Календар

ГМО - заплаха за българското земеделие

ГМО - заплаха за българското земеделиеПресконференция на тема: „ГМО- заплаха за българското земеделие” ще се проведе в БТА на 4 декември от 11,00 ч.

Пресконференцията ще представи резултатите от предстоящата работна среща на 3. декември с представителите на държавните институции относно тревожните сигнали за промяна на политиката в областта на българското земеделие, свързано с използването на генетичното инженерство.

В отворено писмо до ресорните министерства коалицията на природозащитни неправителствени организации „За да остане природа в България” настоява правителството да изкаже ясно своята позиция спрямо ГМО. В края на ноември министърът на икономиката обяви новия проект „Зелена България”, подкрепящ биоземеделието, а според министъра на земеделието режимът на ГМО у нас трябва да стане по-либерален.

Докато Европа тече процес на частични или цялостни забрани за освобождаване на ГМО в околната среда, в България наблюдаваме обратното, коментира Светла Николова от Сдружение „Агролинк”.

На пресконференцията с журналистите ще бъде представена и петицията за забрана на генно-модифицираната царевица MON 810, която за 10 дни е събрала над 1700 подписа. Искането е България да приеме предпазната клауза по чл. 4 на Директива 2001/18 на ЕС със забрана на царевичния хибрид МОN 810, от която досега са се възползвали 6 страни- членки: Австрия (1999), Гърция (2005), Унгария (2006), Франция (2008), Люксембург (2009), Германия (2009), а в други страни като Швейцария, Ирландия, Италия има пълна забрана за отглеждането на ГМ култури.

Пресконференцията се организира в рамките на проект на Българска фондация Биоразнообразие "За да остане природа в България", подкрепен от Фондация Институт Овторено общество.

Като част от кампанията за информиране на обществеността за ГМО на 03 декември от 17.30 ч. в Чешкия център в столицата (на ул. “Раковски” 100) ще се излъчи премиерата на немския филм “Давид срещу Монсанто”, разкриващ историята на канадския фермер Пърси Шмайзер и истината за генно-инженерната индустрия.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3223 посещения

OFF

Последно качено » Новини