Календар

ИЗЛОЖБАТА ЗА АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО СЕ РАДВА НА ОГРОМЕН ИНТЕРЕС В БУРГАС


Няма възрастен или дете, което тези дни да е минало през Морска гара Бургас и да не е останало очаровано от интерактивната изложба „СИМБИОТИЧНО“, която с малко думи, но със забавни илюстрации и клипове разказва една приказка за птици, сол, езеро и хора.

Зад необичайното име „СимБиотично“ стои една история за връзките и взаимоотношенията между обитателите и средата, за езерото и човека, за климата и за заплахите, които стават все по-сериозни и реални. Симбиозата е особено природно явление, при което два или повече организма извличат взаимна полза от съвместното си съжителство. Симбиозата е взаимност, обвързаност, зависимост, но в същото време доверие и отдаденост.

Това е и Атанасовско езеро: невидима на пръв поглед мрежа от сложни взаимоотношения и процеси, един загадъчен организъм, който живее, диша и пулсира близо до сърцето на Бургас. Този крехък природен оазис не би бил същият без чудния обмен, скрит в розово-зелените му води и солните кристали, без неговите обитатели и без човека.

На тази изложба няма да видите обичайните красиви фотоси или табла с напоителен текст и обяснения. Напротив чрез забавни илюстрации ще научите какво е било езерото в миналото и как се е променило, как се получава солта в басейните, кой живее и царува в Атанасовско езеро и т.н. Малки и големи ще могат да се забавляват с „птичия копир“ и „солничния конструктор“, да сглобят пъзели с основните заплахи за птиците, да научат къде мигрира щъркелът Густав и да прочетат писмата му.

Изложбата е продукт и от симбиозата между самите автори – архитекти, дизайнер и еколог, които няколко месеца търсиха най-добрата и вълнуваща форма, за да представят връзките в езерото, по начин, който да е забавен, но и да провокира към мислене и активна гражданска позиция. Това е авторска творба на Мариана Сърбова (Хамалогика), Диана Павлова (БФБ), Недко Николов и Галина Милкова (Think Forward). Рисунките са на Мариана Сърбова, анимацията е на студио Pavilion, текстовете са на екипа на проект „Солта на живота”.

Всеки може да стане част от приключението, посветено на Атанасовско езеро и да почувства нашето симБиотично езеро….
Изложбата е създадена в рамките на проект „Солта на живота“ на Българска фондация Биоразнообразие, изпълняван в партньорство с Българско дружество за защита на птиците и „Черноморски солници“ АД. Финансирана е от програма LIFE+ на Европейската Комисия.
Повече за изложбата

Изложбата за Атанасовско езеро ще остане в Морската гара на Пристанище Бургас до 13 май и ще работи и в празничните дни от 10 до 18 часа. После ще тръгне по своя път към Русе (22 май), Пловдив (18 юни), Созопол, София, Велико Търново, Враца и др.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1971 посещения

OFF