Календар

Протест СРЕЩУ ПРОУЧВАНИЯТА И ДОБИВА НА ШИСТОВ, ВЪГЛИЩЕН и ТАЙТ ГАЗ в БЪЛГАРИЯ

Протест СРЕЩУ ПРОУЧВАНИЯТА И ДОБИВА НА ШИСТОВ, ВЪГЛИЩЕН и ТАЙТ ГАЗ в БЪЛГАРИЯГраждански активните българи в големите градове на България продължават да се борят за правото си на чиста вода, земя и атмосфера, които са сериозно застрашени от продължаващото раздаване на разрешителни за проучване и експлоатация на неконвенционални изкопаеми горива на територията на страната, без да съществуват необходимите механизми за спазване на безсрочната забрана за прилагане на фракинг при проучването и добива на подземни богатства.

Днес, 24 септември, в София, Пловдив и Варна ще се проведат паралелни протести под надслов СРЕЩУ ПРОУЧВАНИЯТА И ДОБИВА НА ШИСТОВ, ВЪГЛИЩЕН и ТАЙТ ГАЗ в БЪЛГАРИЯ с искане за реални законодателни, административни и технологични мерки за прилагане на приетата през 2012 г. безсрочна Забрана за използване на технологията хидравлично разбиване на територията и акваторията на страната.

С протестите целим да информиране всички българи, че добивът на въглищния газ, тайт газ, шистов газ, газови хидранти в Черно море и подземната въглищна газификация са неотменно обвързани с фракинг. Това означава, че разрешенията за проучване и добив на тези изкопаеми горива са в директнен разрез с действащия в момента мораториум. С други думи, имаме Забрана на хартия, а държавата е първата, която я нарушава! В допълнение, след повече от две години действие на безсрочната забрана, държавните институции

- не са утвърдили нито една Наредба, която да указва кой, кога, колко често, по какъв метод, с каква техника извършава проверка на всички сондажи;

- не са взели никакви мерки за осигуряване на техниката за извършване на проверки;

- не са приели терминология и методология за проверки на сондажите;

- не са квалифицирали нито един специалист, който дори на хартия да разпознае какво е забранено и какво разрешено, нито в МОСВ, нито в МИЕТ;

протестите ще са с начален старт 18:00 ч. на следните места:

Варна: "Козирката" срещу Катедралата. За контакт: Екатерина Димова, тел: 0889 46 55 46

Пловдив: Площад Стефан Стамболов - на „Копчетата". За контакт: Кирил Ценев, тел: 0897 956 520

София: Шествие с маршрут Паметника на Патриарх Евтимий, пл. Славейков - сградата на МОСВ, ул. Раковски – сградата на МИЕТ.

- не прилагат задължителния във всички бели държави мониторинг на всеки сондаж.За 2 години от гласуването на Забраната в България се правят само опити за нейното пробиване и нищо в областта за мониторинг, проверки, контрол в МОСВ и МИЕТ! "Специалистите" не различават новите технологии и почти няма човек, който да е стъпвал на сонда за шистов газ, освен на "екскурзия", организирана от Американското посолство!

Въпреки вчико това разрешения са издадени на Овъргаз, Парк Плейс Енерджи Корп, Русгеоком, Дайрект Петролиум, ПД Нефт и газ и други компании, които в сайтовете си, както и на фондовата борса оповестяват, че търсят и искат да добиват, чрез нековнеционални методи, а в заявленията си пред нашите институции вписват просто търсене на нефт и газ. Следствие на техните "проучвания" вече е регистрирано изчезване на водата в плевенско, точно до сондажа, за което институциите отново мълчат. Не са предприели никакви действия във връзка с трансграничния проблем с Румъния. Нужни са двустранни договорености които да гарантират опазването на общия ни водоносен хоризонт, както и предпазване от активизиране на високосеизмичните зони като Вранча. Забраната постоянно е атакувана от лобистите.

Ние приемаме това като война с българския народ!

Ето защо нашата цел и борба е двете министерства МОСВ и МИЕТ да прекратят всички разрешения и договори за проучване и добив на нефт и газ, (особено на компании, които афишират пред цял свят, че ще използват Фракинг) докато не се назначат специалисти, не се разполага с подходяща техника, докато не се напишат наредбите за контрол, докато не се организира мониторинг, за да има всички предпоставки за вписването на Забраната в Закон!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2318 посещения

OFF