Календар

Демонстрационно пътуване – природа и устойчив туризъм по северното Черноморие

На 24 и 25 април се осъществи демонстрационно пътуване по северното Черноморие, което даде възможност на хора от региона да се запознаят с добри практики в сферата на устойчивия туризъм.

Пътуването започна рано сутринта на 24 април от автогара в Балчик. Събраха се 13 човека за двудневното за демонстрационното пътуване на коалицията „За да остане природа в България”, както и доста природолюбители на различни възрасти, организирани от сдружение „Белият бряг”, клуб „Екоравновесие”-Добрич и община Балчик, с които заедно обикаляхме района първия ден и споделяхме изживяването.

Първата спирка в нашата обиколката бяха Белите скали край Балчик, където Самуил добрев, експерт към Българско дружество за защита на природата (БДЗП) и Станислав Бояджиев от Сдружение „Белият бряг” разказаха за скалите, Натура 2000 и проблема с изграденото наблизо голф игрище „Tracian cliffs”. През цялото време край нас минаваха автомобили и камиони с работници, които подготвят голф комплексa за лятото. Повече за проблема с изграждането на този комплекс.

Следващата ни спирка беше резерват Болата, но поради снимането на филм не ни допуснаха да се разходим. Лекцията за резерватите и режима им на защита и опазване в тях беше изнесена край пътя към резервата - съпътствана през цялото време от движение на множество коли и бусове превозващи техника и хора за снимките на „Конан Варваринът”. Защо ли се ядосвахме, че някой, който си е „наел” мястото – изключителна държавна собственост, има достъп до него за разлика от обикновените граждани….

Продължихме към природен резерват „Птичия залив“ като по пътя посетихме информационният център на Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) в село Българево, където леля Еленка ни посрещна и разказа за биоразнообразието в района и прикани всички да са по-отговорни и да живеят в хармония с природата. Стигнахме и до резерват Тауклиман (другото име на Птичия залив), където по маркираната пътека застанахме на площадката за наблюдение и Самуил ни разказа за границите на резервата и други интересни факти свързани с него. Гледката към комплекс „Русалка” смути доста хора и си поговорихме за застрояването по Черноморието. На фона на въртящите се перки зад гърба ни се стигна и до темата за ветрогенераторите.

Следваща спирка по маршрута ни беше природно - археологически резерват Яйлата, където след разказ за резервата всички имаха възможност да се насладят на красотата му и да се вдъхновят. Край Яйлата се разделихме с групата от Балчик и Добрич и продължихме сами към Крапец, където ни посрещна дружелюбното куче на стопаните, а домакинята на вила „Кибела” дойде от градината и ни настани по стаите. Вечерта мина в сладки приказки с пивка ракия, мурсалски чай, домашно приготвени сокове си и прекрасна вечеря, които ни бяха подготвили от къщата. Темата на вечерта беше дискусия за устойчив и отговорен туризъм, какво е това „Зелена къща” и опита на европейските страни.

На сутринта след закуска се впуснахме да опознаваме селото и дюните край него. За съжаление по плажа намерихме три трупа на делфини, които бяха повод да обсъдим риболовството и различни методи, които могат да се окажат пагубни за подводния свят и биоразнообразието. След сутрешната разходка се отправихме на север към Дуранкулак, където край Дуранкулашко езеро Самуил ни разказа за птиците в района, развиващия се туризъм за наблюдение на птици и проблемите с бракониерството. Следваща спирка по маршрута беше Шабленско езеро, където наблюдавахме доста различни птици и научихме интересни факти за тях. С любопитство всеки съзрял птичка по пътя запитваше Самуил каква е, а той неуморно разказваше. Пътувайки в посока град Шабла, се роди идеята да се посети фермата на местно семейство, което отглежда около 220 овце и правят сирене и кисело мляко. Всеки, който пожела, си закупи домашноприготвени млечни продукти от тях, а те ни разказаха за опита си и как само 4-5 човека успяват да поддържат фермата.

Вече поогладнели се отправихме към мидена ферма „Дълбока”, където ни очакваха за обяд. По стръмния път надолу си поговорихме за историята на фермата и поснимахме от високо. В ресторанта се състоя и дискусия за видовете мидени ферми и важността на мидите за морето.

Пътуването завърши в Балчик. Там в галерията сдружение „Приятели на морето” се бяха подготвили с лекция на тема „Акватория”, а след това отпред имаше фолклорен концерт. Сложихме край на демонстрационното пътуване с народни песни и танци. Приятно уморени се разделихме като си обещахме, че пак ще се срещаме и по други краища на България.

Демонстрационнoто пътуванe се организира с подкрепата на проект «За да остане природа», изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие, Асоциация Планини и хора, Асоциация на парковете в България и ЕС „За Земята”, финансиран от Европейското икономическо пространство чрез Фондация "Екообщност" и Фондация за развитие на местното самоуправление.

Повече за Дните на природата в Балчик и Добрич

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

14811 посещения

OFF