Календар

ДОМИНО ОТ ЧОВЕШКИ ТЕЛА ОТКРИВА ФЕСТИВАЛА „ЕДИН СВЯТ“

ДОМИНО ОТ ЧОВЕШКИ ТЕЛА ОТКРИВА ФЕСТИВАЛА  „ЕДИН СВЯТ“ПРОМЕНИТЕ В КЛИМАТА ВДЪХНОВЯВАТ СОФИЯНЦИ ДА ПАДНАТ ЕДИН ВРЪЗ ДРУГ В УНИКАЛНА КЛИМАТИЧНА АКЦИЯ ПРЕДИ СРЕЩАТА НА ВЪРХА В КОПЕНХАГЕН И ОТКРИВАНЕТО НА ФИЛМОВИЯ ФЕСТ

С уникална комбинация от улично изкуство, социална отговорност и качествено кино ще започне фестивалът за филми с характер „Един свят“.

Адекватна, нова, глобална политика за борба с изменението на климата е нужна не утре, не след 2 месеца, а веднага. Това е посланието и на филма, чийто продуцент е Леонардо ДиКаприо, с който се открива тазгодишното издание на фестивала „Един свят“ в Дома на киното от 19.00ч. - „11-ият час“.

Събитието ще стартира в присъствието на представители на Министерство на Културата, а фестивалът ще продължи до 29-ти ноември.

За да въвлекат българите в горещите световни теми на документалистиката без грим, на опашка пред Дома на киното в София днес ще се наредят онези от тях, които са готови на ударна доза „климатичен“ адреналин като се включат в доминото от човешки тела, което ще стъписа минувачите в 17.45ч. Акцията ще започне още в 17.30 с пърформанс на акробатката Бенита Примо и артисти от „Фабриката за идеи“, които ще смесят цирковите похвати със социалните послания в провокативна интеракция пред Дома на киното.

Както ежедневните действия на всеки от нас водят до верижна реакция и се отразяват пряко върху изменението на глобалния климат, така и падащите един върху друг, „чакащи“ пред Дома на киното, ще усетят как им се отразява пряко импулсът, подаден от човек, далеч зад тях на „опашката за адекватна климатична политика“.

Филмът на Леонардо ДиКаприо и съпътстващата го акция идват броени дни преди ключовото за климата и световната политика събитие – срещата на върха в Копенхаген от 7 до 18 декември, която е определяна като „най-важната в историята на борбата с климатичните промени“.

Участниците в съпътстващата за фестивала акция апелират с шарената проява за това България спешно да се включи в глобалния диалог за климатичните промени на страната на „добрите“ и мислещите, а не на недалновидните и късогледите, каквато е досегашната климатична политика на страната ни в рамките на ЕС. За съжаление, страната ни е сред блокиращите (заедно с Полша, Чехия, Италия и още 5 страни) решенията за динамична устойчива и гъвкава политика на Евросъюза по отношение на глобалните предизвикателства пред планетата.

За „единен“ и солидарен свят е и посланието на фестивала „Един свят“, чиято програма тази година впечатлява с изключителни филми от широк социален спектър, засягащи актуални теми от всички полета: тези филми не са, за да бъдат просто гледани, а за да провокират активно отношение и реални действия - отдавна никой не може да се оправдае, че проблемите на света са само негови: страната ни е част от световните проблеми и би трябвало да е част от глобалната отговорност за решаването им. Все пак всички споделяме тази планета – и имаме отговорността да бъдем съвестни в опазването на природата и достойното съществуване на хората по повърхността й.

Акцията е по идея на „Фабрика за идеи“, с помощта на Коалиция за действия срещу промените в климата, България, в рамките на Фестивал за филми с характер „Един свят“.

За контакт:
Янина Танева – 0899 912137, Георги Стефанов – 0889 517976

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3123 посещения

OFF

Последно качено » Новини