Календар

Кой влиза в Националния борд по туризъм

В контекста на готвените структурни промени на правителството трябва да се създаде Министерство на туризма, което да управлява и рекламира ефективно държавната собственост – културни обекти и атракции. За това настоява Националният борд по туризъм, който проведе редовното си общо събрание. На него за председател на Управителния съвет беше избран бизнесменът Красимир Гергов, а самият съвет беше разширен от 13 на 19 членове. Сред и досегашните са един от основателите на организацията и собственик на Дарик - Радосвет Радев, Георги Гергов – Слънчев ден, Младен Мутафчийски – Селена холдинг, Васил Иванов-Лучано. Сред новоизбраните са Тихомир Трендафилов – Рила спорт, Калин Пешов – Главболгарстрой холдинг, Лъчезар Тодоров – Тера Тур Сървисиз.

Членовете на борда настояват още 1.5% (или около 150 млн. лв.) от приходите от туризъм да се реинвестират в сектора – за реклама на културните ни обекти и също за разкриването на туристически представителства на България зад граница. Не може продавачката на билети на Перперикон да знае за Мачу Пикчу, а тази, която работи на Мачу Пикчу, да няма идея за Перперикон, коментира слабата ни реклама Румен Драганов, председател на Контролния съвет на борда. Престъпление е да нямаме представителства в чужбина, заяви Поли Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд. Още с бюджета за следващата година и с формирането на министерство на туризма може да се заложат 250 млн. лв., които да се инвестират в развитието на атракции и в реклама, смята ръководството на Националния брод по туризъм.

Красимир Гергов съобщи, че оглавяваната от него организация ще настоява Бордът да се запише в Закона за туризма като партньор на държавата при решаването на важните за сектора въпроси подобно статута на Българската строителна камара и Националната лозаро-винарска камара. Всеки, който иска да работи за развитието на този стратегически важен сектор, ще се присъедини, смятат от борда.

Членовете на организацията настояват да се промени написаната вече стратегия за туризма, за да намерят място в нея истинските статистически данни и да се предвидят стратегически важните цели за сектора. В момента никъде в стратегията не пише колко българи са били туристи в родината си и колко са приходите от тях. В същото време транзитни пътници се отчитат като чужди туристи, а тези, които пристигат с круизи и престояват по два часа в два морски града се отчитат по два пъти, мотивира се Румен Драганов. Той поясни и че колегите му настояват тази стратегия да бъде оценена от международен консултант. Мотивът за това е, че това ще е компания, занимавала се с мениджмънта на туристически дестинации – нещо, което у нас липсва. По думите на Драганов не само България трябва да се представя като дестинация, но и отделните региони и в този мениджмънт трябва да участват и общините, и собствениците на туристически обекти, и местните организации, за да се разработи цялостен продукт. Сега ние сме неработеща туристическа дестинация, коментира той

806 посещения

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията

  Знаете ли, че..

  Пещери се образуват при движение на води попаднали в подземни кухини. Водата разрушава скалите както химично, така и физически.
           
  Install Flash player!