Календар

Новини


ЮНЕСКО за Пирин: Всяко бъдещо развитие в буферните зони на Пирин трябва да бъде предшествано от стратегическо планиране

ЮНЕСКО за Пирин: Всяко бъдещо развитие в буферните зони на Пирин трябва да бъде предшествано от стратегическо планиранеКоалиция от природозащитни организации „За да остане природа в България“ съобщава, че решението на Комитета на световното наследство на ЮНЕСКО за Пирин вече е публикувано официално и от него става ясно, че твърденията на вицепремиера Валери Симеонов за това, че ЮНЕСКО разрешава строителство в парка, са спекулации.

Прочети пълния текст

1848 посещения

Нелегалната търговия с хайвер заплашва есетрите по света

Нелегалната търговия с хайвер заплашва есетрите по светаБългария се нарежда на 5-о място по износ на култивиран хайвер за периода между 2010 и 2015 г.

Близо двадесет години след въвеждането на регулации върху търговията с есетри от Конвенцията за международна търговия със застрашените от изчезване видове (CITES), нелегалната продажба на техния хайвер продължава, сочи съвместно проучване на природозащитните организации WWF и TRAFFIC. Според доклада, озаглавен „Разбиране на глобалния пазар за хайвер“, тази незаконна дейност излага на сериозен риск и без това застрашените видове. Проучването е направено на база на официалните данни за износ и производство, декларирани към CITES, както и на реални проверки на пазарите в няколко ключови страни на потребление – Китай, Франция, Германия, Япония, Русия и САЩ.

Прочети пълния текст

148 посещения

ЮНЕСКО: Проектът за нов план за управление на Национален парк Пирин трябва да бъде допълнен и преработен

ЮНЕСКО: Проектът за нов план за управление на Национален парк Пирин трябва да бъде допълнен и преработенТази седмица излезе официалното решение на 42-та сесия на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО за Национален парк Пирин. Въпреки големия интерес по темата Пирин, един аспект остана извън вниманието на медиите, а именно бъдещето на новия план за управление на НП Пирин, извън спора за неговата екологична оценка.

Прочети пълния текст

373 посещения 2 коментара

В първото си заседание съдът изслуша становищата на страните и намери исковете на колектива за допустими

  В първото си заседание съдът изслуша становищата на страните и намери исковете на колектива за допустимиНа днешното си заседание от 10:30 ч. Софийският градски съд даде ход на делото, заведено от „Група за чист въздух“ срещу Столична община, независимо от нейното възражение. Това се случва след една година опити на „Група за чист въздух“ да заведат дело и след като трима съдии си дадоха отвод. На първото заседание съдът намери исковете за напълно допустими и определи, че колективът има капацитет да води делото.

Прочети пълния текст

223 посещения

Българското народно събрание гласува да бъдат увеличени съдебните такси до 900 пъти, за да ограничи достъпа ни до правосъдие!

Българското народно събрание гласува да бъдат увеличени съдебните такси до 900 пъти, за да ограничи достъпа ни до правосъдие!Днес, 12 юли, българското народно събрание гласува увеличаването на съдебните такси за неправителствени организации между 74 и 900 пъти и между 14 и 900 пъти за граждани, за да ограничи достъпа им до правосъдие! Молим споделете и помогнете на гражданското общество в България!

Прочети пълния текст

241 посещения

Парламентът ще гласува увеличение на съдебните такси до 900 пъти

Парламентът ще гласува увеличение на съдебните такси до 900 пътиСпоред предварителната програма на Народното събрание под точка 6 в дневния ред попада "Второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс". Това означава, че утре или вдругиден депутатите ще гласуват окончателно промените, които предвиждат увеличение на съдебните такси за НПО и граждани до 900 пъти! Още по време на гласуването на първо четене ние внесохме становища срещу този пореден опит за ограничаване на достъпа ни до правосъдие! Вижте повече информация какво предвиждат тези промени и как те ще повлияят на гражданските ни права тук

Следете гласуването и се гответе за незабавни действия!

Прочети пълния текст

271 посещения

Евродепутати призовават ЕК да започне наказателна процедура срещу България, за да спаси Пирин и Кресненското дефиле

Евродепутати призовават ЕК да започне наказателна процедура срещу България, за да спаси Пирин и Кресненското дефилеЧленове на Европейския парламент, представляващи седем различни политически групи, изпратиха писмо до европейския комисар по околната среда, морското дело и рибарство Кармену Вела, с което изразяват своята загриженост за критичната ситуация в две български защитени зони - Национален парк Пирин и Кресненското дефиле, съобщава коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.

Прочети пълния текст

449 посещения

Ловният сокол отново гнезди в България

Ловният сокол отново гнезди в БългарияЛовният сокол – световно застрашен вид, се завърна като гнездящ вид в страната. Това е огромен успех за природозащитната общност у нас и е резултат от години съвместен усилен труд.

Eкип на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) откри първото, доказано от повече от десет години насам, активно гнездо на ловни соколи в България.

Прочети пълния текст

235 посещения

Традиционна лятна еко регата ще чисти река Струма този уикенд (14 юли, Кресненско дефиле)

Традиционна лятна еко регата ще чисти река Струма този уикенд  (14 юли, Кресненско дефиле)Безплатни рафтинг спускания и парти очакват всички участници

Тази събота, 14 юли, по инициатива на рафтинг клуб Адвенчър Нет ще се проведе добре познатата еко регата „Чиста Струма“ - едно събитие с 8-годишна традиция, чиято цел е да обърне внимание върху опазването на околната среда по поречието на река Струма в Кресненското дефиле. Както е известно, районът се отличава с уникален континентално-средиземноморски климат и богата флора и фауна, което го прави предпочитана дестинация за еко туризъм.

Прочети пълния текст

261 посещения

WWF: Рибата в Европа свършва

WWF: Рибата в Европа свършваДоклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) показва, че състоянието на рибните запаси в Световния океан е драматично - около 33% от световните запаси на риба са подложени на свръхулов. Същевременно годишната консумация на риба нараства два пъти по бързо от нарастването на населението на Земята. За над 800 милиона души по света рибата е източник на храна, доходи и начин на живот, обвързан с рибарство или производство на риба. Трябва да обърнем световните политики, нужди и потребление в устойчива посока, ако не искаме разнообразието на риба да изчезне, предупреждава природозащитната организация WWF.

Прочети пълния текст

239 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!
             
    Install Flash player!