Календар

Арт акция в четвъртък преди заседанието на регионалната комисия в парламента по закона за Черноморието

Арт акция в четвъртък преди заседанието на регионалната комисия в парламента по закона за ЧерномориетоКоалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” ще направи арт акция в четвъртък, 24 януари 2013 г., от 12,30 ч. на пл. "Княз Александър I" (стълбите на бившия Партиен дом).

Заповядайте!

Същия следобед от 14,30 ч. парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление ще заседава по изготвянето и приемане на допълнителен доклад към доклада за второ гласуване по Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Природозащитниците предупреждават, че чрез готвените промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие правителството се опитва да покаже, че уж иска да разреши проблема със застрояването на дюните. Всъщност промените ще доведат до отваряне на нови вратички за строителство чрез узаконяване на частни дюни, както и до амнистия за всички машинации с дюни, представени и вече разпродадени като пасища, гори или ниви.

Подготвените промени прехвърлят отговорността между институциите и повтарят стари забрани, които очевидно не се спазват от приемането на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие през 2008 г. досега. Затова всички правителствени изявления за опазване на дюните са всъщност пясък в очите на обществеността, защото промените няма да спрат застрояването в Несебър, Корал, Иракли, Камчийски пясъци и други.

За да се спре застрояването на дюните, трябва да се наложи мораториум върху разпродаването на държавни имоти и застрояването в зона А и Б на Черноморското крайбрежие, докато не бъде изготвена и подложена на обществено обсъждане на специализираната карта за крайбрежната плажна ивица, предлагат от коалицията „За да остане природа в България“.

На 29 януари 2013 г., вторник, вечерта природозащитниците подготвят нов протест като началният час и маршрут ще бъдат обявени допълнително.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2507 посещения 3 коментара

Коментари

 1. кат
  2013-01-24 15:55:24

  Един умен човек беше казал, че голямата бъркотия се оправя като се раздели на малки проблеми, вникне се в тях и се разрешават един по един. Обратното е революция, т.е. тотална бъркотия, което не е невъзможно, защото от даден момент нататък на всички им писва да дебнат поредната заобиколка на закона (в ущърб на природата или изобщо на обществото) и да гледат как държавата играе винаги в отсрещния отбор, против обществения интерес. Само че революцията е нож с две остриета и двете много остри :)

 2. иво
  2013-01-24 09:53:20

  така трябва - да се привлича общественото внимание върху проблемите, свързани с унищожаването на природата

 3. Артъ
  2013-01-23 17:11:18

  Да бе... 4 години артъ и го докарахме до еколозите и зеления октопод. Всички поколения мизерстваме, а мизерията и артъ имат малко общо. Донорите може и да плащат за арт, но гърците показват, че само с арт не става, иска се и малко смелост и саможертви.

  Имаше не една и две каузи които можеха да прерастнат в открит многоброен бунт който да постигне по-трайни промени в системата, вместо всеки път отначало и викове победа. Няма да се оправим само с еко брандове и зелени идеи, защото всичко е свързано.

OFF