Календар

Рилските Замръзнали Езера

Миналата година на Никулден почти нямаше сняг, покривът на старата хижа още не беше откъртен от необичаен есенен вятър, температурите бяха по-високи. Отсечените дървета по бившата "противопожарна просека", случайно свързваща долна и горна станция на лифта, обаче и сега не ги е отнесъл някой вятър на промяната... Свлачището под последния паркинг към Езерата, където лятото чакат по 200 човека едновремено, малко по малко си дълбае пътя, както всяко едно свлачище, и с подобни дъждове като последните трупа критичната си маса, която един ден никоя подпорна стена няма да може да спре... Езерата са замръзнали. Също и седалковата пътническа линия от един месец и половина насам.

Рила планина е изключителна!! Няма никой в тази пустош по това време на годината. Няма кой да утъпче новия сняг... няма туристи. Няма моторни шейни, заради стърчащите камъни. Новата хижа/хотел "Рилски езера" отново я ремонтират. Изляха в нея един тон пари, обратно на случващото се с повечето хижи в България. Странни вкусове имат хората с пари у нас. Щом Австрия ни е толкова голям пример по отношение на зимния туризъм, да бяха си направили труда да видят как изглеждат австрийските хижи и как те посрещат и обслужват в тях. На националата кръгла маса по проблемите на хижите в България тази пролет беше изтъкнато, че някои хижи се превръщат в хотели. И е така. Бивш председател на БТС се изказа, че Рила е завладяна - от едната страна откъм Мальовица е Ковачки, а от другата - откъм Сапарева Баня е Рила спорт. До него случайно стоеше г-н Славейко Стайков, изпълнителен директор на споменатото АД, и след като получи думата, разви отново теории, че няма по-голям благодетел на Езерата в Рила от Рила Спорт, колко боклуци изчистили... Щях да падна от стола. Много подобни случаи знае историята. Добре дошли в България! Добре дошли в Рила. И все пак, аз се чувствам у дома си в тази Рила. Затова я запаметих по този начин. Красотата е над всичко:-)

Автор на снимките: Михаил Михов
Дати: 5 и 6 декември 2010

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

14576 посещения 3 коментара

Коментари

 1. еав
  2011-01-10 20:17:34

  Всичко, което човекът прави в планините, трябва да се поддържа, а това иска пари, тях пък днес ги има, утре ги няма. А всичко, което самата природа е направила, просто трябва да се пази, тое практически вечно. Но човекът има гадния навик да руши природата - дори и в парковете, които са нейното царство - за да оставя там съоръженията си. С течение на времето те естествено се разкапват и се превръщат в грозен боклук. Затова колкото по-малко човешка намеса има, толкова по-добре.

 2. Даниел
  2011-01-06 13:06:02

  обичам я тази планина!
  тя ми даде първите уроци и осъзнавания
  благодарен съм и.
  другото е преходна суета
  ще се борим ,те ще се борят с нас и накрая ще ни заровят в едната ни земя,друга си нямаме.

 3. Н. Димитрова
  2010-12-09 18:25:38

  Прекрасни снимки на езерата... Тишина, белота, мъдро спокойствие, вглъбеност...
  Благодаря, за споделената красота!

OFF