Календар

Галерия

Замърсяване на въздуха на град Гълъбово в района на ТЕЦ Брикел

Въпреки редица сигнали срещу замърсяването на въздуха от ТЕЦ Брикел в района на град Гълъбово, след всяка проверка на РИОСВ Стара Загора следва отговор, че „пречиствателните съоръжения работят без прекъсване“, „от измервателната станция не са регистрирани превишения на нормите за качество на въздуха“ и „не са установени анормални режими на работа на енергийните котли“. В същото време, с фотографски снимки е документирано, че ежедневно в проверявания период, както и преди него и след него, от комините на топлоелектрическата централа се изпускат плътни черни облаци от дим и сажди, които покриват целия град. По информация на местните жители замърсяването на въздуха от горивните инсталации са в резултат на непрекъсната експлоатация на байпасния комин и непрекъснато изпускане на неорганизирани емисии от покрива на котелния цех.

904 посещения

Спасихме Пирин от боклуците

Над 120 доброволци от цялата страна почистваха Национален парк Пирин в продължение на 9 дни и свалиха от планината близо 4 тона отпадъци! Акцията се организира от екологично сдружение За Земята, част от Коалиция "За да остане природа в България"!

Повече информация за акцията на: http://forthenature.org/news/4028

снимки: Георги Велев и Данита Заричинова

5864 посещения

Вело-уикенд в Чипровска планина

Последния уикенд на май - 18 смели колоездачи пренебрегнаха гръмотевичните прогнози и се събраха "Под чардака", семеен хотел край Лопушанския манастир, за да посетят една прекрасна и непозната част от Балкана - Чипровската планина. За нашите приключения вижте на: http://forthenature.org/swissprogramme/340

5229 посещения

Интересен кулинарен конкурс се проведе в Чипровци навръх 24 май

Интересен кулинарен конкурс се проведе в Чипровци навръх 24 май – Денят на славянската писменост и култура. Темата „Торлашка кухня с местни продукти“ привлече многобройни участници, които се включиха в трите категории – „Местни торлашки ястия“, „Сладки кулинарни произведения“ и „Постни торлашки ястия“. Кулинарният конкурс се организира по идея на Деветия международен пътуващ университет „Европа, място за бъдеще” Чипровци 2017 и се осъществява с подкрепата на Община Чипровци и проект „За Балкана и хората“. Участваха над 25 различни гозби от района на община Чипровци, а участниците бяха както индивидуални, така и групови – читалище, детска градина, училище. Вижте повече информация на: http://forthenature.org/swissprogramme/339

7517 посещения

Водят ли сечите в горите до безводие и наводнения?

През 2016 г. със съвместно разследване Нова телевизия, WWF и местни инициативни граждани потърсиха отговор на въпроса дали има връзка между сечите в горите в Стара планина и режима на водата и наводненията в Севлиево и по-рядко в Габрово. Доказателствата за мащабни и често незаконни сечи във вековните букови гори във вододайните зони на двата града дадоха отговор на този върпос.

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията

    Знаете ли, че..

    Българските прилепи са изключително насекомоядни. Един прилеп с тегло 15 грама изяжда от април до октомври около 1,8 кг насекоми.
             Планина, обичам те