Календар

Паничище, Кабул и Езерата

Снимките показват местата, където се предвижда изграждането на ски писти и съоръжения, планирани в проекта за ски център "Паничище-Езерата-връх Кабул". Според инвеститорите, този проект няма да навреди на природата и няма да има големи сечи на гори, защото се предвижда той да се случи в безлесната зона над село Паничище. След една разходка в района обаче, човек вижда, че до 2000 м.н.в. има разкошни стари гори, а по-нагоре всички склонове на планината са вододайна зона. Инвеститорът също така твърди, че изсичането на една гора е съпоставимо с подстригването на косата от човешката глава - не представлява никакъв проблем, защото тя след това отново ще израсте...

Автор на снимките: Михаил Михов, 14.07.2012

През 2005-2006 г. Министерството на околната среда и водите върна за преразглеждане проекта за общ устройствен план на ски центъра "Паничище-Езерата-връх Кабул" с възложител Община Сапарева баня, тъй като той навлиза сериозно в Национален парк Рила. Сега се прокарва подробен устройствен план на село Паничище, който е всъщност част от върнатия общ устройствен план на ски центъра "Паничище-Езерата-връх Кабул". Тоест в момента ски проектът се прокарва на парче, а кметът на Сапарева баня и фирмата "Рила спорт" са сред яростните привърженици на т.нар. поправка "Витоша ски" в Закона за горите, която дава държавни гори за застрояване със ски и всякакви други съоръжения.

Какъв е проблемът на подробния устройствен план на село Паничище?

Планира се изграждането на 5000 легла в село Паничище в добавка към съществуващите 1500 и новосъздадените 200-400 легла през последните години. Тези легла ще могат да се продават само ако в Рила се построи новия ски курорт. Така, ако подробният устройствен план на село Паничище бъде одобрен, община Сапарева баня ще започне да настоява да се допусне строителството на ски зоната "Паничище-Езерата-връх Кабул".

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

6856 посещения 1 коментара

Коментари

  1. Емил Боянов
    2012-08-25 20:31:43

    Като говорим за 7-те рилски езера, някой прави ли нещо по опазването на местноста от навалицата от лифта, от палатките на бялото братство, от конете и т.н. От както стартира лифта, тревата вече е видимо отъпкана и на места чезне, конските изпражнения заливат навсякъде, хората ходят на всякъде и оставят боклуци ........
    Нали това е местност, която трябва да е ограничен човешки достъп?
    Искам да попитам има ли реална оценка за последствията от тези дейности? И някой прави ли нещо, защото докато си говорим за бъдещете планове, забравяме да опазим и малкото останало от езерата.

OFF