Календар

vsekiden.com: Вера Петканчин от сдружение “Граждани за Рила”: Рила се разпада, държавата е безучастна към набезите на инвеститорите

http://www.vsekiden.com/?p=58780 | Граждани за Рила

Кои са засегнатите с незаконно строителство места в Рила и колко време продължава борбата на природозащитниците?

Най-сериозно засегнат в Рила е северозападният й дял, където са проектите за ски курорти “Супер Боровец”, “Паничище-Езерата-Кабул” и “Искровете, но проекти има и на юг, където над Благоевград миналата есен в местността Картала бившият премиер Станишев заседна по комичен начин в новопостроен незаконен лифт втора употреба. Плановете за “Супер Боровец” и “Супер Паничище” се следят още от 2003-2004 г., но истинска гражданска кампания с повече масовост се зароди през 2007 г., след като през лятото започна на терен незаконното строителство на път и лифт над Паничище към Седемте рилски езера. Оттогава кампанията за запазване на Рила от незаконно строителство не е спирала и в нея се включиха с подписи в петиции над 180 000 граждани, а с организиране на протести, презентации, концерти и изложби в България и чужбина стотици граждани.

2941 посещения

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията

    Знаете ли, че..

    Според Greenpeace 80% от първичната гора на планетата вече е унищожена - половината в последните 30 години. Всяка минута в света се изсича гора с размера на 33 футболни игрища.
             Планина, обичам те