Календар

http://www.focus-news.net: Младите хора от Сапарева баня масово напускат общината

http://www.focus-news.net/?id=n929063

Сaпарева баня. Младите хора от Сапарева баня масово напускат общината. Ако не успеем да реализираме проекта "Паничище-Езерата-връх Кабул", общината ще продължава да се обезлюдява, защото хората няма с какво да се препитават. Това каза за Агенция „Фокус” председателят на общинския съвет в Сапарева баня Венчо Златанчев. Населението непрекъснато намалява и макар да няма точна статистика за живеещите в общината към момента, по последните преброявания жителите са били близо 8 500, посочи председателят на общинския съвет.
„Не е нормално общината да разполага с такива природни дадености за развитието на туризма, а в същото време заради недоволството на платени еколози да се пречи на строителството на ски центъра в Паничище и да се стига дотам, че младите хора да търсят препитание другаде”, каза Златанчев.
По думите му през последните години в общината се раждат по 50-60 деца на година. Така заради липса на деца преди седмица общинският съвет гласува закриването на три от общо четири работещи училища от общината, припомни Златанчев. Закритите основни учебни заведения са в селата Сапарево, Ресилово и Овчарци. Децата от тях ще пътуват с осигурени общински автобуси до средното училище в град Сапарева баня, гарантира Златанчев. Закриването се е наложило, защото учебните заведения са обучавали брой деца под определения минимум. Дори е нямало достатъчно деца, за да се оформи една учебна паралелка, каза още председателят на местния парламент.
Галина ДИМОВА

988 посещения

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията

  Знаете ли, че..

  Защитените територии в парк Странджа са 14 на брой. Най-известните от тях са: Парория, Устие на река Велека, Докузак, Руденово, Силистар, Кривинизово, Моряне, Камъка и други.
           
  Install Flash player!