Календар

Новини


Часът на Земята е тази събота

Часът на Земята е тази съботаДа загасим светлините и отворим очи заради „Очите на Рила“

Броени дни остават до Часа на Земята – най-голямата световна инициатива на WWF. В 20:30 ч. в събота хиляди българи ще изразят съпричастността си, като изгасят символично осветлението за един час. Основните държавни институции, стотици общини и много бизнеси също се включват.

Прочети пълния текст

54 посещения

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 20

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 20Лекция 20 [21.03.2017 г.]:
Видове птици от разред Врабчоподобни (4-та част)


С над 420 вида птици, установени до момента в страната, България е сред най-богатите в орнитологично отношение страни в Европа. Всички желаещи да разширят своите познания върху птиците са добре дошли на лекциите на Българската орнитологическа централа.

Прочети пълния текст

113 посещения

Документален филм за НП Пирин и корупцията в България по ARTE TV ще бъде излъчен довечера

Документален филм за НП Пирин и корупцията в България по ARTE TV ще бъде излъчен довечера Документален филм на френско-германската обществена телевизия АРТЕ, който ще бъде излъчен довечера от 20,45 ч българско време, показва проблемите с корупцията, опазването на Национален парк Пирин и независимата журналистика в България, информират от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". Във филма са интервюирани Тома Белев от Асоциация на парковете в България, Александър Дунчев от WWF, журналистите Генка Шикерова, Асен Недялков и Иво Божков. Филмът е вече достъпен онлайн на немски и френски език:

http://sites.arte.tv/re/de/video/re-bulgaren-gegen-den-filz
http://sites.arte.tv/regards/fr/video/arte-regards-0

Прочети пълния текст

1746 посещения 1 коментара

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 19

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 19Лекция 19 [14.03.2017 г.]:
Видове птици от разред Врабчоподобни (3-та част)


С над 420 вида птици, установени до момента в страната, България е сред най-богатите в орнитологично отношение страни в Европа. Всички желаещи да разширят своите познания върху птиците са добре дошли на лекциите на Българската орнитологическа централа.

Прочети пълния текст

121 посещения

МОСВ създаде правен хаос за плана за управление на Пирин и така блокира изработването на нов, качествен план на парка

МОСВ създаде правен хаос за плана за управление на Пирин и така блокира изработването на нов, качествен план на паркаЕкоминистерството трябва да бъде освободено от некомпетентното си ръководство

С поредицата от противоречиви решения за нуждата от екологична оценка на плана за управление на Национален парк „Пирин“, Министерството на околната среда и водите абдикира от основната си функция – опазването на парка, и блокира усилията на обществото той да бъде спасен от сечи и строежи, предупреждава Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“.

Прочети пълния текст

1624 посещения 1 коментара

Видео обучение на За Земята

Видео обучение на За ЗемятаИмате важно „зелено“ послание, идея как да намалим разхищението на ресурси или кауза свързани с опазването на природата и искате да ги споделите с всички? Искате повече хора да ви видят и чуят? И това да стане кратко, бързо и ясно? Запишете се на видео обучението на eкологично сдружение За Земята. По време на курса ще научим всичко необходимо за заснемането на грабващи аудиторията кратки филми. Обучението ще се проведе всеки вторник и четвъртък в периода 21 март – 25 април от 19.ч. до 21.30 ч. Мястото на провеждане на теоретичните занятия все още се уточнява, но част от курса ще се проведе на терен.

Прочети пълния текст

125 посещения

Министър Костова издаде решение за извършване на екологична оценка, но това е пирова победа за Пирин

Министър Костова издаде решение за извършване на екологична оценка, но това е пирова победа за ПиринПубликуваме анализ на Зелени адвокати, според който заповедта за извършване на екологична оценка за Национален парк Пирин е "пирова победа". Вижте защо на: http://ecopravo.blogspot.bg/2017/03/update-7.html (в частта от 8 март)

ИСКАМЕ НЕЗАБАВНО РЕАЛНИ ДЕЙСТВИЯ! СТИГА ПРАВНИ КАПАНИ!

Прочети пълния текст

195 посещения 1 коментара

МОСВ шиканира екологичната оценка на проекто-плана на Пирин

МОСВ шиканира екологичната оценка на проекто-плана на Пирин Публикуваме позицията на Зелени адвокати за действията на министър Костова от последния ден, според която действията на министърката са характеризирани като "саботаж". Вижте анализ на случващото се на: http://ecopravo.blogspot.bg/2017/03/update-7.html

Прочети пълния текст

250 посещения 2 коментара

Тома Белев: За некомпетентността на управляващите

Тома Белев: За некомпетентността на управляващитеДнес се наслушах на лъжи, но ще споделя само една, защото показва как ни управляват хора, които не познават законите, които прилагат и за което ние им плащаме едни нелоши заплати. Днес в Бтв беше зам. министърът на околната среда Мариела Начева, която обясняваше “компетентно” разпоредбите за екологична оценка.

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/obshtestvo/ekoaktivisti-izlizat-na-protest-sreshtu-spornija-plan-za-park-pirin.html

Прочети пълния текст

806 посещения 1 коментара

ДАРИТЕЛСКАТА ПОМОЩ ЗА РЕЙНДЖЪРА НИКОЛАЙ СТАЙКОВ

ДАРИТЕЛСКАТА ПОМОЩ ЗА РЕЙНДЖЪРА НИКОЛАЙ СТАЙКОВПрез нощта на 28.02.2017 г бяха умишлено запалени къщата и личният автомобил на инж. Николай Стайков дългогодишен служител на Национален парк „Централен Балкан“, прилагащ мерките за контрол и охрана на територията в ръководения от него парков участък –„ Калофер“.
Палежът на лично имущество е поредният опит за сплашване на служители от парковите дирекции в България, които съвестно си вършат работата.

Прочети пълния текст

637 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

    Знаете ли, че..

    Ранните пролетни цветя, като кокичето, минзухарът, пролетна циклама, битински синчец, кукуряк и др., са защитени.
             Зелени закони