Календар

Новини


Школа по орнитология и природозащита - Лекция 18

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 18Лекция 18 [21.02.2017 г.]:
Видове птици от разред Врабчоподобни (2-ра част)


С над 420 вида птици, установени до момента в страната, България е сред най-богатите в орнитологично отношение страни в Европа. Всички желаещи да разширят своите познания върху птиците са добре дошли на лекциите на Българската орнитологическа централа.

Прочети пълния текст

91 посещения

FSC се разграничи от „Швайгхофер“ след жалбата на WWF

FSC се разграничи от „Швайгхофер“ след жалбата на WWFWWF приветства решението на FSC да се разграничи от австрийската дърводобивна компания „Холциндустри Швайгхофер“ и я призовава да предприеме действия срещу незаконната търговия с дървесина и срещу слабостите в своето управление на този процес.

Прочети пълния текст

105 посещения

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 17

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 17Лекция 17 [14.02.2017 г.]:
Видове птици от разред Врабчоподобни (1-ва част)


С над 420 вида птици, установени до момента в страната, България е сред най-богатите в орнитологично отношение страни в Европа. Всички желаещи да разширят своите познания върху птиците са добре дошли на лекциите на Българската орнитологическа централа.

Прочети пълния текст

187 посещения

WWF: Стига паркове на хартия. Европейската природа трябва да има реална защита

WWF: Стига паркове на хартия. Европейската природа трябва да има реална защитаДнес в Брюксел международната природозащитна организация WWF връчва на комисаря по околна среда Кармену Вела доклад с препоръки за подобряване на функционирането на европейската мрежа от защитени територии Натура 2000. В доклада са включени и негативни примери за функциониране на мрежата от България. Европейският съюз е изградил един от най-новаторските, наднационални системи за природозащита в света – мрежата Натура 2000. Но прилагането й може да се подобри и защитата на природата на много места да заработи реално, а не да остане зададена само на хартия, се казва в доклада.

Прочети пълния текст

168 посещения

Две вечери на френското планинарско кино със специален гост режисьора Жил Шапаз

Две вечери на френското планинарско кино със специален гост режисьора Жил ШапазШест филмови премиери ни очакват в Дома на киното на 23 и 24 февруари

Празник за всички любители на планината, документалното кино и френската традиция в алпинизма ще бъдат вечерите на 23 и 24 февруари в Дома на киното! Един от най-старите независими киносалони в София става домакин на 6 филма, посветени на вертикалната красота на Алпите и вълнуващата професия на планинския водач.
Организатор на събитието е фестивал за екстремни спортове и туризъм „Дни на предизвикателствата“, Агенция „Одисея-ин“ в партньорство с Френски културен институт и магазини „Стената“.

Прочети пълния текст

149 посещения

Доклад за България за изпълнението на политиките на ЕС в областта на околната среда определя като заплаха за биоразнообразието на България строителството в защитените зони

Доклад за България за изпълнението на политиките на ЕС в областта на околната среда определя като заплаха за биоразнообразието на България строителството в защитените зониВ доклад за България за изпълнението на политиките на ЕС в областта на околната среда от 3 февруари тази година, "бурното развитие на градовете и инфраструктурата през последните 15 години (включително в защитени зони по „Натура 2000“)" е определено като една от най-сериозните заплахи за биоразнообразието на България.

Можете да прочетете доклада на: http://ec.europa.eu/environment/eir/pdf/report_bg_bg.pdf

Прочети пълния текст

197 посещения

Румен Радев наложи вето върху Закона за концесиите

Румен Радев наложи вето върху Закона за концесиитеКоалиция „За да остане природа в България“ изразява своята подкрепа за решението на новия президент Румен Радев да наложи вето върху Закона за концесиите. В този си вид законът заплашваше българската природа и представляваше "скрита приватизация" на публичните ресурси на страната.

Прочети пълния текст

197 посещения

Турне около Атанасовско езеро по случай Световния ден на влажните зони

Турне около Атанасовско езеро по случай Световния ден на влажните зониВъв връзка с 2ри февруари - Световният ден на влажните зони, екипът на проект „Солта на живота“, LIFE + организира турне около Атанасовско езеро, за да се срещне с ученици и граждани от кварталите, които са в непосредствена близост до влажната зона. Идеята е както да се представи по-подробно всичко най-интересно за крайбрежната лагуна, многообразието от видове, които се срещат в нея, солодобива, кало и луго-лечението и др., така и да се чуе мнението на местните хора, които по някакъв начин са свързани с Атанасовско езеро и проблемите или възможностите, които те виждат.

Прочети пълния текст

145 посещения

Любомир Попйорданов, председател на БААТ: Няма шанс за съвместимост на туризъм и земеделие с минна дейност

Любомир Попйорданов, председател на БААТ: Няма шанс за съвместимост на туризъм и земеделие с минна дейностГражданска позиция на Любомир Попйорданов, председател на БААТ и собственик е на туроператора “Одисея-ин”. Любомир Попйорданов за себе си: В нашето семейство планинският туризъм винаги е бил на почит. Но като че ли едно от решаващите събития в детството ми, за да избера туризма и да формирам интереса си към големия свят, са онези три години в Тунис, още ненавършил 8 г. След години завърших и право, но сърцето ми остана в рисуването, фотографията, писането и пътешествията, че и катеренето. На 10 ноември 1989 г. имах билет за влак до Франция. Щях да се запозная с много знаменитости от света на планините и катеренето. Срещата с тях предопредели моето решение да стартирам като предприемач, и то в приключенския туризъм и това, което днес наричаме у нас алтернативен туризъм. С нула лева капитал, но юридическо образование, без връзки и познания по маркетинг или туризъм, но с идеи. Не съм напускал този път вече 27 г. Щастлив, че увлякох стотици, да не кажа хиляди по този път.

Прочети пълния текст

211 посещения 1 коментара

Упражняване на правото на Президента на Република България за връщане в Народното събрание на Закона за концесиите

Упражняване на правото на Президента на Република България за връщане в Народното събрание на Закона за концесиите УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

С настоящото писмо от Коалиция „За да остане природа в България“ се обръщаме към Вас с изключителна тревога по повод Закона за концесиите, приет на 24.01.2017 г. на второ четене от Народното събрание. Приетият Закон е в нарушение на обществения интерес, тъй като голяма част от текстовете в него касаят съществени промени в процедурите за възлагане на концесии, финансирането на дейностите по държавните концесии и упражняването на контрол върху концесиите. Тези изменения поставят под съмнение философията на концесиите. В тази връзка категорично настояваме да упражните конституционните си правомощия, регламентирани в чл. 101, ал. 1 във връзка с чл. 88, ал. 3 на Конституцията на Република България, за връщане на новоприетия закон за повторно разглеждане в Народното събрание.

Прочети пълния текст

1087 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

  Знаете ли, че..

  В България живеят два вида сухоземни костенурки – шипобедрената и шипоопашатата. Те се срещат все по-рядко, а на много места вече са изчезнали.
           
  Install Flash player!