Календар

Граждани на проверка и разходка в района около хижа 'Рилски езера'

Снимките са от 16.01.2010 г. Има около метър сняг в по-високите части на планината. Вчера нямаше почти никакви скиори и сноубордисти (общо четирима се спуснаха до долната станция на лифта докато ние се изкачвахме нагоре, като все още използват пътя, а не просеката, защото по нея няма достатъчно сняг). Поради тази причина лифтът работи само, ако има кой да се вози с него, иначе го държат спрян. Продават се еднодневни карти на цена 25 лв. и както продавачката ни каза - те са за каране на ски, като 25-те лв. включват и еднодневна карта за малкия влек горе до Новата хижа. Тоест очевидно Рила спорт предвижда противопожарната просека, която изсече, да се използва за ски писта този сезон.

Още повече, че зелената телена ограда, която стоеше доскоро по протежение на пътя над последния участък от ски пистата (снимка 4), вече я няма - т.е. скиорите могат да се пуснат съвсем до долу и да се качат отново на лифта. Никъде по другите места, където просеката се засича с пътя, не могат да се видят мерки за ограничаване на използването на незаконната просека като ски писта. Вероятно другата седмица, когато падне повече сняг, там ще защъкат отново и ратраци да обработват снега. Отново ще сигнализираме министър Караджова, която заяви в среща с "Граждани за Рила" в началото на декември, че няма да допусне просеката да се използва като ски писта.

Снегът милостиво е закрил следите от последното престъпление - "довършителните работи" по разширение на ски пистата. Но не съвсем - пънове и отсечените до тях стволове стоят полупокрити със сняг, сред плетеница от следи на диви животни. По-нагоре под Кабул видяхме дива коза, която изпитателно ни наблюдаваше от разстояние докато крачехме със снегоходките по поляната над Бъбрека. Ще останат ли тези диви животни и техните следи, ако районът се изпълни с жици, влекове, ток, шум, боклуци?

Старата хижа 7-те Езера е все още официално затворена от РИОКОЗ Кюстендил. Това се случи на 20-ти август миналата година и до сега проблемът с нея не е решен. Зададохме си въпроса защо точно тази хижа е затворена, след като в България почтни няма хижи, които да отговарят на сегашната нормативна уреба по водоползване, санитарна защита на повърхностните водоизточници, управление на отпадните води и отпадъците при липса на инфраструктурна мрежа. Може би защото районът тук е твърде апетитен за онзи туризъм, който е далеч от традиционното планинарство, а предлага луксозно и скъпо настаняване, транспорт в планината не пеша, а с лифтове и моторни шейни, и един нов бар-дискотека над паркинга преди долна лифтена станция до хижа Пионерска.

Снимки: Михаил Михов
Текст: Вера Петканчин

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

7606 посещения

OFF