Календар

Над 1000 души преминаха през селището за биоразнообразието на 22 май в София

На 22 май, Денят на биоразнообразието, входа на Борисовата градина до езерото Ариана в София, беше изградено специално информационен пункт „селище на биоразнообразието“. Там всеки желаещ можеше да получи информация за това колко важно е да опазим разнообразието на живота на земята и какво би могъл да допринесе за това всеки от нас. За най-малките бяха предвидени серия забавления като карнавал с маски и костюми на животните и растенията и кът за четене и оцветяване.

Събитието беше открито от Елица Златева от Ръководството на Европейската комисия в България. Последва презентация за актуалното състояние на биоразнообразието в България, в която бяха представени данни за броя животни, растения и гъби в България, както и наличните в момента заплахи за видовете и техните местообитания.

Най-цветното преживяване по време на Деня на биоразнообразието беше карнавал, в който деца, подготвили заедно със своите родители костюми и маски на животни и растения, показаха разнообразни животни и растения. Сред най-интересните костюми бяха този на египетски лешояд и лисиче, представени бяха също вълк, тигър, котка, множество цветя и приказна фея – пеперуда. Имаше и награди – туристическа раница, бинокъл и книга „Бозайниците – важни за опазване в Българя” за най-сполучливите костюми и най-атрактивно дефилиране и имитиране на диво животно.

Артисти, преоблечени като роза, пчела и слънчоглед разпространяваха стикери и брошури. Минувачите можеха да проверят знанията си за биоразнообразието като попълнят анкета. Всеки имаше възможност да посади цвете, което да отгледа у дома си.

Празникът по случай Деня на биоразнообразието в София се организира от ПР агенция Янев и Янев и се провежда едновременно в София и още пет европейски столици – Амстердам, Мадрид, Варшава, Букурещ и Рим като част от общоевропейската кампания, организирана от Генералната дирекция „Околна среда” на Европейската комисия. Официални партньори на инициативата у нас са Министерството на околната среда и водите и Столична община, Българската Фондация „Биоразнообразие”, Регионалния екологичен център за Централна и Източна Европа – Клон България и еко списание за деца „МОГИ – Зелената маймуна”.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3830 посещения

OFF