Календар

Ски състезание до лифта на Паничище, ратраци продължават незаконно да утъпкват просеките

На 20.02.2010 се състоя републиканското състезание по ски за деца от 6 до 10 г. В доста топло време и топящ се сняг състезанието протече в най-долната част на пистата до незаконния лифт х.Пионерска-х.Рилски езера. Самият лифт не работеше поради силен вятър в горната част на трасето.

Малките показаха, че могат да се справят и без лифт, за да се състезават успешно. Най-малкият участник беше на 3 г., най-големият - Петър Попангелов младши, който откри състезанието.

Хубавата сама по себе си инициатива обаче не можа да прикрие играта на котка и мишка, която инвеститорът и Община Сапарева баня продължават да играят с институциите. Направен оглед по-нагоре по просеката, която незаконно бе отново разширена и удължена в края на 2009 г., показа, че тя се утъпква и заглажда от ратраци и по нея се карат ски - снимките ясно го показват. Независимо от предписанията на МОСВ да не се допуска просеката (първоначално изсечена под прикритието на противопожарна просека) да се използва като ски писта, станахме свидетели на поредното нарушение в района на Седемте рилски езера при опитите да продължи изграждането на парче на неодобрения от българските институции ски курорт "Супер Паничище".

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

8903 посещения 2 коментара

Коментари

 1. Вера Петканчин
  2010-02-23 12:35:59

  Здравейте Даниела, както сте прочели в текста на галерията, ние също смятаме, че състезанието за деца беше добра инициатива. И е чудесно децата да спортуват в планината, планината учи хората на трудолюбие, безкористност и обич към красивото. Но се съмняваме в истинската мотивация на организиралите го - а именно господата от Община Сапарева баня и Рила спорт - защото много добре им знаем номерата от последните няколко години. Опитаха се да прокарат невъзможен за одобрение според българското законодателство проект за ски курорт (който е разположен на 2/3 в Национален парк Рила, където е забранено всякакво строителство), после като не им мина номерът започнаха на парче да го строят като построиха един незаконен лифт (който вкарва над 3000 души дневно през лятото в циркуса на Езерата, без каквато и да било стратегия за управление на туристопотока и за контрол върху дейността на посетителите, да не говорим за другите проблеми с джиповете, моторите и АТВтата, както и с моторните шейни през зимата) и изсякоха неправомерно няколко просеки, които обявиха като противопожарни, а реално съвпадаха изцяло с проектираните от тях трасета на ски писти в рамките на неодобрения им проект. Именно затова ДАГ им забрани сечите още през 2008 г. Но това разбира се не ги спря и те продължиха да разширяват и удължават просеката. През декември 2009 г. отново се установи след проверки на институциите, че това е било напълно незаконно! Може да разгледате секция Документи/Рила, Паничище на този сайт, където публикуваме цялата налична официална информация от институциите. Не се заблуждавайте за мотивите на организаторите на състезанието - не вярвам, че водещата им грижа са вашите деца! Водещата им грижа е да построят и продадат на всяка цена хотелите, които са замислили. Макар да се надявам, че финансовата криза ги е поотрезвила напоследък и може да са погледнали и в друга посока. Силно се надявам, но съм и леко скептична.
  И аз съм скиор, както цялото ви семейство, но в планината намирам и други смислени дейности, които да упражнявам и които далеч по-малко й вредят - именно ходенето пеша. В последните години осъзнах и се замислих за въздействието си върху планината като скиор и съм направила съзнателен избор дали, къде и по колко ски да карам. Не знам как можахте да прецените, че знаете по-добре от нас какво е да си в планината. Нека кажа все пак, че споделям схващането ви, че младите хора е добре да прекарват повече време в планината и съм за развитие на ски спорта, но съм категорично против природата да става жертва на амбициите и ламтежите на офшорни инвеститори за МАСОВ ски туризъм, като в тези случаи пистите са само примамка за продажбата на хотели и апартаменти в подножието на планината. Нека се научим да оглеждаме нещата от всички страни преди да даваме присъди.

 2. ДАНИЕЛА
  2010-02-23 12:08:03

  Състезанието беше перфектно.Не намесвайте вашите проблеми.Децата бяха много щастливи , а добър скиор не се става без писти и лифтове.Не искате ли и ние да имаме почитни места в големите състезания.
  Не пречете на децата ни да се развиват! Не можем да се върнем в ХХ век, ние гледаме и бъдещето. Или за вас е добре децата ни да деградират пред компютрите с тостери в ръка.Май мечтаете да се заличим като нация.
  Възмутена съм от вашият коментар.
  Нека децата ни да бъдат поне за мъничко щастливи, без да намесвате измислените от вас проблеми , защото такива НЯМА!!!
  Цялото ни семейство сме скиори и знам по- добре от вас какво е да си в планината !

OFF