Календар

Незаконна сеч при изграждането на мВЕЦ на р. Леви Искър, с. Мала Църква (Актуализирано на 07.10.2010 г.)

В Коалицията "За да остане природа в България" постъпиха сигнали на граждани за незаконното изсичане на рилските гори над с. Мала Църква. Незаконната сеч е свързана с изграждането пътища и строителни площадки за нов мВЕЦ на р. Леви Искър в близост до границата на Национален парк "Рила" - по туристическата пътека за м. Кобилино бранище.

Сигналът е препратен до РИОСВ София, РДНСК София и РДГ София, тъй като по първоначална информация, разрешението за изграждането на мВЕЦ изключва изсичането на дървета и разширяването на туристическата пътека.

Преди да постъпи коментара по-долу,се предполагаше, че мВЕЦ се изгражда от фирма "Ес-джи-ай-пи" ООД, която е собственост на Георги и Петър Стоименови (собственик на храмовете ""Свщмчк СИМЕОН САМОКОВСКИ", "РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО" и МАНАСТИР "УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО"), но след проверка на подадените от тях данни, е по-вероятно изграждането на мВЕЦ да се извършва от фирма Хидро еко Ват ООД, собственост на Славейко Гергинов, който получава Решение по ОВОС за мВЕЦ "Роса" с № 11-7/2008 г., купува от Община Самоков имота за мВЕЦ и получава разрешително от Община Самоков за строителство.

В момента във ВАС тече съдебно дело 9446/2010 между двамата инвеститора, което да изясни, на какви основания РИОСВ Перник издава решение № ПЕ-60-ПР/2009 г. на фирма "Ес-джи-ай-пи" ООД, че за идентичен мВЕЦ на идентично място няма нужда от извършването на ОВОС, а на фирма "Хидро еко Ват" ООД РИОСВ София задължава извършването на ОВОС, и каква е ролята на Община Самоков в бизнес конфликта.

По последни данни от Регионалната дирекция на горите е установено, че действително е налице незаконно изсичане на гори при строителството на мВЕЦ - без обаче да бъде посочено виновното юридическо лице.

След контролна проверка на служители на Община Самоков от 01.10.2010 г., гражданинът Иван Димитров е получил писмо от Общината, че са предприети административни мерки за спиране на строително-монтажните работи по изграждането на мВЕЦ на р. Леви Искър, в земл. на с. Мала църква.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

9611 посещения 6 коментара

Коментари

 1. ivanov
  2010-10-10 21:42:13

  В проспериращите страни,хората се борят за всяко дърво....дори нови улици се проектират съобразно максимална защита растителността и минимална сеч.

 2. ...
  2010-09-06 22:49:46

  Коментарът е премахнат

 3. Николов
  2010-08-31 23:31:31

  Изграждането на МВЕЦ в тази местност от която и да е фирма е в разрез с развитието на това населено място като туристическа дестинация в която има прекрасна и непорочна природа която е сравнима с тази на Швейцарските Алпи.
  Тази природа която е по протежението на реката или наричана от местните хора "Грълото" е "Публично държавна собственост" и трябва да остане за всички хора за да могат да и се любуват да дишат чист въздух и да гледат пастървата как играе в реката а не неиния статут да се определя от "Общински съвет" Самоков- който е със съмнителна репутация и от "инфраструктурната измама" мВЕЦ" Роса" дабъде облагодетелствано само едно физическо или юридическо лице.........
  Искам там природата да си остане същата а не да гледам бетон и никому не нужни съоръжения изградени върху опустошена и мъртва природа!!!

 4. Димитър
  2010-08-26 09:18:18

  Филм по случая: http://www.youtube.com/watch?v=poOOqMFZQcQ

 5. Явор от Самоков
  2010-08-17 18:06:39

  До колкото знам Славейко Гергинов е управител на фирма Хидро еко Ват ООД,и е в тесен контакт с управителите на ЛЕВ ИНС.Тои е представител на застрахователната компания ЛЕВ ИНС за Самоков и региона.
  Докога МУТРИТЕ ще управляват и ще нарушават законите????
  Нямали кой да ги възпре????
  Докога ще цари безаконие????
  Имали държава????
  Какво да правиме ние младите в тая държава когато нямаме работа?????
  И да предприемем нещто добро МУТРИТЕ или КОРУМПИРАНИ чиновници постояно пречат.
  ДОКОГА?????????

 6. ЕС-ДЖИ-АЙ-ПИ ОД
  2010-08-16 12:15:19

  Като Управител на Дружество "ЕС-ДЖИ-АЙ-ПИ" ООД най-отговорно заявявам, че представляваното от мен дружество, въпреки чи има разрешително за водовземане от река Леви Искър от 08.10.2009 г, в момента не извършва никакви строителни дейности в землището на с. Мала Църква, участъка на р. Леви Искър, тъй като към момента тече обжалване дело на АС Перник в ВАС и все още нямаме разрешитерно за строителство. Доколкото ми е известно конкурентна фирма близка до Общинското ръководство в Самоков извършва строителство в момента , за което съм сигнализирал Районната, Окръжната и Главна прокоратура. Моля да не замесвате представляваното от мен дружество в този скандал. Управител Г. Стоименов

OFF