Календар

Законите са за всички, а Пирин - за 'Юлен'?!

Светкавична гражданска акция в подкрепа на опазването на национален парк "Пирин" последва изказването на Министъра на околната среда, че "Правителството ще предложи законодателна промяна, с която ще регламентира незаконно ползване на близо 65 хектара от национален парк "Пирин" над Банско от фирма "Юлен" АД."

В около 18.00 часа на 30.06.2011 близо 200 човека излязоха за няколко минути на кръстовището до паметника "Партриарх Евтимий" в София. След 1 час в продължение на 15 минути протестиращите пресичаха пешеходните пътеки около паметника "Васил Левски". Тези спонтанни акции целяха да насочат общественото внимание към продължаващите години наред беззакония в националния парк, където над 60 % от използваните в ски зоната ски писти и влекове са построени без изискуемите от закона разрешителни, а както се оказа в допълнение концесионера НЕ заплаща наем на държавата за близо половината от площта, върху която е разположил ски зоната.

Това става въпреки многобройните писма, сигнали и жалби на различни природозащитни организации на всеки етап от изграждането на незаконните писти в ски зона "Банско" до всяка отговорна институция в България, Европа и света.

Последните изказвания на представителите на най-отговорната за опазването на околната среда институция в България, Министерството на околната среда и водите, показват недвусмислено застъпничество на Министерството за частен инвеститор, който престъпва законите.

Снимки: Яна Пункина

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

5199 посещения 1 коментара

Коментари

  1. еав
    2011-07-02 19:30:36

    Браво на малцината защитници на природата и правото в България!

OFF