Календар

Грижа ли те е?... Смени посоката!

„Грижа ли те е?“ - „Смени посоката!“: това са два от призивите на петте инициативи, които младежи от Враца, София и Благоевград реализират в рамките на проект „От теб зависи! – Младежки проекти за устойчиво развитие и развитие на гражданско общество“. Резултатите от ученическите проекти ще бъдат представени на обща среща на 19 -20 май в Природозащитен център НАТУРА - Враца към Дирекцията на Природен Парк "Врачански Балкан".

Гимназистите работиха три месеца в реално време и в реална среда по собствени инициативи, свързани с устойчиво развитие. Дейностите им популяризираха устойчивия начин на живот, екотуризма, здравословното хранене, проблемите с отпадъците и опазването на биоразнообразието. Екоклубовете организираха информационни кампании, заснеха видеоклипове, изготвиха презентации и информационни материали.

„Искаме да „извадим” нашите съученици от запушените кафенета и заведения за бързи закуски и да прекарат повече време сред зеленина и по-чист въздух”, споделят за мотивацията си младежите от екоклуб "Детелини" при СОУ „Христо Ботев“ – Враца. В рамките на проекта „Смени посоката” те маркираха със стъпчици маршрутите от училище до близките зелени пространства, раздаваха карти с екодестинациите и организираха здравословни „закуски на зелено” в парковете край училище.

Втората инициатива във Враца е на ученически спортно туристически клуб „Вратцата” към ПМГ „Акад. Иван Ценов” – Враца. Чрез своя уникален еко-арт-хепънинг край Леденика, в който малки и големи се отдават на природни изкуства, те разширяват „зеления хоризонт” на повече от 60 ученика и техните родители. „Искрено се надяваме чрез подобни инициативи да привлечем повече деца и младежи в планината, където да усетят магията и нестихващата енергия на природата”, сподели г-жа Жулиета Босилкова, ръководител на спортно-туристическия клуб. По време на проекта младежите от клуба организират още заснемане на рекламен туристически филм и презентации, организират конкурс за снимки и викторина с въпроси за околната среда.

Езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов“ – Благоевград пък прави своя „Малък рай“ в училищния двор. Младежите аранжират своеобразна ученическа ботаническа градина, в която, наред с пъстрите и ароматни цветя и храсти, оформя кът с характерните за Рила и Пирин билки и поставя необходимите информационни табели за всеки растителен вид. Младежите правят още саморъчно компостер за биологични отпадъци, в който получават почвоподобрител за поддържането на своята градина.
„Грижа ли те е..?“ питат от екоклуба към 91-ва НЕГ – София и провежда анкета, за да установи доколко младото поколение е запознато с проблемите с отпадъците. В рамките на своята инициатива учениците установяват контакт с експерт от областта на разделното събиране на отпадъци и организират информационна кампания, в която заснемат интервюта, изготвят уебсайт и филм по проблема, посещават основни училища, за да обяснят на своите малки приятели колко е важно да опазват околната среда. Младежите завършват инициативата символично – със засаждане на дръвче в училищния двор – за да покажат, че ги е грижа за бъдещето на природата.

Част от интересните инициативи е и фестивалът „Да живеем екологично“, който организира екоклуб „Гея“ към 74-то СОУ „Гоце Делчев“ в София. В него участваха представители на Националния ученически екопарламент. На сцената в училището се чуха „еко“-кавъри на песни, „еко“-скечове, ревю с дрехи от отпадъци, викторина и др. Освен сценичните изяви участниците във фестивала ще имат възможност да се включат и в тематични работилници - за работа с глина, изкуство от отпадъци, рисуване върху стъкло. Специален акцент във фестивала беше и фотоизложната "Фантазиите на природата", в която със свои снимки участваха ученици от Крумовград, Търговище и Кърджали.

Петте младежки инициативи бяха реализирани благодарение на проект на алумни група за България към Сдружение МитОст, преминали по програмата „Гражданско образование в действие“ на Федералната централа за гражданско образование и Фондация Роберт Бош.

От алумни групата споделят: „Когато аз бях в гимназията, много исках да правим нещо истинско и смислено с приятелите. Радвам се, че мога да помогна на настоящите ученици да получат тази възможност“, казва Христина. "За мен най-хубавото нещо на този свят е хората да правят красиви неща със собствените си ръце и да вярват в собствените си сили. Изразът "устойчиво развитие" става все по-употребяван: това е една наша идея как би трябвало да изглежда то - даваш на млади хора финансова възможност да правят онова, което харесват и смятат за добро - и когато има нужда, помагаш с идеи и отговаряш на въпроси", допълва Лилия.

Партньори по проекта са Фондация ЕкоЦентрик, Дирекция на ПП Врачански Балкан и Български център за зелена икономика.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4041 посещения

OFF