Календар

Литературно четене под надслов „Банско, обичаме ви!“

Литературно четене под надслов „Банско, обичаме ви!“Гражданска група „ЗаВитоша” ви кани на литературно четене под надслов „Банско, обичаме ви!“, с което ще покажем нашата признателност и уважение към града, хората и планината.

На 6 февруари 2013 г., сряда, от 12:30 ч. ще се съберем пред къщата-музей на Никола Вапцаров на ул. „Ангел Кънчев“ № 37 в София. Там ще прочетем стихове на поета и символично ще украсим картата на Пирин планина със снимки, послания, ски-карти и други спомени, които този прекрасен град и планина са ни дарили през годините.

Като сноубордисти, скиори и въобще туристи, посещавали многократно една от най-красивите планини в България и прекрасния град Банско, ние ще се отблагодарим за гостоприемството, наученото и дарената красота. Така ще изкажем и нашата подкрепа за Банско, един истински възрожденски град, а не монополизиран курорт! Със символичното четене на поета Никола Вапцаров и споделяне на снимки и спомени от Пирин, ще изразим и солидарност с будните граждани на гр. Банско, за да ги подкрепим в тяхното непреклонно желание за развитие без монопол и заробване от страна на Юлен АД. Ще покажем, че ние обичаме този свободолюбив град, атмосферата му и хората в него въпреки всички противоречия и унищожителното му развитие в последните години.

Нашата акция е с цел привличане на общественото внимание преди заседанието на Висшия експертен екологичен съвет на 19 февруари 2013 г. Тогава ще се гледат предложените промени в Плана за управление на Национален парк „Пирин“, които целят да разрешат ново строителство на писти, съоръжения и сгради в планината. Случващото се в НП „Пирин“ може да се окаже прецедентът, който да отвори кутията на Пандора и да повлече крак в отношението на държавата спрямо останалите Национални и Природни паркове и защитените територии. Не разбираме защо, когато в цялото общество има консенсус за създаването на един нов парк по Черноморието, се върви в посока обезсмислянето на един от трите национални такива в България.Опасяваме се, че това може да се повтори и на нашата планина - Витоша, затова излизаме солидарно.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2333 посещения

OFF