Календар

Планира се ново вилно селище до Карадере

Планира се ново вилно селище до КарадереВ сряда, 18 ноември, от 11,00 ч. в кметството на село Горица, ще се проведе обществено обсъждане на доклада за екологична оценка за инвестиционно предложение: Изграждане на курортни сгради в поземлени имоти № 015067, 015162, 015163,015164, местност Светерица, землище с. Горица.

Това е оскъдната информация, която може да се открие на сайта на районната инспекция по околна среда в Бургас:
http://www.riosvbs.eu/obsht_obs.html

От информацията не става ясно какво точно се предвижда над един от последните незастроени плажове по българското Черноморие.

Кара дере е изкусителна хапка за инвеститори от всякакъв калибър и националност през последните години. Икономическата криза и, може би, смяната на правителството спряха, засега, най-големия проект в района – този на известния британски архитект Норман Фостър, представляван у нас от брата на бившия премиер, архитект Георгий Станишев. Идеята беше целият залив да се застрои с пет свързани еко селища с капацитет 15 000 души. Ако тази възможност беше предложена за реализация при разрастването на някой от големите ни курорти за масов туризъм, тя със сигурност щеше да спечели обществена подкрепа и да рекламира страната ни като дестинация, която създава устойчиви модели, а не прилага пасивно краткосрочни схеми за бързо забогатяване. Тъй като обаче проектът беше планиран на едно от малкото свободни и чисти места по презастроеното ни крайбрежие, част от Натура 2000, той получи противоречиви оценки. Рекламиран като еко инициатива, там щеше да намери място поредният голям комплекс, превърнал Черноморието в почти непрекъсната бетонна ивица.

Замразяването на един проект дава възможност за реализация на следващия. Ето как Лилия Маринова, кметски наместник в Горица, коментира за варненския вестник Народно дело инвестиционното предложение, което ще се обсъжда в сряда: през следващата пролет частна фирма ще започне изграждането на модерно курортно селище край Горица в местността Светерица. То ще се разположи на площ от 55 декара. Застроени ще бъдат около 30 процента от парцела. В селището ще има детски и спортни площадки и цветни градини. В селото вярват, че тогава ще се ремонтира и асфалтира прекият път до брега на морето, където е разкошният плаж. В момента той се слави, че всяка пролет и есен се посещава от стотици въдичари от Варна и селата от района.


Фирмата инвеститор е "Дарматекс България ЕООД, собственост на офшорна компания "Дарматекс лимитед", регистрирана в Малта. Проектът предвижда изграждането на курортно селище от малки къщи на площ от 55 дка. С леглова база за 200 души. Плътността на застроявяането ще е 30%, останалите 70% ще са заети от зелени площи, съобщи вестник Дневник след обсъждането.

От РИОСВ Бургас са допълнили за вестнка, че селището попада в една защитена зона за птиците от екомрежата "Натура 2000" – Камчийска планина. Към незастроените плажове в района на Кара Дере от няколко години има засилен интерес.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

6155 посещения

OFF

Последно качено » Новини