Календар

България ще пасува за генномодифицираните храни в ЕС

България ще пасува за генномодифицираните храни в ЕСИзточник: БлуЛинк

България ще гласува единствено "въздържала се" при съгласувателните процедури за одобряване използването на генномодифицирани хранителни продукти в рамките на ЕС. Това стана ясно в понеделник след заседанието на Съвета по европейски въпроси (СЕВ) към Министерския съвет, предаде Mediapool.

Зам.-министърът на външните работи и председателстващ заседанията на съвета Красимир Костов заяви, че тази позиция на България ще е една малка революция в Брюксел.

По думите му София ще гласува "въздържал се" за всяко предложение до приключването на вътрешната проверка как са преминавали съгласувателните процедури в Министерския съвет.

Новата власт има съмнения, че решенията за одобрение на генномодифицираните храни са вземани в условие на конфликт на интереси. По думите му подозренията са възникнали след като първоначалната проверка е показала, че "одобренията" са давани твърде лесно.

Основната последица от решението на България ще е, че страната ни на практика няма да признава предложенията на Европейската агенция по безопасността на храните за допускане на генномодифицираните продукти на общия пазар.

---

Сдруженията АГРОЛИНК и "За Земята" организират поредица от срещи-дискусии на 19 октомври в София на тема: Необходими ли са на България ГМ култури. Гост на срещите ще е канадският фермер Пърси Шмайзер, спечелил дело след 10-годишна битка срещу американския биотехнологичен концерн "Монсанто".

Програма:

10,00 ч. в Министерство на земеделието и храните - среща с комисиите по ГМО и политици;

15,00 ч. в Софийски университет зала 1 - дискусия със студенти и учени (вход свободен);

18,00 ч. в Червената къща - публична дискусия и прожекция на филмите:

Давид против Монсанто (трейлър на док. филм, реж. Бертам Верхааг, Denkmal Film - GmbH, Мюнхен, 7 мин.)
ГМО конспирация (автор: Манфред Ладвиг, Германия, DWT, 125 мин.).

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2921 посещения

OFF

Последно качено » Новини