Календар

Над 1000 души се събраха в ПП „Странджа” за фестивала на зелениката

Над 1000 души от цялата страна се събраха на откриването на 12-тото издание на Фестивала на зелениката, който се провежда днес и утре /9 и 10 май/ в м. „Св. Илия” край малкотърновското с. Визица. Празникът беше открит от директора на Парка инж. Владимир Димитров, който очерта приоритетите в работата на дирекцията и пожела весел празник на участниците. Минути преди старта на тържествата планината беше огласена от седем мощни тъпани, които накараха присъстващите да настръхнат. Разбира се, беше изпълнен и химнът на Странджа планина „Ясен месец”. Още с откриването на феста беше даден старт на две маратонски бягания – на 30 километров пробег и на кратката дистанция от 2,5 километра.

В чест на 20-годишния юбилей на ДПП „Странджа” най-запалените природолюбители засадина 20 редки дървета, коита са характерни за планината. Фиданките са отгледани в разсадника на дирекцията, който се намира в м. „Качул”.
В програмата на Фестивала на зелениката се проведоха и няколко конкурса – за най-вкусна манджица с булгур, фотоконкурс, състезание „Мама, татко и аз”, надиграване. Местните хора представят своите кулинарни умения и ръкоделия, които се радват на голям интерес от всички. Стотици гости на феста тръгнаха по първите четири маршрута, сред които най-голям интерес представлява „В царството на зелениката”.
Гости на Фестивала на зелениката бяха областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков и кметът на община Малко Търново Илият Янчев. Да уважат тържествата бяха дошли кметове на населените места на територията на Парк „Странджа”, представители на горските и ловни стопанства, както и на паркови дирекции в страната.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1873 посещения

OFF