Календар

Новини


Обученията 'Застъпници за природата' тази седмица са в Шумен, Варна, Добрич и Силистра

Обученията 'Застъпници за природата' тази седмица са в Шумен, Варна, Добрич и СилистраСлед кратка пауза обученията "Застъпници за природата" в страната продължават! Тази седмица сме в Шумен, Варна, Добрич и Силистра

Прочети пълния текст

229 посещения

Мечка с две мечета беше спасена от отстрел край Смолян

Мечка с две мечета беше спасена от отстрел край СмолянУникална по рода си спасителна операция проведоха природозащитната организация WWF, РИОСВ Смолян и Горско стопанство “Смилян” в петък
Мечка, наречена Симона, стана първата „проблемна“ мечка в България, която се улавя с цел преместване, а не отстрел, каквато е досегашната практика. Това е прецедент у нас и правилна стъпка в опазването на вида. България е единствената страна в Европа, в която популацията на кафявите мечки драстично намалява – близо 100 мечки стават жертва на бракониерство всяка година.

Прочети пълния текст

89 посещения

За Деня на чистия въздух Йорданка Фандъкова получи подарък “герб на София от кюнци”

За Деня на чистия въздух Йорданка Фандъкова получи подарък “герб на София от кюнци”Граждани на столицата се събраха пред сградата на общината, за да изискат адекватни мерки срещу замърсяването на въздуха. От “За Земята” внесохме декларация в подкрепа на тези искания.

Дългогодишният кмет на София Йорданка Фандъкова получи символичен подарък за Международния ден на чистия въздух - 7 септември. По време на акцията срещу бездействието на градската управа по проблема със замърсяването на въздуха в София от “За Земята” оставихме пред кметството артистична инсталация: герба на София от кюнци, изработен от “Destructive Creation”. Тази година сдружението - заедно с десетки местни граждански организации за чист въздух от цялата страна - организирахме мирни демонстрации в общо седем български града с една обща кауза и призив: “Искаме чист въздух, искаме здраве!”.

Прочети пълния текст

147 посещения

Предложените промени в законодателството за водите обслужват собственици на незаконосъобразни водни централи и премахват забраната за строителство на нови ВЕЦ

Предложените промени в законодателството за водите обслужват собственици на незаконосъобразни водни централи и премахват забраната за строителство на нови ВЕЦКоалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” призовава Министерство на околната среда и водите да оттегли предложените промени в нормативната уредба, които вдигат забраната за строителство на нови водноелектрически централи (ВЕЦ) в националната екологична мрежа и представляват опит за удължаване живота на малките ВЕЦ-ове (мВЕЦ) с водохващания на реки, които не отговарят на изискванията на действащото законодателство.

Прочети пълния текст

363 посещения

„Спаси Синеморец“ и Българска фондация Биоразнообразие подадоха сигнали срещу незаконни строежи в Синеморец

„Спаси Синеморец“ и Българска фондация Биоразнообразие подадоха сигнали срещу незаконни строежи в СинеморецГражданската инициатива „Спаси Синеморец“ и Българска фондация Биоразнообразие подадоха сигнали до МОСВ, ДНСК и Върховна административна прокуратура с искане за обявяване за нищожни на осем разрешителни за строежи в с. Синеморец. Те са за три гаража, две вилни сгради, две ажурни огради и допълнително застрояване и са издавани от община Царево в периода 2014 – 2017 година. Някои от тези обекти вече са реализирани и дори въведени в експлоатация.

Прочети пълния текст

800 посещения

WWF с призив към МОСВ да оттегли предложения, застрашаващи реките

WWF с призив към МОСВ да оттегли предложения, застрашаващи рекитеПредложените промени излагат на риск сладководното биоразнообразие и местните общности

Природозащитната организация WWF изпрати официални становища до Министерството на околната среда и водите (МОСВ) с призив да оттегли предложенията за промени в нормативната уредба, които вдигат забраната за строителство на нови водно-електрически централи (ВЕЦ) в националната екологична мрежа и улесняват функционирането на вече построени без необходимите документи ВЕЦ.

Прочети пълния текст

171 посещения

Дарителска кампания за висотомер за вековните дървета на България

Дарителска кампания за висотомер за вековните дървета на БългарияАсоциация на парковете в България започна инициатива за съхраняване на вековните дървета на България. Целта е повече вековни дървета да бъдат обявени за защитени.

Като част от нея стартираме и настоящата кампания за събиране на средства, които ще използваме за закупуване на професионален висотомер. Може да ни подкрепите с дарения в Платформата

Прочети пълния текст

214 посещения

Обученията „Застъпници за природата“ продължават в Бургас, Ямбол, Сливен и Стара Загора

Обученията „Застъпници за природата“ продължават в Бургас, Ямбол, Сливен и Стара ЗагораОбученията #ЗастъпнициЗаПриродата на живо продължават! Очаквайте ни следващата седмица в Бургас, Ямбол, Сливен и Стара Загора

Бургас – 19 август (четвъртък) от 16:00 ч; Регионална библиотека „Пейо Яворов“

Ямбол – 20 август (петък) от 16:00 ч; хотел „Кабиле“

Сливен – 21 август (събота) от 13:00 часа; хотелски комплекс “Национал Палас“

Стара Загора – 22 август (неделя) от 13:00 часа; Регионална библиотека „Захарий Княжески“

Прочети пълния текст

638 посещения

Проучване на WWF: Стотици хиляди километри реки са изложени на риск

 Проучване на WWF: Стотици хиляди километри реки са изложени на рискПричината са проекти за развитие на хидроенергетика

Ново проучване на WWF, публикувано в престижното списание Global Sustainability, установи, че за първи път над 260 000 км свободно течащи реки са поставени под заплаха поради проекти за изграждането на съоръжения за производство на хидроенергия. Общият участък на реките в риск е по-дълъг от шест обиколки на Земята. Сред застрашените реки, които могат да бъдат прекъснати, са Амазонка, Конго и Салуин, всяка с дължина от хиляди километри и дом на уникални животински и растителни видове.

Прочети пълния текст

730 посещения

The Bear Card: дарителска карта в подкрепа на българските мечки от WWF България, iCard и Mastercard

 The Bear Card: дарителска карта в подкрепа на българските мечки от WWF България, iCard и MastercardWWF България, българската финтех компания iCard и Mastercard започват стратегическото партньорство „Заедно за дивата природа“ в подкрепа на каузи за опазване на дивата природа в България и осигуряване на лесен начин за дарителство на потребителите.

Програмата стартира с нов продукт, наречен The Bear Card – иновативна платежна карта, създадена специално за дарители, с грижа към околната среда. The Beаr Card е произведена от 75% рециклирана пластмаса и е рециклируема карта, с по-малък въглероден отпечатък от стандартните картови пластики, изработени от PVC. Всеки потребител, който използва The Bear Card, подкрепя опазването на българските мечки, а iCard и Mastercard, правят дарение в полза на WWF България при всяко плащане, извършено с картата.

В следващите три години за партньорите предстои реализацията на редица ключови проекти, свързани със защитата на околната среда, опазването на застрашените видове, насърчаването на корпоративната и лична отговорност към природата.

Прочети пълния текст

269 посещения

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията

  Знаете ли, че..

  Замърсяването на карстовите екосистеми е много опасно за техните естествени обитатели. Използването на пещери и понори като сметища увеличава риска от замърсяване на водоизточниците.
           
  Install Flash player!