Календар

Под хижа Рилски езера

От края на асфалтовия път до хижа Рилски езера може да се стигне по много начини. Пътища колкото искаш. Ако не ви се ползва лифта, защото е ужасно бавен и може да замръзнете на него, или защото е изграден върху свлачище, което пролетно време се активира по естествен път, а може би просто защото е незаконен, колкото и прозаично да ни звучи това на нас българите, можете да се качите пеша, все пак природата ни е дала крака на всички, а на някои хора особено е дала крака в изобилие:-)

Ако се чудите обаче откъде и как да тръгнете, може да ви посъветваме наколко неща – по пътя под лифта, по старата маркирана пътека или по широката като футболно игрище бивша противопожарна просека. При първия вариант, ще трябва да се разминавате със скиори и сноубордисти и да обикаляте металните стълбове на лифта, а от седалките над главите ви да поклащат крак градски мадами. То и това си има своите плюсове. При втория вариант, ще трябва първо да прескочите едно недостроено недоизкопано езеро за изкуствен сняг, изхвърлени железобетони покрай дърветата и приятна лепкава кал, стичаща се по пътеката заради множеството нови пътища, водещи от някъде за някъде, построени от някого за някого... за кого ли. Ако изберете пък третия вариант, ще ходите по едно снежно поле, на което от двете страни се въргалят дървени трупи от горска сеч, за която все още не е намерен извършителя и следователите от РПУ Дупница наистина нямат никаква представа кой би могъл да си строи писта на това място, съвестни мъже – добре си вършат работата. Ще виждате много съборени от вятъра дървета, пречупени стволове и изкоренени цели борове с коренищата, а в горната част са изъхналите бели мури, отрязани с моторна резачка, на самата граница на националния парк.

Ако и на слизане решите да минете по тези места, пак тези гледки ще ви споходят. За сметка на това хижата предлага вкусен чай само за 1 лев, нощен бар, широки плазмени екрани и други екстри, от които разбира се всеки един планинар, отивайки на 7-те Рилски езера, се нуждае.

На връщане можете да минете през информационния център на Паничище, където да научите какво опазва национален парк Рила – какви скали, минерали, какви растения, съобщества, горски обитатели, птици и други има в планината. Ще се запознаете с дивия Рилски пейзаж, невероятната природа на Рила, чието най-голямо богатство са чистите и пивки води, утоляващи жаждата на около една четвърт от населението на България. Ще видите планината през очите на Николай Рьорих – с нейните невидими за простото око съкровища и мистерии, и след като излезете от този инфо център, слизайки по пътя към Сапарева баня, можете да се отбиете до впечатляващото тектонско езеро „Паничище”. Наистина разкошна гледка, ако не поглеждаме в северния му край, където се строи 6-етажна сграда.

На слизане, стопирайте. Местните хора са много отзивчиви и усмихнати:-) Желаем на всички приятен път и не се притеснявайте да подавате сигнали, ако видите нещо, което не ви харесва в Рила. Тази планина е ваша!!!!

Автор на снимките: Михаил Михов

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

5709 посещения 1 коментара

Коментари

  1. kate
    2011-06-05 11:07:00

    53/59 - грозно застрояване

OFF