Календар

Актуално

Последно качено

Дневник: Инвеститори все още гледат с розови очила на ваканционните имоти

Дневник: Инвеститори все още гледат с розови очила на ваканционните имоти

http://dnevnik.bg/show/?storyid=485927

На фона на сигналите за застой на ваканционния сегмент, оттегляне на основните групи от купувачи, свиване на финансирането и отказване от проекти, някои инвеститори в комплекси от типа "втори дом" все още гледат позитивно на развитието на сегмента. Тази тенденция пролича по време на дискусията, посветена на развитието, проблемите потенциала на ваканционния сегмент по време на конференцията Balrec.

Инвеститори признават, че продажбите на ваканционни имоти са паднали и една от причините за това е отливът на британските купувачи. Същевременно са уверени, че на тяхно място ще дойдат клиенти от други страни. Най-силен интерес засега има от рускоезичните страни и скандинавци, съобщават от пазара. По информация на Димитър Савов от BLD апартаменти в България купуват и клиенти от Румъния и Централна Европа. Очаква се да се засили и интересът на българските купувачи.

Въпреки привидния оптимизъм обаче, някои специалисти откровено говорят за грешките и недостатъците на пазара на ваканционни имоти в България. Стремежът трябва да е насочен към изграждането на по-качествени проекти, което ще извади България от имиджа на евтин пазар, каза Михаил Чобанов от "Бългериан пропъртийз". Инвеститорите и общините трябва да работят заедно, не само при изготвянето на устройствените планове, каза Димитър Савов от BLD.

"Има общини, в които контролът на застрояването липсва, издават се безброй разрешителни за строеж и ограниченията не се спазват. Това доведе до хаотичното застрояване на курортите и до изгонването на голяма част от потенциалните купувачи", каза Росен Плевнелиев от "Линднер". Той посочи случаи, при които български купувачи са се отказали да купуват апартаменти в българските курорти заради презастроения пейзаж и са предпочели гръцките курорти.

Прочети пълния текст >

1055 посещения
Кой влиза в Националния борд по туризъм

Кой влиза в Националния борд по туризъм

В контекста на готвените структурни промени на правителството трябва да се създаде Министерство на туризма, което да управлява и рекламира ефективно държавната собственост – културни обекти и атракции. За това настоява Националният борд по туризъм, който проведе редовното си общо събрание. На него за председател на Управителния съвет беше избран бизнесменът Красимир Гергов, а самият съвет беше разширен от 13 на 19 членове. Сред и досегашните са един от основателите на организацията и собственик на Дарик - Радосвет Радев, Георги Гергов – Слънчев ден, Младен Мутафчийски – Селена холдинг, Васил Иванов-Лучано. Сред новоизбраните са Тихомир Трендафилов – Рила спорт, Калин Пешов – Главболгарстрой холдинг, Лъчезар Тодоров – Тера Тур Сървисиз.

Членовете на борда настояват още 1.5% (или около 150 млн. лв.) от приходите от туризъм да се реинвестират в сектора – за реклама на културните ни обекти и също за разкриването на туристически представителства на България зад граница. Не може продавачката на билети на Перперикон да знае за Мачу Пикчу, а тази, която работи на Мачу Пикчу, да няма идея за Перперикон, коментира слабата ни реклама Румен Драганов, председател на Контролния съвет на борда. Престъпление е да нямаме представителства в чужбина, заяви Поли Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд. Още с бюджета за следващата година и с формирането на министерство на туризма може да се заложат 250 млн. лв., които да се инвестират в развитието на атракции и в реклама, смята ръководството на Националния брод по туризъм.

Красимир Гергов съобщи, че оглавяваната от него организация ще настоява Бордът да се запише в Закона за туризма като партньор на държавата при решаването на важните за сектора въпроси подобно статута на Българската строителна камара и Националната лозаро-винарска камара. Всеки, който иска да работи за развитието на този стратегически важен сектор, ще се присъедини, смятат от борда.

Членовете на организацията настояват да се промени написаната вече стратегия за туризма, за да намерят място в нея истинските статистически данни и да се предвидят стратегически важните цели за сектора. В момента никъде в стратегията не пише колко българи са били туристи в родината си и колко са приходите от тях. В същото време транзитни пътници се отчитат като чужди туристи, а тези, които пристигат с круизи и престояват по два часа в два морски града се отчитат по два пъти, мотивира се Румен Драганов. Той поясни и че колегите му настояват тази стратегия да бъде оценена от международен консултант. Мотивът за това е, че това ще е компания, занимавала се с мениджмънта на туристически дестинации – нещо, което у нас липсва. По думите на Драганов не само България трябва да се представя като дестинация, но и отделните региони и в този мениджмънт трябва да участват и общините, и собствениците на туристически обекти, и местните организации, за да се разработи цялостен продукт. Сега ние сме неработеща туристическа дестинация, коментира той

Прочети пълния текст >

805 посещения
в. Дневник: Гледайте Банско, мислете за Сапарева баня

в. Дневник: Гледайте Банско, мислете за Сапарева баня

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=474077

Според Плана за управление на Национален парк "Рила" и Закона за защитените територии в парка не се разрешава строителството на нови съоръжения. Това е отправната точка природозащитните организации от коалицията "За да остане природа в България" да се противопоставят на идеята за ски зоната "Паничище - Езерата - връх Кабул". Тя не може да бъде изградена законно. Национален парк "Рила" е изключителна държавна собственост, което означава, че той е притежание колкото на хората от общините, на чиято територия попада, толкова и на всички останали граждани. Затова и правилата в него са по-различни, отколкото в общинския парк. Благодарение на информацията, която ни е предоставена при проверката на РДНСК - Кюстендил, и процедурите по Закона за достъп до обществена информация установихме нарушения на 9 закона на заповедта за обявяване на Национален парк "Рила" и неговия план за управление:

1) Община Сапарева баня е прехвърлила собственост на 200.6 дка в с. Паничище на "Рила спорт" АД срещу задължение на дружеството да вложи 2.8 млн. лв. в проектирането, изграждането и рехабилитацията на общински инфраструктурни обекти. Това става ясно от постановление на Окръжна прокуратура - Кюстендил, от 11.03.2008 г. В него зам. окръжен прокурор установява, че "Рила спорт" АД е 99% собственост на офшорната "Рилстоун трейдинг бизнес корпорейшън". На практика акционерно дружество с капитал от 50 000 лв. получава собственост върху 200 дка общински имоти срещу обещания, оценени на 2.8 млн. лв.

2) Строителството на лифта е било незаконно още при одобряване на проекта и издаване на разрешителното за строеж №45/27.10.1998. Главният архитект на общ. Сапарева баня одобрява проектa за строежа на лифта на 20.10.1998 г. - шест дни след изтичане на срока на валидност на решението №73/1995 г. по ОВОС, а разрешението за строеж №45/27.10.1998 г. е издадено 13 дни след него в нарушение на тогава действащия ЗООС. Издаването на разрешението за строеж е извършено без необходимото съгласуване с БАН, както се изисква в заповед №114/24.02.1992 г. на МОС. Това означава, че разрешителното за строеж е в нарушение на нормативната уредба и строежът би трябвало да се счита за незаконен от самото му начало.

3) Като незаконен строеж в защитена територия строителството на лифта е било неузаконяемо и е подлежало на премахване съгласно ЗТСУ.

4) Инвестиционният проект "Промяна по време на строителство на ПСВЛ х. "Пионерска" - х. "Рилски езера", общ. Сапарева баня" е незаконен, защото е одобрен от главния архитект на Сапарева баня при значителни нарушения на административните процедури:- МОСВ не се е произнесло с преценка относно необходимостта от извършване на ОВОС- Проектът не е подложен на преценка от необходимостта от оценка за съвместимост с предмета и целите на проектозащитените зони "Рила" и "Рила-буфер" съгласно Закона за биологичното разнообразие- Изменението в одобрения инвестиционен проект е извършено без нотариално заверено съгласие на министъра на околната среда, като по този начин е нарушен ЗУТ- Строителството на шестте изкопа и фундаменти за стълбове е незаконно, защото е извършено в условията на съществени отклонения от одобрения проект

5) Строителството на лифта се извършва от юридическо лице, което няма право на това. Със заповед №362/08.12.1997 Националното управление по горите предоставя на Сапарева баня правото на ползване на 17.14 дка от държавния горски фонд с цел изграждането на седалков лифт и се задължава да запази правото на собственост на лифта и да не преотстъпва правото на ползване. Строителството на лифта се извършва от "Атомик инвест" ООД - София, което е видно от писмото на РДНСК.

6) Строителството на лифта се извършва без учредена концесия и в нарушение на Закона за държавната собственост. Предвижда се строителство на обекти, които не са част от лифта, включително кафе с обща площ 167 кв.м, тоалетни с площ 38 кв.м и гараж за снегоходни и моторни машини с площ 51 кв.м. Те могат да бъдат построени върху имот публична държавна собственост само чрез концесия, каквато не е учредена. Очакваме компетентните институции да преустановят заграбването на територии от националния парк и да спрат незаконното строителство. Помислете какво се случи с друг приятен, малък град, който вече не е това, което беше - Банско. Малките семейни хотели там вече нямат шанс. Хората, които продадоха земите си, за да бъдат застроени, установяват, че вече друг управлява града им. Изсичането на горите над града за ски писти повишава ерозията и оттам риска от стихийни наводнения. Попитайте инвеститора в планирана ски зона "Паничище - Езерата - връх Кабул" изчислявал ли е колко са дните с гъста мъгла, силен вятър и лавинна опасност, заради които ски съоръженията няма да могат да работят. Но преди всичко помислете струва ли си да се нарушава законът и кой ще излезе на сметка от това накрая. Отворено писмо от коалиция "За да остане природа в България" до гражданите на Сапарева баня.

Прочети пълния текст >

698 посещения
в.Дневник: Екоактивисти сезираха Саркози за строежите в Рила

в.Дневник: Екоактивисти сезираха Саркози за строежите в Рила

http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=486154

Френски природозащитници от сдружението "Франция - Рила" сезираха президента Никола Саркози за нарушенията на законите, свързани с мащабните строителни проекти в Рила. В отворено писмо организацията призовава Саркози да вложи силата и политическата воля на Франция в спасяването на Национален парк "Рила".
"За целта е необходимо само едно - да бъде приложен законът", се казва в писмото. Това съобщиха пред "Дневник" българските екоактивисти от коалицията "За да остане природа", които си партнират с "Франция - Рила".

Заради многобройните нарушения на европейското право "Франция - Рила" настоява финансирането от европейските фондове за околна среда да бъде прекратено, докато българското правителство не изпълни задълженията си по отношение на опазването на природата. В отговора на началника на кабинета на френския президент се изразява разбиране към молбата на "Франция - Рила". Саркози е предал информацията на френските министри на външните работи и на европейските въпроси.

Междувременно вчера община Сапарева баня изпрати своя позиция до български и европейски институции, в която защитава проекта за ски центъра "Паничище - Езерата - Кабул" в Рила. Писмото е адресирано до президента, парламента, министрите на околната среда и регионалното развитие, до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, европейския комисар по околната среда Ставрос Димас, председателя на Европарламента Ханс-Герт Пьотеринг и други европейски институции.

В писмото се казва, че проектът "Паничище - Езерата - Кабул" по никакъв начин не предвижда грубо вмешателство в природата. Общината освен това кани всички институции да се запознаят на място с реалните параметри на проекта.

Прочети пълния текст >

798 посещения

Плакат за 22 април

Изтегли, JPG, 0 Kb

Прочети пълния текст >

1344 посещения

Бланка за уведомление до Община за акция

Изтегли, DOC, 0 Kb

Прочети пълния текст >

1190 посещения
Нови ветрогенератори край Шабла

Нови ветрогенератори край Шабла

Прочети пълния текст >

2351 посещения

Случаи

Ваканционно селище „Момчил Голф и голф игрище”

Още в първите дни на януари 2015 община Балчик публикува съобщение за инвестиционно предложение за изграждането на огромен хотелски комплекс с винарна и голф игрище, разположен на платото над Балчик. Инвестиционното предложение на дружествата "Тесса Уинд Голф Клуб" и "Сий Уинд Голф Клуб" срещна спонтанен граждански и ...

Прочети още >

Камчийски пясъци

Защитена местност “Камчийски пясъци” включва най-големия черноморски пясъчен плаж в България. Тя опазва уникално съчетание от няколко вида дюни и лонгозни гори. Значението й е признато както с националния й статут на защитена местност, така и с включването й заедно с резервата “Камчия” в Европейската екологична мрежа Н ...

Прочети още >

Природен парк Беласица (Депутатска схема за незаконен дърводобив)

Съвместното разследване на Нова телевизия и Коалицията „За да остане природа“ разкри мащабна схема за незаконен дърводобив в горите на Природен парк „Беласица“ над град Петрич. Схемата е свързана с депутата Димитър Танев, който бе уличен от Нова телевизия в предизборна агитация сред служители на горското стопанство в П ...

Прочети още >

Река Искър в Самоков - изземване на баластра

Еко Рила - Самоков алармират, че продължава вандалско изземване на инертни материали от коритото на река Искър, извършвано под формата на почистване, с оглед недопускане на наводнения. Снимки

Прочети още >

Пирин и ски курортите (Кулиното)

Според експерти от IUCN България е на път да стане втората страна в света, която ще допусне изхвърлянето на защитен обект от листата на световното природно наследство на ЮНЕСКО, а именно Национален парк Пирин. След унищожението на района на вр. Тодорка чрез изграждането на ски център Банско, през 2008 г. инвеститорски ...

Прочети още >

Кампания за спасяване на Кресненското дефиле

Вече 18 години природозащитните се борят магистрала Струма да се изгради така, че да се съхрани Кресненското дефиле. В различни етапи на кампанията българските отговорни институции, в лицето на Министерството на околната среда и водите и Европейската комисия одобряват план за изграждане на тунел, но той все още не е фа ...

Прочети още >

Западни Родопи - незаконните сечи в горите

През последните три години съвместни разследвания на журналисти и природозащитници от Коалицията „За да остане природа“ разкриха основните схеми, по които се случват незаконните сечи в Родопите. Незаконните сечи придобиват особено варварски характер в предизборните периоди, като най-често са резултат от набезите на бли ...

Прочети още >

Странджа - Златната перла на Краш 2000

Незаконното строителство на "Златната перла" в Природен парк "Странджа" започна и завърши пред очите на всички институции. През 2006 г. кметът на Община Царево разрешава строителството на вилното селище в нарушение на закона. РДНСК Бургас спира незаконния строеж, а фирмата Краш 2000 прави неуспешен опит да узакони стр ...

Прочети още >

Голф–комплексът на с. Божурец

Голф–комплексът на с. Божурец или как България охранява защитените видове и уникалните растителни съобщества в община Каварна Между гр. Балчик и гр. Каварна се намират малките селца Божурец и Топола. Те са почти обезлюдени, но природата около тях е уникална. По свлачищната тераса над морето, доскоро девствена и невер ...

Прочети още >

Иракли

Районът на Емине - Иракли е една от последните 9 природни територии по Българското Черноморие, което е запазило своята природа от застрояването, обхванало почти всяко кътче по брега. През 1994 г. е обявена малка защитена местност, включваща южната част на плаж Иракли и още по на юг към нос Емине, общо 42.3 ха. Цялата ...

Прочети още >

Защитена зона „Калиакра”

През последното десетилетие на територията на Защитена зона и Орнитологично важно място „Калиакра“ се случи най-мащабното унищожаване на степи от 1950 г. насам. В района на защитената зона е регистриран най-силен инвеститорски интерес в цяла Приморска Добруджа. На тази територия има инвестиционен интерес още от края н ...

Прочети още >

Рила и ски курортите (ски-център Картала, к.к. Бодрост)

Изграждането на пътническа въжена линия над курорта „Бодрост“ в местността „Картала“ в землището на с. Бистрица, област Благоевград, е констатирано като незаконно поради липса на приключила процедура по Оценка на въздействието върху околната среда от редица държавни органи. Ходът на събитията обаче се развива като същи ...

Прочети още >

Прикрит дoбив на инертни материали в Защитена зона „Адата-Тунджа', с. Мечкарево, община Сл ...

Фирма, която е получила разрешение за „Изграждане на рибарник” всъщност извършва на незаконна дейност – добив на инертни материали в Защитена зона „Адата-Тунджа” BG 0002094, с. Мечкарево, община Сливен Защитена зона „Адата Тунджа” BG 0002094 е обявена със заповед на МОСВ № РД-556/05.09.2008 г., с цел запазване на мест ...

Прочети още >

Проучване и добив на шистов газ чрез хидравлично разбиване

В последните няколко месеца стана известно решението на българското правителство да разреши на американската фирма „Шеврон” проучване чрез технологията „хидравлично разбиване” (англ. – hydraulic fracturing, още превеждано като „хидравлично разпукване”, „хидравличен удар”, „фракинг”) на предполагаеми находища на природе ...

Прочети още >

Дюнигейт

Черноморските дюни са едни от най-редките местообитания в България и Европейският съюз. По българското черноморско крайбрежие съществуват 5 вида дюнни местообитания - Зараждащи се подвижни дюни Подвижни дюни с Ammophila arenaria по крайбрежната ивица - бели дюни, Неподвижни крайбрежни дюни с тревна растителност - сив ...

Прочети още >

Средна гора, Източни Родопи - Цианиди

Добивът на злато с цианиди става все по-голама заплаха за природата в България и, което е по-важно, за живота и здравето на хората. Мащабни проекти за златодобив с цианиди се подготвят за районите на Източните родопи, Средна гора и Западнобългарските планини около Трънско. Инвеститори по тези проекти са минните компа ...

Прочети още >

Родопите - Супер Перелик

През 2007 г. Общинският съвет в Смолян приема Общ устройствен план, който включва огромен ски и туристически комплекс в района на Голям Перелик - най-високият връх в Родопите. СТЦ Перелик (130 000 дка) обхваща територии на север землищата на селата Мугла, Гела, Широка Лъка, Солища и др., южно – държавната граница с Гър ...

Прочети още >

Поморийско езеро

Община Поморие изготвя ОУП, в който е планирано урбанизирането на Поморийско езеро – рядък тип екосистема, част от националното и световно природно наследство, приютяващ редки растителни и животински видове. През 2007 г., България става член на ЕС и като изпълнение на европейското природозащитно законодателство е въвед ...

Прочети още >

Рила и ски курортите (Паничище)

Това е един от природозащитните казуси, който фокусира най-силно обществено внимание в последните няколко години, защото е свързан с посегателство върху една от светините на българската природа – Седемте рилски езера. През 2006 г. офшорна компания и смесено дружество между нея и община Сапарева баня лансират мащабен п ...

Прочети още >

Природен парк Витоша - център Алеко

Природен парк „Витоша“ е най-старият парк в България и на Балканския полуостров. Той е и вторият, обявен в Европа. Паркът опазва повече растения, отколкото могат да се срещнат в цяла Холандия или Великобритания. Витоша е мястото, където се срещат над 200 вида птици и едри бозайници като елен, мечка, вълк. Заплахи При ...

Прочети още >

Стара планина - Водят ли сечите в горите до безводие и наводнения?

През 2016 г. със съвместно разследване Нова телевизия, WWF и местни инициативни граждани потърсиха отговор на въпроса дали има връзка между сечите в горите в Стара планина и режима на водата и наводненията в Севлиево и по-рядко в Габрово. Доказателствата за мащабни и често незаконни сечи във вековните букови гори във в ...

Прочети още >

Схемите с общински имоти в Община Самоков

Разкрити са схемите, с които на безценица се разпродават общински имоти от Община Самоков. Най-много факти има за: 1. Продажбата на общинска мера от 8744 кв.м в м. Високи рид (вилна зона Ярема) в полза на брокера Людмил Лазаров (ЛЮК - http://luck.imot.bg) 2. Продажбата на общински имот от 2296 кв.м в град Самоков в пол ...

Прочети още >

Пирин и ски курортите (Банско)

Национален парк „Пирин“ е един от трите национални парка в България. Уникалните природни богатства като над 120-годишни иглолистни гори, включително най-старото дърво на Балканския полуостров – Байкушевата мура, Чудното дърво на Трионскаполяна, бялмуровите дървета - Свещниците, вековните букови гори, еделвайсът и забел ...

Прочети още >

Запазване на община Велинград, като екологично чист регион без рудодобив

След 2000 година се наблюдава процес на възраждане на интересите за развитие на рудодобив и разработване на нови находища в западната част на Родопите. Проведени са редица проучвания на териториите на общините Велинград, Ракитово, Батак и Белица и съответно са установени (на места регистирани търговски открития) залежи ...

Прочети още >

Водопадът Полска Скакавица, Кюстендилско

Водопадът Полска Скакавица е обявен за природна забележителност през 1968 г., висок е 53 метра. За него Константин Иречек е казал, че районът е едно от най-красивите места на Балканския полуостров. Намеренията за строителство на язовир със 176 декара площ, 20-метрова стена и МиниВЕЦ в Ръждавица са от 2005 година.

Прочети още >

Проект за обходен път на Габрово с тунел под Шипка

Проектът за обходен път на Габрово с тунел под Шипка изпълнява две основни задачи: да изведе трафика, който сега минава през центъра на Габрово, извън града и да направи алтернативна, по-бърза връзка между северна и южна България (между Габрово и Шипка). Възложител на проекта е Агенция пътна инфраструктура (АПИ), а фин ...

Прочети още >

Никополско плато - Незаконна кариера

Строител на фериботен терминал Никопол – Турну Мъгуреле отваря без еко-оценка незаконни кариери за варовик в НАТУРА 2000 сайта "Никополско плато" (землища на с. Въбел и на с. Муселиево).

Прочети още >

Кара дере

Местността Кара дере се намира между град Бяла и село Горица в близост до северните склонове на Стара планина. Местността е дива, няма инфраструктура и се цени и посещава от все повече туристи, включително семейства с деца, чуждестранни граждани и летуващи в близките курортни селища.

Прочети още >

Източни Родопи - Незаконни инвестиционни намерения срещу Биоразнообразието

Източни Родопи е едно от най-красивите и девствени кътчета на България. Поради специфичния ландшафт и огромните скални масиви това място се е превърнало през вековете в райско кътче с изключително богато биоразнообразие. Тук се срещат и гнездят много световно застрашени видове птици като това е единственото място в Б ...

Прочети още >

ОУП на Община Царево, Странджа

Случаят с Общия устройствен план (ОУП) на Община Царево касае най-голямата защитена територия в България – Природен парк “Странджа” и по-специално неговата крайбрежна част (от Ахтопол до Резово), където се предвижда интензивно развитие след евентуалното одобрение и реализиране на Плана. След години съдебни спорове, пре ...

Прочети още >

Рила и ски курортите (Искровете-Мальовица)

Под името „Искровете“ е познат районът на селата Говедарци, Маджаре, Мала църква и Бели Искър в Община Самоков в подножието на Рила планина. От с. Говедарци се стига до ЦПШ „Мальовица“ – изходен пункт за едноименните хижа и връх – едно от най-посещаваните и впечатляващи с красотата си места в българските планини. През ...

Прочети още >

Случай „Корал”

Морският плаж "Лозенец-Кумкашла" (по-известен като плажа при къмпинг „Корал“) е едно от последните незастроени места на нашето Черноморие, заплашено от дългосрочнo увреждане на цялата местност. То се намира южно от с. Лозенец, община Царево. През последните години Корал се превърна в пример за тежка безотговорност на ...

Прочети още >

Донори

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията

  Знаете ли, че..

  Сухоземните екосистеми произвеждат малко над половината от кислорода на планетата. Останалата половина се пада на океанските растителни екосистеми, най-вече фитопланктона.
           
  Install Flash player!

  Календар

  Октомври 2020
  ПВСЧПСН
  1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031

  Случаи

  Последни коментари

  • Доброволци за раздаване на флаери

   Търся си работа да раздавам флаери на 16 години съ ...

   Теодора, 08.10.2020
   Виж статията >

  • Зелени Балкани са принудени да напуснат Посетителския си център Поморийско езеро

   Здравейте, Зелен Портал! Благодарим за подкрепата ...

   Зелени Балкани, 27.08.2020
   Виж статията >

  • 100-те туристически обекта стават 99

   Този псевдокмет трябва незабавно да подаде оставка ...

   Мартин, 25.08.2020
   Виж статията >

  • Зелени Балкани са принудени да напуснат Посетителския си център Поморийско езеро

   Здравейте, Има ли нещо ново по въпроса? Надяваме ...

   Zelen Portal, 18.08.2020
   Виж статията >

  • Доброволци за раздаване на флаери

   Здравейте казвам се Живко и съм на 13 години,от Ва ...

   Живко, 18.07.2020
   Виж статията >