Календар

Заменките на горите ще си вървят

http://www.dnevnik.bg/show/index.php?storyid=480402&p=0#addcomment

"Отхвърлянето на дискусията за замените в горите в парламентарната комисия по земеделие поражда сериозни опасения за нов политически чадър за тази поощряваща корупцията практика.

Ако държавната агенция по горите не обяви публично всички замени на терени от 2003 г. досега, екокоалицията "За да остане природа в България" ще сезира европейските институции." Това се казва в декларация по повод приетите преди два дни от комисията на второ четене промени в закона.

В първия вариант бяха ограничени правата на шефа на агенцията по горите да разрешава замени над 20 декара. В окончателните текстове това ограничение отпадна. Затова депутатите Евдокия Манева (ДСБ) и Яне Янев (ОДС) предложиха нови текстове, с които се забранява строителството върху вече заменени гори.

"Представителите на екоорганизациите не бяха допуснати до комисията под предлог, че това е второ четене на закон, а не дискусия", съобщи Константин Дичев от "Зелени Балкани". Според него промените са подготвени без дискусии със специалисти и заинтересуваните граждани. Природозащитниците определят замените като непазарен механизъм, който води до унищожението на горите. Те припомнят стотици случаи на сделки тип "кон за кокошка", когато държавни гори по Черноморието, Банско и Пампорово са сменени с частни във вътрешността на страната, чиято стойност е в пъти по-ниска от тази до курортите. Под предлог, че сегашните промени в закона имат друга цел, председателят на земеделската комисия Васил Калинов (БСП) предложи компромисен вариант замените да бъдат включени в друг проект, който да се приеме до края на годината.

Вчера депутатите приеха фирмите за дърводобив задължително да плащат такса за ползване на инфраструктурата. Приходите ще отиват във фонд "Българска гора" и с тях ще се строят пътища.

924 посещения