Календар

Вера Петканчин - Овластяване на гражданите чрез укрепване на кампанията за опазване на дивата природа в България

Вера Петканчин - Овластяване на гражданите чрез укрепване на кампанията за опазване на дивата природа в БългарияИзточник: Място за Бъдеще

Природозащитните кампании за запазване на малкото останали диви кътчета по Черноморието ни и за незастрояване на планините ни в последните няколко години получиха силен импулс от включването на много обикновени граждани в тях. Хора, които просто обичат природата и са готови да жертват цялото си свободно време, за да се самоорганизират за нейното съхраняване. Гражданите лягаха пред багерите на Иракли, изпращаха уведомления до общината и организираха шествия, арт акции, изложби и концерти, печатаха флаери и плакати, които неуморни дизайнери, крадейки от съня си, за без пари доизпипваха до посред нощ… Гражданите блокираха кръстовища, когато Странджа беше заплашена от заличаване, гражданите пропътуваха хиляди километри из цяла България, за да информират други граждани, че на Рила се строи незаконно.

Колкото и да не им се иска на нашите управляващи, гражданите намериха начин да се обединят в името на природата. С помощта на експерти от екологичните неправителствени организации с непоколебима гражданска позиция заедно те спасиха Природен парк „Странджа”, спряха незаконните сечи над Паничище, накараха правителството да включи цели 33 % от територията на страната в мрежата Натура 2000, спечелиха подкрепата на над 180 000 души за Рила и симпатиите на десетки евродепутати.

С ентусиазъм и вдъхновение да спасят природата гражданите се научиха как се правят граждански кампании. Как се ражда гражданското общество. И сега могат вече да предават опита си на други граждани. От началото на 2009 г. „Граждани за Рила”, неформална група от над 350 граждани с разностранни професии и умения, но обединени от целта да запазят планината Рила, и ЕС „За Земята”, екологична организация с традиции в привличането и работата с доброволци, осъществяват проект за повишаване на гражданската активност в цялата страна. Искаме да победим чувството на безпомощност, което води до апатия в повечето хора, като им дадем възможност да придобият умения и чрез тях ефективно да борят проблемите, които им пречат да се чувстват пълноценни. Това е процес на овластяване. Проектът се финансира от швейцарската фондация Terre Humaine и е уникален за България. Дейностите се организират и осъществяват почти изцяло от доброволци.

Проектът ще завърши в края на 2009 г., като досега успяхме да обиколим няколко града в България в поредица информационни турнета, за да представим проблемите на природата и други актуални социални проблеми и заедно с присъстващите да потърсим тяхното решение. Започнахме от 19 до 22 март с презентации по южното Черноморие – Бургас, Созопол, Царево и Малко Търново и по-нататък продължихме с Кюстендил и Мадара.

Основният елемент от проекта ни са серията обучения по гражданска активност, които се провеждат в рамките на 1-2 дни всеки месец в градовете София, Варна, Велико Търново и Русе. С помощта на лектори специалисти по темите и споделяйки нашия личен опит, предаваме на гражданите умения и познания за държавното устройство, взаимодействие с местните и националните власти, партньорства и застъпническа работа на местно, национално и европейско ниво, разработване на стратегия, работа с медии, организиране на акция, набиране на средства за дейностите на неформални групи, използване на правото на достъп до обществена информация и др. Целта ни е да създадем устойчивост във всеки град като го посещаваме веднъж месечно.

Два пъти в годината са предвидени големи стратегически срещи, на които работим върху стратегията си за Рила и върху по-общи стратегии. Първата среща вече се състоя при огромен интерес и посещаемост на над 50 души от цяла България от 1 до 3 март във Велико Търново и продължи традицията от 2008 г., когато на националния празник „Граждани за Рила” се събраха за първата си стратегическа среща в гр. Шипка. Много голям интерес предизвикаха формите, които избрахме за дискусия върху проблема със застрояването на Рила и търсенето на решение – дебат и форум театър.

В рамките на проекта въвлякохме гражданите и в една практическа инициатива – традиционното планинско почистване на ЕС „За Земята”, което се проведе за десета юбилейна година, този път в Пирин в района на хижа Демяница. Държим под око всичко, което става на Рила и редовно ходим на теренни проверки, снимковите и видеоматериалите от които често служат на експертите за сигнали и водене на дела.

В момента работим по съставянето и издаването на мултимедиен и хартиен наръчник „Как да бъда активен гражданин?”, в който ще съберем основните изводи и информация от всяка тема от обученията по гражданска активност. През август 2009 г. отпечатахме информационна брошура за заплахите за екосистемата в района на Седемте рилски езера след пускането в експлоатация на незаконния лифт от хижа Пионерска нагоре, информираща за ценността на района на Езерата и за режимите и нормите на поведение според Плана за управление на Национален парк „Рила”. Работим и върху създаването на интернет страница на „Граждани за Рила”. До края на проекта се предвижда продължаване на обученията по гражданска активност и информационните турнета, както и провеждане на още една стратегическа среща за Рила.

Искаме хората с активна гражданска позиция, пръснати из цяла България, да се почувстват част от нещо по-голямо, обединени и уверени, че могат да влияят на процеса на вземане на решения и да реагират ефективно срещу произвола на властта. Това е и основната цел на проекта – да се събудим и осъзнаем своята собствена сила. Тогава всичко е възможно.

Редовно публикуваме информация за всички изминали и предстоящи дейности по проекта на интернет страницата на Коалиция „За да остане природа в България“ – www.forthenature.org.

Досега се състояха:

Въвеждащи срещи по проекта във Велико Търново и Варна – 7 и 8 февруари 2009 г.

Теренна проверка на лифта на Паничище – 15 февруари 2009 г.

Лекция на тема „Държавно устройство, политическа и партийна система, пряка демокрация и демокрация на участието“ в София – 19 февруари 2009 г. (с лектор Ружа Смилова, преподавател в СУ „Св.Кл.Охридски“)

Въвеждаща среща и обучения как се прави публична акция и как се работи с медиите в Русе – 21 и 22 февруари 2009 г.

Стратегическа среща на кампанията за Рила във Велико Търново – 1-3 март 2009 г.

Лекция на тема „Законодателната власт в България и процедура на приемане на закони от Народното събрание“ в София – 4 март 2009 г. (с лектор адв. Веселин Паскалев)

Кръгла маса с теми „Гражданското общество и медиите“ (лектор Екатерина Попова, специалист по ПР и журналист във в-к „Класа“) и „Какво ще ни струва използването на генно-модифицирани организми?“ (лектор Илиян Илиев, сдружение ОЦОСУР-Варна) във Варна – 15 март 2009 г.

Информационно турне за заплахите в българските защитени територии в Бургас, Созопол, Царево и Малко Търново – 19-22 март 2009 г.

Лекция на тема „Съдебната власт в България“ в София – 25 март 2009 г. (лектор адв. Свилен Овчаров)

Обучение и дискусия на тема „Велоеволюция – мечтите се сбъдват“ в Русе – 28 март 2009 г.

Обучение и среща на гражданската група във Велико Търново – 28 март 2009 г.

Лекция на тема „Еколози и медии – проблеми на ефективната комуникация“ в София – 16 април 2009 г.

Теренна проверка на Паничище – 29 април 2009 г.

Лекция на тема „Естество на Европейския съюз, институционална уредба на ЕС, институционален баланс и взаимоотношения между институциите“ в София – 7 май 2009 г. (с лектор Катя Христова-Вълчева, преподавател в Нов български университет)

Теренна проверка на Паничище – 13 май 2009 г.

Лекция на тема „Процедури за приемане на законодателство в ЕС, естество на правото на ЕС, ЕС и обикновеният гражданин“ в София – 14 май 2009 г. (с лектор Христо Христев, докторант по общностно право в Университета в Нанси, специалист по европейско право)

Дискусия и обмяна на опит на тема „Обикновеният гражданин и местната власт“ във Варна – 17 май 2009 г.

Презентация на Коалиция „За да остане природа в България“ в Кюстендил – 15 май 2009 г.

Информационна среща на Мадара – 22 май 2009 г.

Теренна проверка на Паничище и Говедарци – 23 май 2009 г.

Високопланинско почистване в Пирин – 31 юли – 5 август 2009 г.

Теренна проверка на Паничище – 14 август 2009 г.

Освен тези презентации, обучения, дискусии и теренни проверки, подкрепихме и множество граждански акции, напр. флашмоба против пускането на лифта на Паничище на 3 април в София, няколко акции за Рила по градове (http://forthenature.org/gallery/134/) и акциите по повод честването на Деня на Земята на 22 април в цяла България.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

5141 посещения

OFF

Последно качено » Новини