Календар

ПЪТУВАЩ СЕМИНАР В СТРАНДЖА ЗА ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ БУРГАСКИТЕ УЧИЛИЩА

С пътуващ семинар в Природен парк „Странджа” за преподавателите по природни науки от училищата в Бургас и региона, завършиха теренните дейности по тригодишния проект на Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) „Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа планина”. Той бе реализиран с подкрепата на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

В учебното пътуване взеха участие над 40 преподаватели по биология, география, химия, ръководители на СИП „Екология” и еко-клубове от училищата в Бургас, Поморие, с.Рудник, кв. Долно езерово, Камено и др. В групата се включи и инж. Виолета Илиева, началник на Регионалния инспекторат по образованието на МОМН. По покана на организаторите от БФБ групата придружаваше и лесовъда д-р Дико Патронов – най-добрия познавач на странджанските гори, един от инициаторите за обявяването на Странджа за природен парк. С вдъхновените си и задълбочени разкази за гората той запали преподавателите за нови срещи с природата още на първата спирка от пътуването – изворите на река Младежка. Половинчасовият преход от село Младежко до мястото, където реката се появява на повърхността, не успя да затрудни никого, въпреки че преминаването през реката по камъни и паднали дървета взе своите две „жертви”, хързулнали се в студените води на р.Младежка. Точно те обаче продължиха с още повече настроение похода в зелената пролетна гора.
Втората спирка от пътуващия семинар бе архитектурният резерват село Бръшлян, където след Килийното училище и старата църква, групата я очакваше приятна изненада – фолклорната седянка на жените от селото, подготвили специална програма с демонстрация на занаяти, песни, игри и хора.
Под шума на водопада Докузак край с. Стоилово бе представена и Странджанската горска пътека - подходящо място за интерпретация и екологично образование на открито при посещение на групи ученици.
Изненадващо забавен за гостите се оказа и Посетителският информационен център на Дирекцията на парка в Малко Търново, където учителите искрено са забавляваха с интерактивната експозиция – премериха сили и бързина с животните чрез велоергометър, провериха знанията си в разпознаването на следи, на земноводни и влечуги в парка и др.
В новия посетителски център в село Граматиково екипът на Фондация Биоразнообразие представи работата си по проекта, както и новия Наръчник на младия природолюбител: „Приключения сред природата: Странджа”, който се разработва пилотно. От БФБ подариха на всеки от участниците торбичка от плат с послания за Странджа, както и печатни материали, издадени в рамките на проекта.
Последната спирка от пътуващия семинар бе образователната еко-пътека в защитената местност „Марина река”, също подходящо място за посещение с ученици. Нацъфтялата странджанска зеленика очарова бургаските биолози и ги накара да доведат своите ученици в Странджа, каквато бе и една целите на пътуването. От своя страна от Фондацията обещаха да търсят нови възможности за съвместна работа с училищата, тъй като инвестицията в екологичното образование винаги дава резултати и заслужава усилията на всяко поколение, осъзнаващо ролята си за опазване на природата и нейните богатства.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3968 посещения

OFF