Календар

България се включва в Глобалната кампания '350' за действие срещу измененията в климата

България се включва в Глобалната кампания '350' за действие срещу измененията в климатаИзточник: BlueLink

Присъединявайки се към акциите в цял свят, на 24 октомври 2009, от 11,00 ч. българската Коалиция за действия срещу промените в климата ще изпише ключовата цифра 350 пред пилоните на НДК в София. Според научни изследвания на кампанията "350", цифрата е максималната безопасна концентрация частици въглероден диоксид на милион в атмосферата. Към момента тази концентрация е много повече - около 385 ppm* - и затова, според експертите на кампанията, започват лавинообразни и в много случаи разрушителни процеси в различни части на планетата, свързани с глобално затопляне.

По различни изобретателни начини доброволци от всички краища на света се опитват да привлекат вниманието на останалите и да ги предпазят от задълбочаването на може би най-страшната криза, пред която човечеството се е изправяло - промените в климата.

На 24 октомври тази година за трети път ще бъде отбелязан Глобалният ден на климатичното движение "350". На този ден хора от целия свят ще бъдат обединени от общо послание, което ги свързва чрез снимки и филми. Подготвят се акции на повече от 1000 места по света. В Бангладеш ученици ще засадят 350 дръвчета, 350 гмуркачи ще плуват под вода сред Големия бариерен риф, алпинисти ще поставят плакати с 350 на топящи се планински ледници, в някои от заплашените от повишаване на морското равнище страни ще се проведат подводни демонстрации, световноизвестни атлети ще организират масови вело-походи, и още стотици и стотици акции, обединени от 350.

На всяко едно събитие хората ще се съберат за голяма групова снимка, която по някакъв начин изобразява 350, и ще изпратят снимката на 350.org В края на деня тези снимки ще бъдат свързани по електронен път, за да се образува внушителна визуална петиция от цялата планета и тя да бъде изпратена на световните лидери, които ще участват в преговорите за приемане на ново глобално споразумение за климатичните промени в Копенхаген през декември.

---
*PPM е безразмерна единицата, с която се измерват частите въглероден диоксид в атмосферата. 350 ppm означава, че в един милион части въздух се съдържат 350 части въглероден диоксид.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3616 посещения

OFF

Последно качено » Новини