Календар

Георги Костов: Инвестиционен проект не е мръсна дума, проблемът е в прозрачността

Георги Костов: Инвестиционен проект не е мръсна дума, проблемът е в прозрачносттаВладимир Иванов, BlueLink

Ефективни санкции, компетентни служители и нови правила на работа са задължителни за опазването на горите, стана ясно на публичните събития на БлуЛинк по повод приключване на пилотния период на проекта "Спаси гората".

Кръгла маса между представители на институциите и организациите, ангажирани в "Спаси гората" показа, че според всички заинтересовани страни проектът е полезен и с голям потенциал за развитие, но успехът му зависи и от работеща система на горите.

Георги Костов, заместник-министър на земеделието и храните потвърди, че от Министерството на околната среда са прави да искат верни сигнали, но добави, че всяко нещо не може де се доказва до безкрай и когато има готова за ползване информация, институциите трябва да действат. Костов обърна внимание на нуждата от задължителни проверки на превозните документи при пренасянето на дървесина и подаване на сигнали за нередности. Никое държавно ведомство вече няма основание да се отнася с абсолютно недоверие към неправителствения сектор, допълни заместник-министърът. Въпреки, че никой не е упълномощил БлуЛинк, тяхната платформа представлява успех, заяви той.

Изключително полезно за координирането на система за опазване на горите ще е еко-министерството да разреши използването на своята база данни за дейности в горите, което засега не се случва. Това ще внесе яснота къде какво се предвижда, какъв тип е растителността и статута на местността. Ясно е например, че наличието на резачки и отрязани дървета в природни и национални паркове е възможно престъпление. Михаил Михайлов - началник на "Защитени територии" към МОСВ обаче заяви на кръглата маса, че министерството не е длъжно да предостави тази информация.

На пресконференция, последвала кръглата маса, Николай Пиронков, директор на Дирекция "Охрана и контрол" в Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), разясни, че институциите формално правят опити да прекратят многобройните нарушения в регионалните си подразделения, но голяма част от незаконните сечи и продажби се осъществят именно със съдействието и съгласието на държавни служители от системата на горите. Той обвърза реформата в с приемането на новия закон за горите, който ще е действителност до няколко месеца. Според Пиронков, с неговото влизане в сила трябва да се наложи прозрачност и да се сменят служителите, които участват в престъпления. Представителят на ИАГ заяви, че 60-70 ръководители на регионални агенции по горите трябва бъдат сменени в близко време заради нередности или несправяне с работата. Той посочи, че в момента се извършват големи злоупотреби в районите на Ихтиман, Видин, Плачковци и Чипровци.

Проектът "Спаси гората" е модел за отворен и открит работен процес, който дава възможност на всички заинтересовани лица да се включат ефективно. Според участниците в пресконференцията, той трябва да бъде развит и в други области като бракониерство, нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, строителство.

Александър Дунчев от Природен парк "Витоша" добави, че визуализирането на сигналите и на прогреса (или бездействието) по тях на сайта на проекта мотивира тези, които алармират за проблеми в горите. Според него ще е много ценно, ако тя продължи да съществува, защото привлича нови хора и нов тип информация.

Константин Дичев от "Зелени Балкани" заяви, че не можем да разчитаме на агенцията по горите самостоятелно да прави проверка и да установят и санкционират нарушението. Той припомни за голямо нарушение в района на Ракитово, където, по думите му, е изсечена дървесна семенна база, представена е като санитарна сеч, а на практика е промишлена. При последвалата процедура, инициирано по време на обучение и проверка на Спаси гората, местното подразделение на ИАГ излезе със заключение, че няма никакво нарушение.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

5036 посещения

OFF

Последно качено » Новини