно заради натоварения с хиляди хора дневно пешеходен трафик от и към Метростанция “Стадион Васил Левски”. Трафикът там е натоварен и с над 170 велосипедисти на час за пиковите сутрешни и вечерни часове през активния велосипеден сезон.

За “Велоеволюция” и велосипедистите в София новият вид на кръстовището е крайно неприемлив и дори опасен. Нeобяснимо е за нас да виждаме решения за градската среда в ущърб на гражданите и то в навечерието на фестивала Sofia Architecture Week.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2453 посещения

OFF