Календар

Втора наказателна процедура срещу България заради нарушенията в Рила. Седмични граждански присъствия пред Министерски съвет.

Втора наказателна процедура срещу България заради нарушенията в Рила. Седмични граждански присъствия пред Министерски съвет.Приятели, новините са две – миналата седмица след двегодишна кампания на хиляди граждани Европейската комисия стартира още една наказателна процедура срещу българското правителство за нарушенията на европейското законодателство - този път за Рила. Другата новина е, че нашите министри и институции продължават да отричат за незаконните лифтове на Паничище и Картала, което прави нашето възобновено присъствие пред Министерски съвет наложително!

Чакаме ви още тази сряда (25 ноември) от 9.30 до 10.00 ч. преди заседанието на правителството, за да напомним на управляващите да си свършат работата по опазването на Рила. Събираме се на изхода на подлеза пред бившия партиен дом (сегашна сграда на Народното събрание) [карта] и чакаме инструкциите на полицаите дали да останем там или да пресечем и да отидем на "Дондуков" пред самия Министерски съвет. Първата акция ще мине под надслов „3 години помайване”, визирайки мудността на правителството вече трета година да приеме всички предложени зони в Натура 2000 и да ги опазва адекватно. Облечете се като пенсионери (с кепета, шлифери, бели коси и т.н.), за да попитаме правителството: „Нужно ли е да остареем, протестирайки на жълтите павета, докато започнете да пазите Рила?”

Най-възмутителното е, че дори и в този момент, при започнала наказателна процедура, в Рила се сече яко и незаконно, за да се прокарат писти за новия сезон. Според подаден сигнал от този уикенд при границата на Националния парк "Рила" са отсечени прясно над 30 броя 100-годишни мури и смърчове в подготовка на пистата от Новата хижа до хижа "Пионерска"!

Вече започнаха две наказателни процедури срещу България заради неспособността на правителството ни да гарантира опазването на зоните от екологичната мрежа Натура 2000 в Рила. Процедурите са по Директивата за птиците и по Директивата за местообитанията.

1/ Защитената зона за птиците е намалена наполовина в сравнение с предложеното от научната общност. За да бъдат опазени редки видове птици с европейско значение като белогръб кълвач, трипръст кълвач, врабчова кукумявка, скален орел и др., както и за да бъде гарантирано устойчивото развитие на Рила планина, настояваме българското правителство да вземе спешни мерки за приемане на защитена зона Рила за птиците в пълния й обхват.

2/ В защитената зона за местообитанията се извършва строителство на ски инфраструктура без оценки на въздействието върху околната среда. Това са печално известните лифтове на Паничище и Картала в Рила – единият вкарва без екологични оценки хиляди хора дневно в циркуса на Седемте рилски езера и екосистемата там вече е сериозно застрашена, а преди около година по време на авария при официалното откриване на втория, също изграден без екологични оценки, увисна във въздуха бившият премиер Сергей Станишев.

Настояването ни птиците и местообитанията в Рила да бъдат опазени не е каприз или крайност. Може би единствено в България не се осъзнава огромната важност на здравите екосистеми – те не само ни дават жизнена среда и ресурси, но и тяхното състояние е показател и фактор за успеха на борбата с промените в климата. Надяваме се в следващите два месеца, с които разполага, за да отговори на предупредителните писма на Европейската комисия, българското правителство да прояви далновидност и държавническо мислене и да спре да отрича, че има нарушения в Рила, а да гарантира спазването на закона и спирането от експлоатация на незаконните обекти.

Сложете банер за протестите в сряда на вашия сайт!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

6771 посещения

OFF

Последно качено » Новини