Календар

Актуално

Последно качено

БНР: Жители на Сапарева баня готвят протест в София

БНР: Жители на Сапарева баня готвят протест в София

http://www.bnr.bg/Horizont/New[ ... ]anq+protest.htm

Проявата е в защита на проектите за развитие на туризма в Рила

Жители на Сапарева баня подготвят протест в столицата. Това съобщиха от сдружение "Бъдеще за община Сапарева баня". Проявата е в защита на проектите за развитие на туризма в Рила.

Местните хора възнамеряват да дойдат организирано в София на 11 април. В проявата щели да се включат и жители на съседни на Сапарева баня общини. Протестът е в отговор на атаките на екологични организации, упрекващи местната власт в унищожаване на рилската природа при реализиране на проекта "Паничище-Езерата-Кабул".

БТА

Прочети пълния текст >

1020 посещения
http://www.focus-news.net: Младите хора от Сапарева баня масово напускат общината

http://www.focus-news.net: Младите хора от Сапарева баня масово напускат общината

http://www.focus-news.net/?id=n929063

Сaпарева баня. Младите хора от Сапарева баня масово напускат общината. Ако не успеем да реализираме проекта "Паничище-Езерата-връх Кабул", общината ще продължава да се обезлюдява, защото хората няма с какво да се препитават. Това каза за Агенция „Фокус” председателят на общинския съвет в Сапарева баня Венчо Златанчев. Населението непрекъснато намалява и макар да няма точна статистика за живеещите в общината към момента, по последните преброявания жителите са били близо 8 500, посочи председателят на общинския съвет.
„Не е нормално общината да разполага с такива природни дадености за развитието на туризма, а в същото време заради недоволството на платени еколози да се пречи на строителството на ски центъра в Паничище и да се стига дотам, че младите хора да търсят препитание другаде”, каза Златанчев.
По думите му през последните години в общината се раждат по 50-60 деца на година. Така заради липса на деца преди седмица общинският съвет гласува закриването на три от общо четири работещи училища от общината, припомни Златанчев. Закритите основни учебни заведения са в селата Сапарево, Ресилово и Овчарци. Децата от тях ще пътуват с осигурени общински автобуси до средното училище в град Сапарева баня, гарантира Златанчев. Закриването се е наложило, защото учебните заведения са обучавали брой деца под определения минимум. Дори е нямало достатъчно деца, за да се оформи една учебна паралелка, каза още председателят на местния парламент.
Галина ДИМОВА

Прочети пълния текст >

988 посещения
Frognews.bg : Да си върнем държавата

Frognews.bg : Да си върнем държавата

http://frognews.bg/Frog/index.[ ... ]id=5760&Itemid=

Да си върнем държавата. Това не е просто кампания, с която искаме да си направим пиар или да вдигнем шум около себе си. Не е и емоционален лозунг, реплика или девиз на някакво ново движение или естравагантна приумица. Да си върнем държавата вече е жизненоважно. Така го усещаме. Нещо тотално сбъркано има в това, което се случва в България. Казват ни, че сме демократична държава, но ние знаем, че не е така. Денем властват официалните лица на структурите в сянка: правителство, парламент, президент, държавни агенции, държавни фондове. След заник слънце истинските годподари, мъжете в черно, излизат по улиците. Тяхно е цялото публично пространство: политиката, правоохранителните органи, медиите, шоубизнеса, спорта, както и голяма част от бизнеса. Те имат и свои говорители, които преоблечени в тоги и постове, маскирани като социолози и интелектуалци огласят медийната територия с възторжен рев, по-силен от този на елените самци в размножителния период. Осемнадесет години след 10 ноември 1989 г. муцуните, които ни говореха за преход, пазарна икономика и свободно слово са все още в управлението, в голямата политика и държат в ръцете си съдбата на държавата, съдбата на всеки от нас. Подслушването и следенето е тотално, полицейски произвол се представя за справедлива строгост и грижа за обществото. Срастването на МВР с мутрите се представя за сложни секретни комбинации в името на България. Свидетели сме на ренесанс на соцкултурата, на социдеите, на соцпартизацията, арогантно пробутвани ни в обвивката от няколко съвременни думи. Никой не знае вече колко млади българи напуснаха отечеството. Няма статистика и за отчаяните, незаконно пребиваващи в чужди държави. Целта им е една: да оцелеят, да запазят децата си, да се докоснат до истинската демокрация, в която има строги правила, така както има и човешки права. Права и правила – най-светлото достижение на човечеството, превърнати у нас в чудовищна догма, чрез която ни третират като мишки в адска лаборатория.
Да си върнем държавата. Това е последният ни шанс да дишаме без противогаз, да бъдем част от света. Да си върнем държавата вече е по-важно от байпаса за сърцето, което отдавна не е смело, а тежко наранено. Не искаме нещо утопично, а просто мутрите и техните пратеници в управлението да се съобразяват с европейските правила и европейските права. Да не определят те живота ни, а да ни оставят да го доизживеем що годе нормално. Да си върнем държавата не е райска упойка, а вопъл за глътка чист въздух, за глътка спокойствие.
„Да си върнем държавата” е инициатива на Frognews.bg, но не е имитация на кампании от сорта на „Великолепната шесторка” или „Българската Коледа”. Не. Опитваме се да си кажем гражданската позиция, да си изречем болката. Знаем, че сме малки, че няма шумно да ни подкрепят нито институции, нито официозните медии. Искаме да бъде чут гласа на обикновения човек, а не само на избраните. Искаме да се разбере, че може никой да не иска мнението ни, но то е важно, дори и само за нас самите. Ние сме хора с достойнство, с позиция, която не винаги е правилна, красива или добре изречена. Но я имаме и държим на нея. Малки сме, затова даваме думата на „малките хора”, които властта често не вижда. „Да си върнем държавата”, е нашето мнение, че повече не искаме тя да е в ръцете единствено на мутри, политици и патриарси. Искаме своя дял: закона, правилата и правата. Искаме да не ни убиват като мухи, а да умираме като хора; великденските намаления да не са увеличения; да запазим останалата част от природата си; да можем да сменяме провалилите се; да имаме шанс пред децата си... Искаме „Да си върнем държавата”. Искаме това, което и без това е наше, но ни го отнемат.

Идеята е следната. Тази инициатива ще продължи десетина дни. Всеки читател има възможност да изрази своето мнение: може да не е съгласен, да ни подозира в лицемерие, или да ни подкрепи. В навечерието на Великден ще изпратим изречените от вас мнения до посолствата на страните от ЕС в София, както и до съответните структури в ЕС. Ще ги изпратим и до големи медии в Англия, Франция, Германия, САЩ и други страни. В България – също. Това можем да направим и смятаме, че сме длъжни да го сторим, защото макар и малки, сме част от тази изгубена държава. Бихме желали да се подписвате с истинските си имена под изречените мисли, но пък това е и ваш избор. Вие преценявате. Ако успеем да осигурим средства, ще отпечатаме картичка „Да си върнем държавата” и ще я разпространим. В крайна сметка и малката крачка е от значение. Най-малкото показва посоката, в която искаме да се движим. А тя не е същата, която ни показва политическия елит през последните години. Не е!

Прочети пълния текст >

1593 посещения
Le Monde diplomatique: Планината е жертва на зимните спортове

Le Monde diplomatique: Планината е жертва на зимните спортове

http://www.monde-diplomatique.[ ... ]/DESCAMPS/15581

Очакваме превод...

Прочети пълния текст >

913 посещения
КУЧЕ У ДОМА - ОТГОВОРНОСТ И ГРИЖА

КУЧЕ У ДОМА - ОТГОВОРНОСТ И ГРИЖА

Прочети пълния текст >

2313 посещения | 1 коментара
 Посещение на посланика на САЩ Джон Байърли в Спасителния център на Зелени Балкани

Посещение на посланика на САЩ Джон Байърли в Спасителния център на Зелени Балкани

Прочети пълния текст >

1366 посещения
Призив към народа във Велико Търново

Призив към народа във Велико Търново

Прочети пълния текст >

1478 посещения

Случаи

Защитена зона „Калиакра”

През последното десетилетие на територията на Защитена зона и Орнитологично важно място „Калиакра“ се случи най-мащабното унищожаване на степи от 1950 г. насам. В района на защитената зона е регистриран най-силен инвеститорски интерес в цяла Приморска Добруджа. На тази територия има инвестиционен интерес още от края н ...

Прочети още >

Проучване и добив на шистов газ чрез хидравлично разбиване

В последните няколко месеца стана известно решението на българското правителство да разреши на американската фирма „Шеврон” проучване чрез технологията „хидравлично разбиване” (англ. – hydraulic fracturing, още превеждано като „хидравлично разпукване”, „хидравличен удар”, „фракинг”) на предполагаеми находища на природе ...

Прочети още >

Стара планина - Водят ли сечите в горите до безводие и наводнения?

През 2016 г. със съвместно разследване Нова телевизия, WWF и местни инициативни граждани потърсиха отговор на въпроса дали има връзка между сечите в горите в Стара планина и режима на водата и наводненията в Севлиево и по-рядко в Габрово. Доказателствата за мащабни и често незаконни сечи във вековните букови гори във в ...

Прочети още >

Дюнигейт

Черноморските дюни са едни от най-редките местообитания в България и Европейският съюз. По българското черноморско крайбрежие съществуват 5 вида дюнни местообитания - Зараждащи се подвижни дюни Подвижни дюни с Ammophila arenaria по крайбрежната ивица - бели дюни, Неподвижни крайбрежни дюни с тревна растителност - сив ...

Прочети още >

Странджа - Златната перла на Краш 2000

Незаконното строителство на "Златната перла" в Природен парк "Странджа" започна и завърши пред очите на всички институции. През 2006 г. кметът на Община Царево разрешава строителството на вилното селище в нарушение на закона. РДНСК Бургас спира незаконния строеж, а фирмата Краш 2000 прави неуспешен опит да узакони стр ...

Прочети още >

Голф–комплексът на с. Божурец

Голф–комплексът на с. Божурец или как България охранява защитените видове и уникалните растителни съобщества в община Каварна Между гр. Балчик и гр. Каварна се намират малките селца Божурец и Топола. Те са почти обезлюдени, но природата около тях е уникална. По свлачищната тераса над морето, доскоро девствена и невер ...

Прочети още >

Източни Родопи - Незаконни инвестиционни намерения срещу Биоразнообразието

Източни Родопи е едно от най-красивите и девствени кътчета на България. Поради специфичния ландшафт и огромните скални масиви това място се е превърнало през вековете в райско кътче с изключително богато биоразнообразие. Тук се срещат и гнездят много световно застрашени видове птици като това е единственото място в Б ...

Прочети още >

Водопадът Полска Скакавица, Кюстендилско

Водопадът Полска Скакавица е обявен за природна забележителност през 1968 г., висок е 53 метра. За него Константин Иречек е казал, че районът е едно от най-красивите места на Балканския полуостров. Намеренията за строителство на язовир със 176 декара площ, 20-метрова стена и МиниВЕЦ в Ръждавица са от 2005 година.

Прочети още >

Рила и ски курортите (Паничище)

Това е един от природозащитните казуси, който фокусира най-силно обществено внимание в последните няколко години, защото е свързан с посегателство върху една от светините на българската природа – Седемте рилски езера. През 2006 г. офшорна компания и смесено дружество между нея и община Сапарева баня лансират мащабен п ...

Прочети още >

Кара дере

Местността Кара дере се намира между град Бяла и село Горица в близост до северните склонове на Стара планина. Местността е дива, няма инфраструктура и се цени и посещава от все повече туристи, включително семейства с деца, чуждестранни граждани и летуващи в близките курортни селища.

Прочети още >

Природен парк Витоша - център Алеко

Природен парк „Витоша“ е най-старият парк в България и на Балканския полуостров. Той е и вторият, обявен в Европа. Паркът опазва повече растения, отколкото могат да се срещнат в цяла Холандия или Великобритания. Витоша е мястото, където се срещат над 200 вида птици и едри бозайници като елен, мечка, вълк. Заплахи При ...

Прочети още >

Пирин и ски курортите (Кулиното)

Според експерти от IUCN България е на път да стане втората страна в света, която ще допусне изхвърлянето на защитен обект от листата на световното природно наследство на ЮНЕСКО, а именно Национален парк Пирин. След унищожението на района на вр. Тодорка чрез изграждането на ски център Банско, през 2008 г. инвеститорски ...

Прочети още >

Проект за обходен път на Габрово с тунел под Шипка

Проектът за обходен път на Габрово с тунел под Шипка изпълнява две основни задачи: да изведе трафика, който сега минава през центъра на Габрово, извън града и да направи алтернативна, по-бърза връзка между северна и южна България (между Габрово и Шипка). Възложител на проекта е Агенция пътна инфраструктура (АПИ), а фин ...

Прочети още >

Пирин и ски курортите (Банско)

Национален парк „Пирин“ е един от трите национални парка в България. Уникалните природни богатства като над 120-годишни иглолистни гори, включително най-старото дърво на Балканския полуостров – Байкушевата мура, Чудното дърво на Трионскаполяна, бялмуровите дървета - Свещниците, вековните букови гори, еделвайсът и забел ...

Прочети още >

Река Искър в Самоков - изземване на баластра

Еко Рила - Самоков алармират, че продължава вандалско изземване на инертни материали от коритото на река Искър, извършвано под формата на почистване, с оглед недопускане на наводнения. Снимки

Прочети още >

Родопите - Супер Перелик

През 2007 г. Общинският съвет в Смолян приема Общ устройствен план, който включва огромен ски и туристически комплекс в района на Голям Перелик - най-високият връх в Родопите. СТЦ Перелик (130 000 дка) обхваща територии на север землищата на селата Мугла, Гела, Широка Лъка, Солища и др., южно – държавната граница с Гър ...

Прочети още >

Никополско плато - Незаконна кариера

Строител на фериботен терминал Никопол – Турну Мъгуреле отваря без еко-оценка незаконни кариери за варовик в НАТУРА 2000 сайта "Никополско плато" (землища на с. Въбел и на с. Муселиево).

Прочети още >

Иракли

Районът на Емине - Иракли е една от последните 9 природни територии по Българското Черноморие, което е запазило своята природа от застрояването, обхванало почти всяко кътче по брега. През 1994 г. е обявена малка защитена местност, включваща южната част на плаж Иракли и още по на юг към нос Емине, общо 42.3 ха. Цялата ...

Прочети още >

ОУП на Община Царево, Странджа

Случаят с Общия устройствен план (ОУП) на Община Царево касае най-голямата защитена територия в България – Природен парк “Странджа” и по-специално неговата крайбрежна част (от Ахтопол до Резово), където се предвижда интензивно развитие след евентуалното одобрение и реализиране на Плана. След години съдебни спорове, пре ...

Прочети още >

Камчийски пясъци

Защитена местност “Камчийски пясъци” включва най-големия черноморски пясъчен плаж в България. Тя опазва уникално съчетание от няколко вида дюни и лонгозни гори. Значението й е признато както с националния й статут на защитена местност, така и с включването й заедно с резервата “Камчия” в Европейската екологична мрежа Н ...

Прочети още >

Схемите с общински имоти в Община Самоков

Разкрити са схемите, с които на безценица се разпродават общински имоти от Община Самоков. Най-много факти има за: 1. Продажбата на общинска мера от 8744 кв.м в м. Високи рид (вилна зона Ярема) в полза на брокера Людмил Лазаров (ЛЮК - http://luck.imot.bg) 2. Продажбата на общински имот от 2296 кв.м в град Самоков в пол ...

Прочети още >

Средна гора, Източни Родопи - Цианиди

Добивът на злато с цианиди става все по-голама заплаха за природата в България и, което е по-важно, за живота и здравето на хората. Мащабни проекти за златодобив с цианиди се подготвят за районите на Източните родопи, Средна гора и Западнобългарските планини около Трънско. Инвеститори по тези проекти са минните компа ...

Прочети още >

Прикрит дoбив на инертни материали в Защитена зона „Адата-Тунджа', с. Мечкарево, община Сл ...

Фирма, която е получила разрешение за „Изграждане на рибарник” всъщност извършва на незаконна дейност – добив на инертни материали в Защитена зона „Адата-Тунджа” BG 0002094, с. Мечкарево, община Сливен Защитена зона „Адата Тунджа” BG 0002094 е обявена със заповед на МОСВ № РД-556/05.09.2008 г., с цел запазване на мест ...

Прочети още >

Рила и ски курортите (Искровете-Мальовица)

Под името „Искровете“ е познат районът на селата Говедарци, Маджаре, Мала църква и Бели Искър в Община Самоков в подножието на Рила планина. От с. Говедарци се стига до ЦПШ „Мальовица“ – изходен пункт за едноименните хижа и връх – едно от най-посещаваните и впечатляващи с красотата си места в българските планини. През ...

Прочети още >

Западни Родопи - незаконните сечи в горите

През последните три години съвместни разследвания на журналисти и природозащитници от Коалицията „За да остане природа“ разкриха основните схеми, по които се случват незаконните сечи в Родопите. Незаконните сечи придобиват особено варварски характер в предизборните периоди, като най-често са резултат от набезите на бли ...

Прочети още >

Запазване на община Велинград, като екологично чист регион без рудодобив

След 2000 година се наблюдава процес на възраждане на интересите за развитие на рудодобив и разработване на нови находища в западната част на Родопите. Проведени са редица проучвания на териториите на общините Велинград, Ракитово, Батак и Белица и съответно са установени (на места регистирани търговски открития) залежи ...

Прочети още >

Поморийско езеро

Община Поморие изготвя ОУП, в който е планирано урбанизирането на Поморийско езеро – рядък тип екосистема, част от националното и световно природно наследство, приютяващ редки растителни и животински видове. През 2007 г., България става член на ЕС и като изпълнение на европейското природозащитно законодателство е въвед ...

Прочети още >

Случай „Корал”

Морският плаж "Лозенец-Кумкашла" (по-известен като плажа при къмпинг „Корал“) е едно от последните незастроени места на нашето Черноморие, заплашено от дългосрочнo увреждане на цялата местност. То се намира южно от с. Лозенец, община Царево. През последните години Корал се превърна в пример за тежка безотговорност на ...

Прочети още >

Рила и ски курортите (ски-център Картала, к.к. Бодрост)

Изграждането на пътническа въжена линия над курорта „Бодрост“ в местността „Картала“ в землището на с. Бистрица, област Благоевград, е констатирано като незаконно поради липса на приключила процедура по Оценка на въздействието върху околната среда от редица държавни органи. Ходът на събитията обаче се развива като същи ...

Прочети още >

Природен парк Беласица (Депутатска схема за незаконен дърводобив)

Съвместното разследване на Нова телевизия и Коалицията „За да остане природа“ разкри мащабна схема за незаконен дърводобив в горите на Природен парк „Беласица“ над град Петрич. Схемата е свързана с депутата Димитър Танев, който бе уличен от Нова телевизия в предизборна агитация сред служители на горското стопанство в П ...

Прочети още >

Кампания за спасяване на Кресненското дефиле

Вече 18 години природозащитните се борят магистрала Струма да се изгради така, че да се съхрани Кресненското дефиле. В различни етапи на кампанията българските отговорни институции, в лицето на Министерството на околната среда и водите и Европейската комисия одобряват план за изграждане на тунел, но той все още не е фа ...

Прочети още >

Ваканционно селище „Момчил Голф и голф игрище”

Още в първите дни на януари 2015 община Балчик публикува съобщение за инвестиционно предложение за изграждането на огромен хотелски комплекс с винарна и голф игрище, разположен на платото над Балчик. Инвестиционното предложение на дружествата "Тесса Уинд Голф Клуб" и "Сий Уинд Голф Клуб" срещна спонтанен граждански и ...

Прочети още >

Донори

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията
           
  Install Flash player!

  Календар

  Декември 2020
  ПВСЧПСН
  123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031

  Случаи

  Последни коментари

  • Доброволци за раздаване на флаери

   Търся си работа да раздавам флаери на 16 години съ ...

   Теодора, 08.10.2020
   Виж статията >

  • Зелени Балкани са принудени да напуснат Посетителския си център Поморийско езеро

   Здравейте, Зелен Портал! Благодарим за подкрепата ...

   Зелени Балкани, 27.08.2020
   Виж статията >

  • 100-те туристически обекта стават 99

   Този псевдокмет трябва незабавно да подаде оставка ...

   Мартин, 25.08.2020
   Виж статията >

  • Зелени Балкани са принудени да напуснат Посетителския си център Поморийско езеро

   Здравейте, Има ли нещо ново по въпроса? Надяваме ...

   Zelen Portal, 18.08.2020
   Виж статията >

  • Доброволци за раздаване на флаери

   Здравейте казвам се Живко и съм на 13 години,от Ва ...

   Живко, 18.07.2020
   Виж статията >