Календар

'Рила спорт' сече в района на Седемте рилски езера

'Рила спорт' сече в района на Седемте рилски езераBlieLink

В района между хижа Рилски езера и хижа Пионерска, по протежение на скандалния лифт, се сече. Още не е ясно какъв е обемът, но явно не става въпрос за премахване на едно изсъхнало дърво. А сечта в национален парк е незаконна.

Сигнали бяха подадени и в платформата срещу незаконни сечи Спаси гората, за фрапантни нарушения заявиха и доброволци на коалиция За да остане природа в България.

Според коалицията фирма "Рила спорт АД" необезпокоявано изгражда нова ски писта в близост до седалковия лифт. Еко активистите напомнят, че това става дни след стартирането на двете наказателни процедури от ЕК срещу България за неопазването на Натура 2000 зоната „Рила” от незаконосъобразното реализиране на множество проекти за ски писти и лифтове.

Въпреки лошото им качество, любителските снимки от изминалия уикенд очевидно показват, че по склона на планината се отварят широки просеки. В сигналите си очевдиците твърдят, че се изсичат бяла мура, смърч и клек, с моторни резачки и багер се отстраняват всички пъни от терена, а с булдозер се подравнява трасето за бъдеща ски писта. Публични документи от компетентните институции показват, че за изграждането на ски пистата няма издадено нито едно разрешително, припомня Коалицията. Междувременно изпълнителният директор на "Рила спорт" Славейко Стайков заяви за вестник Дневник, че фирмата няма нищо общо със сечта. "Почиствахме под самия лифт, но встрани не е имало сеч", каза той.

Законът има по-свободно тълкуване в района над Паничище. След многобройните обвинения на природозащитници за бели петна в процедурите и очевидни нарушения отговорните институции признаха малка част от тях, но заявиха, но ги определиха като незначителни. Типичен пример е пътят за хижа Пионерска, който, след направения му ремонт, влезе в границите на националния парк. Това обаче не беше проблем за експертите на Министерството на околната среда и водите. Позицията на институцията беше, че той влиза пренебрежимо малко в защитената зона и не си заслужава да се мести или да се налагат ефективни наказания.

От Коалицията припомнят, че опитите на частната фирма да изгради незаконно неодобрения ски курорт „Супер Паничище” датират от 2008 г., когато Изпълнителната агенция по горите спря сечите по изграждането на четири ски писти в района на Паничище. Тогава държавните органи установиха, че фирмата Рила спорт прави опит да изгради ски пистите от общия устройствен план на ски курорта „Супер Паничище” прикрити под формата на противопожарни просеки. През 2009 г. Агенцията по горите се натъкна на нови незаконни сечи по частично изградената просека западно от новия седалков лифт до хижа Рилски езера. Агенцията постанови да се вземат мерки за възстановяване на гората върху незаконните сечища.

В желанието си да бъде избегнато допълнително унищожаване на природата в района на Седемте рилски езера и налагането на тежки европейски глоби, Коалицията „За да остане природа в България” сезира своевременно компетентните държавни органи за подновеното незаконосъобразно изграждане на ски пистата. От коалицията настояват държавата да не си затвяря очите пред явните намерения на "Рила спорт АД", собственост на офшорната компания, да използва без концесионно право защитените територии от Национален парк „Рила”, където попада половината трасе от незаконната ски писта.

Природозащитниците предупреждават, че енедопустимо Община Сапарева баня, която работи по десетки проекти финансирани от Европейския съюз, да съдейства на една офшорна компания за унищожението на територии от проекто-защитена зона „Рила” и да излага България пред опасността от наказателни процедури.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

5944 посещения

OFF

Последно качено » Новини