Календар

Галерия

Елитни кучета подари Парк „Странджа” на местни животновъди

14 двойки елитни кучета-пастири дари днес дирекцията на ПП „Странджа” на животновъди, които отглеждат своите стада на територията на парка. Палетата са от автентичната порода Каракачанско куче и са от най-добрия в страната развъдник на породата. Те пристигнаха на своята нова месторабота от Пирин и въобще не се противиха, че са на ново място. Палетата са на възраст 4-5 месеца – 7 мъжки и 7 женски и са съчетани в двойки от възможно най-далечни родители. Целта е в бъдеще да бъдат създадени поколения, които да подпомогнат развъждането на каракачанското куче в Странджа. Всички кученца са с всички необходими ваксини, обезпаразитени и чипирани. В първата седмица новите пастири ще свикват със стопаните си и със стоката. След това те могат да бъдат пуснати със стадата, които пасат в планината, каза собственика на развъдника в Сидер Седефчев.

2649 посещения

Тридневно обучение за доброволците по проект 'Участие за природа'

Теми:
1. Представяне на основните положения на Закона за биологичното разнообразие за опазване на видове. Представяне на проблема с препарираните защитени видове. Лектор - Стефан Аврамов

2. Представяне на адаптивното управление за разработване и управление на природозащитни дейности - лектор Владимир Милушев

3. Основни принципи на работа с медиите и организирането на информационни кампании – лектор Нели Найденова

Практическа задача: Разработване на програма за борба с незаконното излагане на препарирани защитени видове по метода на адаптивното управление.

2055 посещения

Teрeнно проучване на защитени видове

Доброволците по проект "Участие за природа" имаха възможност на близка среща с глухаря - изключително атрактивен застрашен вид птица съгласно Червена книга на България. Участниците в обучението имаха възможност да научат повече за биологията на вида и за връзките в природата, както и за начини за тяхното изучаване и опазване.

2160 посещения

Обучение по онлайн комуникация за експертите на Коалицията

Постигането на успех в природозащитните кампании далеч не е нужна само екологична експертиза. Ето защо обучението целеше да подпомогне експертите в организациите, членове на Коалицията „За да остане природа“, да използват по-пълноценно социалните медии. Разгледахме по-отблизо фукционирането на Фейсбук, поставянето на цели и подбирането на канали за комуникация, съобразени с начина на разпространение, типовете съдържание и различните му функции, научихме се как да анализираме потреблението и интересите на публиката ни. Разгледахме комуникационни проблеми и примери от предишни кампании.

2180 посещения

Карадере вече и с табели за отговорно къмпингуване

На 15 август табелите в дух "Добре дошли у дома, оставяйте само стъпки, взимайте само спомени" са вече факт. Поставени са 10 бр ламираните табели размер А3, чрез които гражданската група "Да спасим Карадере" описва правилата за отговорно къмпингуване, например: разпъване на палатка с оглед опазването на дюните на Карадере, палене на огън съгласно противопожарните правила и законодателството за горите, достъп до Карадере, избор на място за къмпинг и важността да уважаваш нуждата от спокойствие на другите хора. Когато няма кой да регулира къмпингуването го правят тези, които отнасят всички негативи на инвеститори и държавно безхаберие, но които с цялата си енергия търсят начин да намерят съмишленици сред институциите и гражданите, за да има къде всички да чуем ритъма на сърцето си и да съберем сили за цяла година.

1678 посещения