Календар

Прокуратурата възобнови наказателното производство за обгазяването на района на Стара Загора

Прокуратурата възобнови наказателното производство за обгазяването на района на Стара ЗагораИзточник: BlueLink

С постановление на Дичо Атанасов – заместник-окръжен прокурор в Стара Загора, е възобновено наказателното производство за замърсяването на въздуха в общините Гълъбово, Раднево и Стара Загора, съобщи Национално движение Екогласност.

Еколозите многократно протестираха срещу постоянните обгазявания в община Гълъбово, където проблемите на дихателната система са „запазена марка” за хората в града, спонтанните аборти са чести, а децата се раждат с увреждания.

Европейската комисия откри преди две години процедура за нарушение срещу България заради обгазяването в Старозагорско от мощностите на „Брикел" ЕАД, ТЕЦ „ЕНЕЛ – Марица изток 3” и ТЕЦ „Марица изток 2" ЕАД, а прокуратурата назначи предварително производство.

Петър Пенчев – заместник-председател на НД “Екогласност”, заявява недоволството на екоорганизацията от почти двугодишното забавяне в Окръжна прокуратура–Стара Загора на досъдебното производство. Той се надява за ускоряване както на натиска от страна на Брюксел, така и за стриктна проверка от МВР-Стара Загора.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3223 посещения

OFF

Последно качено » Новини