Календар

Новини


Държавите в ЕС настояват за нулеви емисии преди ключовата среща на върха тази седмица

Държавите в ЕС настояват за нулеви емисии преди ключовата среща на върха тази седмицаБългария е единствената държава-членка, която планира да намали дела на ВЕИ в електроенергийния си микс

Държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз се събират в Брюксел на 20 и 21 юни. Един от най-важните акценти на срещата на върха е дискусията върху дългосрочната климатична стратегия на ЕС. Тя цели въглеродните емисии на територията на блока да бъдат сведени до нула най-късно до средата на века. Изпълнението на този ангажимент е от решаващо значение за устойчивото бъдеще на континента и се очаква да бъде един от основните приоритети на следващата Европейска комисия (ЕК) и новоизбрания европарламент. Природозащитната организация WWF полага усилия, това да стане не по-късно от 2040 г.

Прочети пълния текст

78 посещения

Природозащитници от цяла Европа в акция за защита на Кресненския пролом

Природозащитници от цяла Европа в акция за защита на Кресненския проломМеждународна група от най-голямата мрежа от природозащитни организации в света „Приятели на земята Европа“ (Friends of the Earth Europe) проведе акция на 04 юни за запазването на природата в Кресненския пролом. Посланието им е запечатано и на това видео. Това е поредното гражданско действие в защита на пролома от плановете за строеж на магистрала „Струма“. В събитието се включиха над 40 представители на мрежата от 20 страни в Европа, Българската рафтинг асоциация, както и местни жители от гр. Кресна, недоволни от избрания вариант за АМ „Струма“ през дефилето.

Прочети пълния текст

191 посещения

Драстичен спад в популацията на египетския лешояд на Балканите

Драстичен спад в популацията на египетския лешояд на БалканитеРезултатите от мониторинга на египетския лешояд на Балканите тази пролет показват голям спад в популацията на вида. Броят на заетите територии е намалял с 32% (от 74 до 51), а броят на двойките - с 37% (от 71 на 45) между 2012 и 2019 година.

Прочети пълния текст

167 посещения

МОСВ настоява за законови промени, които обезсмислят европейската екологична мрежа в България

МОСВ настоява за законови промени, които обезсмислят европейската екологична мрежа в България Министерство на околната среда и водите продължава да настоява за промени в Закона за биологичното разнообразие, които застрашават Натура 2000 мрежата в България, съобщава природозащитната коалиция от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“. Това става ясно от отговор на писмо на природозащитниците до премиера Бойко Борисов с искане за незабавно спиране на опасни поправки в Закона на биологичното разнообразие (ЗБР), предложени от министър Ненов Димов.

Прочети пълния текст

909 посещения

Лекция за Натура 2000 в Клуба на пътешественика - 31 май

Лекция за Натура 2000 в Клуба на пътешественика - 31 майНа 31 май от 19 часа в Клуба на пътешественика ще се състои поредната четвърта лекция от курса „Опазване на биоразнообразието“, финансиран по проект „Бъдещи природозащитници“ по програма Еразъм + на Европейския съюз.
Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/448221959270076/451237838968488/

Прочети пълния текст

342 посещения

Ново проучване показва, че 87% от европейците настояват загубата на гори да спре

Ново проучване показва, че 87% от европейците настояват загубата на гори да спреСпоред публикувано на 21 май проучване на YouGov, преобладаващото мнозинство от европейците искат нови закони, които да гарантират, че храната, която ядат, и продуктите, които купуват, не водят до обезлесяване в световен мащаб. Проучването е проведено в във 25 страни от Европейския съюз, включително и в България и е поръчано от Агенцията за екологични проучвания, Fern, Greenpeace и WWF.

Прочети пълния текст

367 посещения

Конференция 'Защита на околната среда в условията на ограничена демокрация'

Конференция 'Защита на околната среда в условията на ограничена демокрация'"За Земята" ви кани на конференция за работата и приноса на гражданското общество към опазване на природата, ресурсите и публичния интерес в условията на ограничена демокрация. Събитието ще се състои на 04 юни в Домът на Европа. Участват представители на мрежата Friends of the Earth — международно обединение на природозащитни организации, чийто член от България е За Земята.

Прочети пълния текст

313 посещения

Търсят се доброволци за природата!

Търсят се доброволци за природата!Скъпи приятели, нуждаем се от доброволци, за да оценим инвестиционния натиск върху природата на България! Молим, който желае да се включи в инициативата, да пише на Зорница Стратиева: zoristata.stratieva@gmail.com

Прочети пълния текст

1161 посещения

Освобождават египетски лешояди, отгледани в зоопаркове, в дивата природа на България

Освобождават египетски лешояди, отгледани в зоопаркове, в дивата природа на БългарияОт вчера (15 май) три млади египетски лешояда от зоопарковете в Злин, Шонбрун и Йерез, могат свободно да летят в небето на Източните Родопи, след като прекараха малко повече от два месеца в специална адаптационна волиера. Преди два дни птиците бяха маркирани с GPS-GSM предаватели от екип на Българското дружество за защита на птиците и Зелени Балкани. Чрез предавателите експертите ще следят тяхното поведение в природата и адаптацията им.

Прочети пълния текст

245 посещения

Стани врабчеброец!

Стани врабчеброец!Включи се в кампанията на Българско дружество за защита на птиците „Ние броим врабчетата“

Стани врабчеброец е мотото на тазгодишната кампания „Ние броим врабчетата“ на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Всеки, който може да отдели 10 минути в съботния 18 май 2019 г., ще помогне много за събирането на данни, които проследяват тенденцията в числеността на врабчетата и тяхното разпространение в населените места.

Прочети пълния текст

357 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!
             
    Install Flash player!