Календар

http://www.focus-news.net: Младите хора от Сапарева баня масово напускат общината

http://www.focus-news.net/?id=n929063

Сaпарева баня. Младите хора от Сапарева баня масово напускат общината. Ако не успеем да реализираме проекта "Паничище-Езерата-връх Кабул", общината ще продължава да се обезлюдява, защото хората няма с какво да се препитават. Това каза за Агенция „Фокус” председателят на общинския съвет в Сапарева баня Венчо Златанчев. Населението непрекъснато намалява и макар да няма точна статистика за живеещите в общината към момента, по последните преброявания жителите са били близо 8 500, посочи председателят на общинския съвет.
„Не е нормално общината да разполага с такива природни дадености за развитието на туризма, а в същото време заради недоволството на платени еколози да се пречи на строителството на ски центъра в Паничище и да се стига дотам, че младите хора да търсят препитание другаде”, каза Златанчев.
По думите му през последните години в общината се раждат по 50-60 деца на година. Така заради липса на деца преди седмица общинският съвет гласува закриването на три от общо четири работещи училища от общината, припомни Златанчев. Закритите основни учебни заведения са в селата Сапарево, Ресилово и Овчарци. Децата от тях ще пътуват с осигурени общински автобуси до средното училище в град Сапарева баня, гарантира Златанчев. Закриването се е наложило, защото учебните заведения са обучавали брой деца под определения минимум. Дори е нямало достатъчно деца, за да се оформи една учебна паралелка, каза още председателят на местния парламент.
Галина ДИМОВА

1067 посещения