Календар

Dnevnik.bg: Подробният устройствен план на Паничище е одобрен без екологична оценка

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=486983

Подробният устройствен план на село Паничище, край което се строи ски-курорта "Паничище - Езерата - Кабул", е одобрен през 2006 г., без да му е направена задължителната екологична оценка. Това съобщиха от коалицията "За да остане природа в България", като се позоваха на документи, предоставени от Регионалната инспекция по околна среда и водите - София. Природозащитниците обявиха, че ще сезират за нарушението всички компетентни органи.

Екоактивистите са направили проучване на членовете на гражданското сдружение "Бъдеще за Сапарева баня", което неделя организира митинг в София в подкрепа на проекта "Паничище". Според фирмения регистър един от членовете на управителния съвет на "Бъдеще за Сапарева баня" - Петър Чучуганов, е сред управляващите на фирмата "Рилски имоти", която е собственост на "БИГ София Холдинг". Според сайта на холдинга той притежава десетки хектари земя в района на Сапарева баня и Паничище и има планове за строителство на комплекси там.

Около 2/3 (или 1800 дка) от площта на ски проекта "Паничище - Езерата - Кабул" попада на територията на Национален парк "Рила", а останалата част - зоната "Рила-буфер", която отпадна от европейската екологична мрежа "Натура 2000".

965 посещения