Календар

Защитените територии предпазват и от промените в климата

Защитените територии предпазват и от промените в климатаКопенхаген – Защитените природни територии играят важна роля за неутрализиране на последствията от измененията на климата. Това е изводът в нова книга, която е съвместно издание на международната природозащитна организация WWF, Програмата на ООН за развитие, Световната банка и други природозащитни организации.

„Книгата „Естествени решения: защитените територии помагат на хората да се справят с климатичните промени” ясно разкрива за първи път как защитените територии значително ограничават ефекта от промените в климата и какво е необходимо, за да ни помагат още повече”, заяви лорд Никълъс Стърн, автор на предговора на книгата.

Защитените територии играят важна роля за намаляване на емисиите въглероден диоксид. Те съхраняват 15% от цялото количество въглеродни емисии по света или 312 гигатона. В Канада, над 4 милиарда тона въглероден диоксид се съхраняват в 39-те национални парка, което струва между 39 и 87 млрд. долара във въглеродни кредити. В амазонските джунгли в Бразилия защитените територии ще опазят от изсичане 670 хил. кв.км гори до 2050 г., което представлява 8 млрд. тона избегнати въглеродни емисии.

Защитените територии се явяват и естествен буфер срещу бедствията, причинени от промените в климата, тъй като предоставят място за водата при наводнения, стабилизират почвата при свлачища и спират вятъра при бури. Изчисленията показват, че крайбрежните влажни зони на САЩ предоставят защита от наводнения на стойност 23,2 млрд. долара годишно.

Защитените територии помагат на естествените ресурси да са в добро състояние и продължават да осигуряват храна, чиста вода, подслон и доходи за общностите, които разчитат на тях, за да преживяват. От стоте най-големи града на света 33 взимат питейна вода от близките гори, които са и защитени територии.

„Без незабавни действия условията на живот на хората в селските райони ще се влошат чувствително заради промените в климата”, добави Веерле Вандервеерд, директор на групата по енергия и околна среда на Програмата на ООН за развитие.

„Оказва се, че увеличаването на защитените територии и участието на местните хора в тези усилия е един от най-ефективните начини да се помогне на природата и хората да преодолеят резултатите от промените в климата”, обясни Тревър Сандуит, заместник председател на Световния комитет по защитените територии на Международният съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN).

Защитените територии по света получават средно едва половината от необходимите им средства, за да бъдат напълно ефективни, което ги излага на сериозен риск. В момента в Копенхаген се провежда срещата на върха на ООН по промените в климата, а 2010 е обявена от ООН за Световна година на биоразнообразието. Време е защитените територии да бъдат признати от Конвенцията по биоразнообразието и Рамковата конвенция на ООН за промените в климата. Световните лидери трябва да осъзнаят, че инвестицията в защитени територии е инвестиция в сигурността на съгражданите им.

„В бързината да намерим „нови” решения срещу промените в климата, може да не обърнем внимание на доказаната алтернатива”, смята Александър Белокуров от WWF. „Защитените територии са инвестиция, която обществото е правило в течение на дълги години. В наши дни е ясно, че от това е имало повече смисъл, отколкото сме подозирали”.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

5975 посещения

OFF

Последно качено » Новини