Календар

Новини


Служебното правителство се готви да открадне парите на пенсионерите от Сребърния фонд, за да финансира автомагистрала Струма през Креснa

Служебното правителство се готви да открадне парите на пенсионерите от Сребърния фонд, за да финансира автомагистрала Струма през КреснaМинистерски съвет защити лобистките интереси на фирми-строители на магистрала „Струма“ с промяна в закона за бюджета, която мина на първо четене. С нея се дава възможност договорите на ГБС и Громахолд да се финансират с парите на пенсионерите от Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система. Предложението за изменение е входирано в Народното събрание на 30 май 2023 и е част от закона за за бюджета за 2022 г., който има за цел да удължи действието му до приемане на бюджет за настоящата година.

Прочети пълния текст

209 посещения

Протест пред АПИ: Багерите са тук - да ги спрем! Mагистрала „Струма“ извън Кресненския пролом

Протест пред АПИ: Багерите са тук - да ги спрем! Mагистрала „Струма“ извън Кресненския проломЖители на Кресна, природозащитници, представители на рафтинг общността се събират на 25 май от 18:30 пред Агенция пътна инфраструктура на протест срещу разрушаването на Креснеския пролом.

Прочети пълния текст

288 посещения 1 коментара

Стартира конкурсът “Хижа на годината” 2023

Стартира конкурсът “Хижа на годината” 202355 номинирани планински обекти в 8 категории ще бъдат подложени на обществено гласуване

Със специално събитие в РЦСИ “Топлоцентрала” бе даден официалният старт на кампанията “Хижа на годината”, инициатива на 360mag.bg в партньорство с Български туристически съюз (БТС). В присъствието на неправителствени организации, компании, подкрепящи развитието на планинския туризъм и любители на активностите сред природата, бяха обявени номинациите в 8 направления, в които ще се конкурират общо 55 хижи.

Прочети пълния текст

222 посещения

През Кресненското дефиле не се строи автомагистрала, а еднопосочна скоростна отсечка, погазваща закона и застрашаваща живота

През Кресненското дефиле не се строи автомагистрала, а еднопосочна скоростна отсечка, погазваща закона и застрашаваща животаГрубото погазване на българското и европейско законодателство с откриването на строителните дейности за магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле предизвика протести от страна на коалициите от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ и „Да спасим Кресненски пролом“.

Прочети пълния текст

368 посещения 1 коментара

Граждани организират подписка срещу замърсяването на ТЕЦ „Бобов дол“

Граждани организират подписка срещу замърсяването на ТЕЦ „Бобов дол“Всеки заинтересован може да подкрепи исканията им до 15 май, като изпрати писмо от специална страница на „Грийнпийс“ – България. Изпълнителната агенция по околната среда преразглежда условията, по които „Бобов дол“ работи – заради данни за замърсяване, регистрирани още преди четири години

Прочети пълния текст

253 посещения

Търсят се доброволци за изграждане на поливни системи в село Орешник, Сакар планина

Търсят се доброволци за изграждане на поливни системи в село Орешник, Сакар планинаБългарска фондация Биоразнообразие търси доброволци, които да помогнат на домакинства да оптимизират употребата на вода в един от най-засегнатите от климатичните промени региони у нас - този на Сакар планина.

От години дъждовете в района намаляват и стават все по-непредсказуеми, снеговалежите също са все по-слаби, сушите - по-продължителни. Язовирите, а на места и кладенците пресъхват. В същото време, намаляването на населението, увеличаването на средната възраст и високото ниво на безработица в района, водят до значителна зависимост на местната общност от храната, която отглеждат в градините си. За да имат добра реколта, често им се налага да използват за поливане вода от питейната мрежа. А практиките за пестене на вода все още не са много популярни.

Прочети пълния текст

Протест на 11 май пред МРРБ и Народното събрание иска стоп на строежите в Кресненското дефиле

Протест на 11 май пред МРРБ и Народното събрание иска стоп на строежите в Кресненското дефилеБагерите могат да влязат веднага в Кресненското дефиле и трябва спешно да се противопоставим. Всички, които искаме да спасим българската природа, се събираме на протест на 11 май, четвъртък, от 18:30 на площад Народно събрание. По-рано през деня, от 12:00 ч, хора, практикуващи приключенски спортове като рафтинг, каяк по река Струма, вело туризъм, природозащитници, граждани ще чакат министър Шишков пред МРРБ, за да му връчат писмо с искания за спазване на закона и спиране на всякакви опити за разрушаване на Кресненския пролом.

Прочети пълния текст

433 посещения

Екип на WWF замина спешно за село Антон в опит да залови проблемна мечка

Екип на WWF замина спешно за село Антон в опит да залови проблемна мечка Тя ще бъде транспортирана високо в планината, далече от населени места
Рано тази сутрин екип на Спасителния мечешки отряд на WWF отпътува по спешност за село Антон, чиито жители сигнализираха за появата на проблемна мечка.

Прочети пълния текст

403 посещения

Близо 500 бегачи и колоездачи се състезаваха с кауза за вековните дървета в 12-тия “Байк и рън за Чепън”

Близо 500 бегачи и колоездачи се състезаваха с кауза за вековните дървета в 12-тия “Байк и рън за Чепън”За инициативата бяха събрани 2660 лв от стартовите такси на записалите се състезатели

2660 лв бяха събрани от провелото се край Драгоман 12-то издание на състезанието за планинско бягане и колоездене “Байк и рън за Чепън” в подкрепа на инициативата за опазване на вековните дървета на Асоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа “Балкани” Сумата бе осигурена като част от стартовите такси на около 500-те бегачи и колоездачи, записали се в надпреварата под надслов “Адреналин с кауза 4” през изминалия уикенд.

Прочети пълния текст

421 посещения

Новите природозащитни цели в “Натура 2000” - на принципа “който плаща, той поръчва музиката”?

Новите природозащитни цели в “Натура 2000” - на принципа “който плаща, той поръчва музиката”? Коалиция “За да остане природа в България” алармира за лоша практика разработването на специфични природозащитни цели на защитените зони от Натура 2000 да се възлага на лица, заинтересовани от инвестиционни проекти в зоните. Поводът са разработените специфични цели за 21 зони от Мрежата “Натура 2000” от „ВиК“ ЕАД – Бургас, които работят по „Интегриран воден проект за област Бургас“i, засягащ зони по Черноморското Крайбрежие.
Коалицията изпрати становище срещу предложените “природозащитни цели”, които са непълни, в някои случаи изцяло сгрешени и които вместо да бъдат основа за опазването на природата у нас, обслужват частни интереси.

Прочети пълния текст


Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията

  Знаете ли, че..

  В Национален парк „Пирин” има над 2 000 вида растения.
           
  Install Flash player!