Календар

Frognews.bg : Да си върнем държавата

http://frognews.bg/Frog/index.php?option=com_content&task=view&id=5760&Itemid=

Да си върнем държавата. Това не е просто кампания, с която искаме да си направим пиар или да вдигнем шум около себе си. Не е и емоционален лозунг, реплика или девиз на някакво ново движение или естравагантна приумица. Да си върнем държавата вече е жизненоважно. Така го усещаме. Нещо тотално сбъркано има в това, което се случва в България. Казват ни, че сме демократична държава, но ние знаем, че не е така. Денем властват официалните лица на структурите в сянка: правителство, парламент, президент, държавни агенции, държавни фондове. След заник слънце истинските годподари, мъжете в черно, излизат по улиците. Тяхно е цялото публично пространство: политиката, правоохранителните органи, медиите, шоубизнеса, спорта, както и голяма част от бизнеса. Те имат и свои говорители, които преоблечени в тоги и постове, маскирани като социолози и интелектуалци огласят медийната територия с възторжен рев, по-силен от този на елените самци в размножителния период. Осемнадесет години след 10 ноември 1989 г. муцуните, които ни говореха за преход, пазарна икономика и свободно слово са все още в управлението, в голямата политика и държат в ръцете си съдбата на държавата, съдбата на всеки от нас. Подслушването и следенето е тотално, полицейски произвол се представя за справедлива строгост и грижа за обществото. Срастването на МВР с мутрите се представя за сложни секретни комбинации в името на България. Свидетели сме на ренесанс на соцкултурата, на социдеите, на соцпартизацията, арогантно пробутвани ни в обвивката от няколко съвременни думи. Никой не знае вече колко млади българи напуснаха отечеството. Няма статистика и за отчаяните, незаконно пребиваващи в чужди държави. Целта им е една: да оцелеят, да запазят децата си, да се докоснат до истинската демокрация, в която има строги правила, така както има и човешки права. Права и правила – най-светлото достижение на човечеството, превърнати у нас в чудовищна догма, чрез която ни третират като мишки в адска лаборатория.
Да си върнем държавата. Това е последният ни шанс да дишаме без противогаз, да бъдем част от света. Да си върнем държавата вече е по-важно от байпаса за сърцето, което отдавна не е смело, а тежко наранено. Не искаме нещо утопично, а просто мутрите и техните пратеници в управлението да се съобразяват с европейските правила и европейските права. Да не определят те живота ни, а да ни оставят да го доизживеем що годе нормално. Да си върнем държавата не е райска упойка, а вопъл за глътка чист въздух, за глътка спокойствие.
„Да си върнем държавата” е инициатива на Frognews.bg, но не е имитация на кампании от сорта на „Великолепната шесторка” или „Българската Коледа”. Не. Опитваме се да си кажем гражданската позиция, да си изречем болката. Знаем, че сме малки, че няма шумно да ни подкрепят нито институции, нито официозните медии. Искаме да бъде чут гласа на обикновения човек, а не само на избраните. Искаме да се разбере, че може никой да не иска мнението ни, но то е важно, дори и само за нас самите. Ние сме хора с достойнство, с позиция, която не винаги е правилна, красива или добре изречена. Но я имаме и държим на нея. Малки сме, затова даваме думата на „малките хора”, които властта често не вижда. „Да си върнем държавата”, е нашето мнение, че повече не искаме тя да е в ръцете единствено на мутри, политици и патриарси. Искаме своя дял: закона, правилата и правата. Искаме да не ни убиват като мухи, а да умираме като хора; великденските намаления да не са увеличения; да запазим останалата част от природата си; да можем да сменяме провалилите се; да имаме шанс пред децата си... Искаме „Да си върнем държавата”. Искаме това, което и без това е наше, но ни го отнемат.

Идеята е следната. Тази инициатива ще продължи десетина дни. Всеки читател има възможност да изрази своето мнение: може да не е съгласен, да ни подозира в лицемерие, или да ни подкрепи. В навечерието на Великден ще изпратим изречените от вас мнения до посолствата на страните от ЕС в София, както и до съответните структури в ЕС. Ще ги изпратим и до големи медии в Англия, Франция, Германия, САЩ и други страни. В България – също. Това можем да направим и смятаме, че сме длъжни да го сторим, защото макар и малки, сме част от тази изгубена държава. Бихме желали да се подписвате с истинските си имена под изречените мисли, но пък това е и ваш избор. Вие преценявате. Ако успеем да осигурим средства, ще отпечатаме картичка „Да си върнем държавата” и ще я разпространим. В крайна сметка и малката крачка е от значение. Най-малкото показва посоката, в която искаме да се движим. А тя не е същата, която ни показва политическия елит през последните години. Не е!

1680 посещения

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията

  Знаете ли, че..

  Снежната покривка, позволяваща каране на ски без изкуствен сняг, в Пирин, Рила и Витоша намалява всяка година. Последните години периодът на задържането й е спаднал до 90 от 120 дни.
           
  Install Flash player!