Календар

Новини


Кой ще е министърът на околната среда и водите?

Кой ще е министърът на околната среда и водите?"Коалиция "За да остане природа в България" с тревога следи новините за потенциалната кандидатура на министър на околната среда и водите. Коалицията предупреждава, че проблемите в сферата на опазването на околната среда с висока обществена значимост - стартирали и очаквани наказателни процедури, кризи с водоснабдяването, вноса на отпадъци, чистотата на въздуха, изискват професионализъм и истинска мотивация за решаването им.
Призоваваме Министър-председателя да назначи личност с подходящо образование в сферата, достатъчен професионален капацитет, вътрешна убеденост и отговорно отношение към природата.

Прочети пълния текст

209 посещения

Провалите на Нено Димов, които не трябва да повтаря новият министър

Провалите на Нено Димов, които не трябва да повтаря новият министърКоалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ настоява като нов министър на околната среда да бъде назначена личност с достатъчен професионален капацитет, вътрешна убеденост и отговорно отношение към природата, така че гражданите в България да имат нормална среда на живот с чист въздух, чиста питейна вода и опазена природа, а България да избегне санкции от Европейската комисия.
На фона на настъпилата криза в управлението на околната среда, чиято кулминация е арестът и оставката на Нено Димов, природозащитниците питат защо трябваше да се стигне дотук в Министерството на околната среда и водите?

Прочети пълния текст

1472 посещения

Уебинар 'Екология и опазване на малките популации'

Уебинар 'Екология и опазване на малките популации'На 16 януари от 17 до 18:30 (16:00 - 17:30 CET) ще се проведе петият уебинар по програма "Бъдещи природозащитници". Темата е "Екология и опазване на малките популации", а лектор е проф. Dimitrios Bakaloudis от Солунския университет Аристотел, Гърция. Уебинарът е безплатен, с регистрация и ще се проведе на английски чрез платформата Zoom. За да се включите, кликнете на следния линк и следвайте инструкциите: https://zoom.us/meeting/register/tJ0kcu6vrjsu-0c6otoNA7ql7pHKawLO8A

Прочети пълния текст

164 посещения

Предстои обучение по презентационни умения

Предстои обучение по презентационни уменияВ две последователни съботи - на 11 и 18 януари, участниците от обучителната програма "Бъдещи природозащитници" ще се запознаят с основните принципи в създаването на ясни, целенасочени и завладяващи презентации и представяния. Обучението по презентационни умения ще включва както лекционна, така и практическа част по темите: анализ на аудитория и цели, формулиране на теза и структура на представянето, създаване на сториборд и практически насоки за изработване и дизайн на мултимедийна презентация.

Прочети пълния текст

129 посещения

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 10

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 10Лекция 10 от Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ към Българска орнитологическа централа, ИБЕИ-БАН. 14.01.2020 г., 18:30 часа, вход свободен.
Тема на лекцията: Видове птици от разред Дъждосвирцоподобни (2-ра част)

Прочети пълния текст

164 посещения

За голяма част от защитените зони в България на мрежата НАТУРА 2000 не е определен режим за опазването им

 За голяма част от защитените зони в България на мрежата НАТУРА 2000 не е определен режим за опазването им Управлението на мрежата НАТУРА 2000 с цел защита на околната среда и местното население все още не е ефективно, установи Сметната палата с одита на изпълнението „Ефективност на управлението на мрежата НАТУРА 2000 с цел защита на околната среда и местното население в зоните от мрежата” за периода 2016 - 2018 г. Вижте повече информация и докладите на сайта на институцията

Прочети пълния текст

891 посещения

Съдът реши: ТЕЦ „Брикел“ няма да получи разрешение да гори отпадъци, поне засега

Съдът реши: ТЕЦ „Брикел“ няма да получи разрешение да гори отпадъци, поне засега Съдът в Стара Загора реши, че компетентните органи неправилно са разрешили на ТЕЦ „Брикел“ да не прави анализ как изгарянето на разнообразен коктейл от отпадъци ще се отрази върху здравето на хората и природата. Решението на Административния съд дойде на фона на нарастващо обществено недоволство към увеличаващия се брой на централи на въглища, които започват да въвеждат по-изгодното за тях гориво от биомаса, RDF и/или нефтошисти, без каквито и да е инвестиции в екологичност. Малко известно е, че за да изгарят отпадъци, централите всъщност получават пари и не плащат допълнителни разходи за квоти, каквито се налагат за въглищата. Това обаче не отразява здравната цена, която живеещите наблизо плащат. Решението подлежи на обжалване и предстои да разберем дали регионалната инспекция или централата ще предприемат такава стъпка.

Прочети пълния текст

436 посещения

България харчи милиони за некачествено наблюдение на дивата природа

България харчи милиони за некачествено наблюдение на дивата природаИнициативата “Зелени закони” и коалиция от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България” изпратиха сигнал до премиера Бойко Борисов и министъра на околната среда Нено Димов относно наблюдението на състоянията на видовете и местообитанията.

Прочети пълния текст

420 посещения

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 9

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 9Лекция 9 от Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ към Българска орнитологическа централа, ИБЕИ-БАН. 17.12.2019 г., 18:30 часа, вход свободен.
Тема на лекцията: Видове птици от разредите Жеравоподобни, Дроплоподобни и Дъждосвирцоподобни (1-ва част)

Прочети пълния текст

246 посещения

WWF: Зеленият пакт трябва да наблегне на пет ключови аспекта

 WWF: Зеленият пакт трябва да наблегне на пет ключови аспектаПриродозащитници изпратиха до ресорните институции у нас своята позиция по предложението на ЕК

Стряскащите данни за загуба на биоразнообразие и екосистемни услуги, цитирани в доклада на природозащитната организация WWF „Жива планета“, породиха основателни притеснения сред гражданите на ЕС. Според учените популациите на гръбначни животни са намалели с 60 % само за 40 години, а основната причина за това е свръхексплоатацията на земята и селското стопанство. В тази връзка новата Европейска комисия, начело с Урсула фон дер Лайен, предложи разработването на Европейски зелен пакт (по-познат у нас като Зелена сделка) с амбициозната цел да подобри състоянието на околната среда, което се явява и един от основните приоритети през следващия мандат на ЕК.

Прочети пълния текст

429 посещения