Календар

Храната ни съдържа ГМО, а никой не ни информира за това

Храната ни съдържа ГМО, а никой не ни информира за товаИзточник: BlueLink

Хляб, вафли и салам съдържат над 2 процента генно-модифицирани (ГМО) продукти.

Националната лаборатория за контрол на генетично-модифицирани храни към Столичната РИОКОЗ провежда изследвания от 2004 г. на процентното съдържание на ГМО в различни продукти, предлагани в търговската мрежа, съдържащи соя, царевица или ориз. Въпреки че някои от пробите са показали, че надвишават допустимата граница от закона граница на 0.9% съдържание на ГМО, това не е било отбелязано на етикетите, съобщи сдружение Агролинк.

През 2004 г. 61 от изследваните 125 продукта са съдържали ГМО, а 19 от тях - над 2% ГМО, т.е това са 15.2% от изследваните продукти. Между тези проби са соевата кайма „Витабел”, царевичният тостерен хляб „Златна Добруджа”, корнфлейксът „Оликорн” на фирма „Олинеза”, показва докладът.

През 2005 г. от 157 изследвани проби 59 са съдържали ГМО съставки, като отново в 19 са били с над 2 процента ГМО, но въпреки това не са били етикирани като такива. Между тях са кренвирши и телешки салам от месокомбинат „Кики” - Харманли, кюфтета и кебапчета на скара на фирма „Дидо” и траен колбас „Бургас”, допълват от Агролинк.

Хронологията продължава без промяна по отношение на спазване на законодателството и обществения интерес – през 2006 г. са изследвани 140 продукта. 27 от тях са съдържали ГМО, а в 5 съдържанието на ГМО е превишавало допустимата норма. През 2007 г. са взети проби от 434 продукта, като 84 са съдържали ГМО. В 17 продукта съдържанието е било над 0.9%, като в 10 от тях ГМО е било дори над 2%. Между тези продукти са шпек „Народен” (над 1.17% ГМО), варена наденица „Народна” (0.95% ГМО), салам „Камчия”( над 2.0% ГМО), колбас „Хамбурски” (1.74% ГМО).

През 2008 г. са анализирани 272 броя проби, 132 са съдържали ГМО, 113 в законовите граници, а 19 - над 0.9%, т.е е следвало да бъдат етикирани, че съдържат ГМО. Между тях са вафли „Лачита” (над 2 % ГМО), мини вафли „Family” (над 2 % ГМО), хрупкава вафла „Кредо” (над 2 %ГМО), показва проучването на Агролинк.

През 2009 г. са анализирани общо 181 проби, като 63 от тях са съдържали ГМО, а в 15 с надвишено ГМО – шпек „Народен” (над 2% ГМО), сурова наденица „Елит” (2% ГМО) , сух шпек - траен варено пушен салам „Витамес” (над 2% ГМО), бяло соево брашно „IZZI” (над 2% ГМО) .

В резултат става ясно, че през периода 2004-2009 г. са изследвани общо 1304 проби от хранителни продукти и в 448 (34.35%) е установено за наличието на ГМО, като в 94 (7.2%) то е било два пъти над пределно допустимото. От анализираните продукти само етикетите на 2 показват, че съдържат ГМО. През 2009 г. процентът на българските производители с превишено съдържание на ГМО спрямо чуждите вносители е 64 %, докато през 2005-2008 г. е бил 30%. В доклада липсва информация за санкциите на фирмите, които не спазват закона.

Изследването е достъпно на сайта на националната лаборатория:
http://www.sriokoz.com/documents/temi/hrani/Internet%20GMO%20food_sept_09.htm

Неотдавна във Франция се предложи етикетирането на продукти със съдържание на ГМО да започва от 0.1%, а не от 0.9% както е в Директива 2001/18, а в Германия, Австрия, Италия веч е въведено етикетиране „Без ГМО”, припомнят от Агролинк.

Повече за доводите срещу либерализиране на ГМО режима у нас на: http://forthenature.org/news/1231

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

22893 посещения 20 коментара

Коментари

 1. no naim
  2011-01-21 02:40:52

  НЕКА ДА НАПРАЖИМ РЕФЕРЕНДУМ И ДА СЕ ЗАБРАНИ ПРЕМИНАЖАНЕТО НА НАТОЖСКИ САМОЛЕТИ ПРЕЗ НА6АТА ТЕРИТОРИЯ,,ДОРИ АКО ТРЯБЖА ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ \"нато\"

 2. Ilian Bogev
  2011-01-17 15:26:32

  ChemTrails & HAARP

  Името идва от „chem” съкратено от химически и “trails” следи. Имат се на предвид следите оставени от самолети, като обикновенните „contrails” следи се разсейват малко след самолета а тези смятани за химически остават много дълго време, като видими линии, често образуващи решетки. След падане на дъждове в почвата на „обработваните” зони са открити тежки метали, алуминиеви частици и силно токсични химикали. Въпросните следи остават видими в небето с часове и се разсейват в плътна пелена. Връзката им с ХААРП е ясна когато наблюдаваме тези подобни на решетка модели и неестесвенни формации от облаци следващи видим геометричен модел. В YouTube има над 130 000 качени видео файлове от целия свят, като от България има качени над 100 клипа, ясно показващи химически пръскания. Президента на Венецуела Хюго Чавес направи връзката между катастрофата в Хаити и ХААРП.
  Официялният облик на ХААРП е проучване свързано с северните сияния, но всеки ясно вижда връзката. Микровълновите лъчения който излъчва ХААРП по определени магнитни меридиани ( част от магнито – йоносферата ) отразени след това от тези химически пръскания под формата на решетка /рефлектор/ над дадена област водят до затопляне на този регион, съответно до преждевременно развитие на селскостопанските култури, климатични изменения, циклони, ураганни ветрове, цунами и земетресения – тогава когато целтта е под-земната повърхност - водоносните пластове. Многобройни са кадрите в които виждаме именно тези „северни” сияния на места неестественни за явлението , доста далеч от полюсите и обикновенно в комбинация с характерните модели „решетка” оставени от изтребителите. http://www.youtube.com/watch?v=iouB9Tov0gs
  Последиците от химическите пръскания (наблюдават се много случаи на пръскания без това да включва задължително ХААРП ) върху човека и природата са пагубни, канцерогенни водещи до трайни мутации, загуба на имунитет, отравяне на природните водни ресурси и почвата.
  Трайни икономически последици има при всички случай на употреба на ХААРП и химически пръскания. Естественната загуба на имунитет води до масово покачване на заболеваемостта и бум на автоимунните заболявания от което следват по- висока смъртност, масов страх и стрес и по- високи продажби на лекарства.
  Регионите третирани по този начин дават много нищожни добиви отровена продукция, което принуждава селското стопанство да прибегне до ГМО и препаратите предлагани от монополиста в бранша МОНСАНТО.

  Всички сме запознати с разрушителния ефект от микровълновото лъчение върху живата материя и в частност, белтъчните и структури. Такова лъчение води до колапс и екструдиране на белтъците, а те са есенцална част от процесите свързани с предаване на информацията и делене на живите клетки. Паралелно с този процес водата в организмите, която е силно чувствителна на вълнови лъчения повишава температурата си и катализира неестественни биохимични процеси, силно окисляващи общата водна среда. Повишава се отделянето на свободни радикали което драстично намалява естественните регенеративни функции.

  Инцидентите с необяснимата смъртност на птици, масовите наводнения и катаклизми, неестесвенните температурни отклонения са само върха на айсберга наречен Нов Световен Ред.

  Нека не оставаме безучастни, нека бъдем информирани. Спрете да вярвате, че от вас не зависи нищо! Тези които държат лостовете за контрол искат точно това, следвайки принципа „Разделяй и Владей” , целта им е да се затворим в себе си и да се самоподценим.
  Нека им покажем че грешат. Нека бъдем единни в мислите си. Мечтите все още са безплатни. Не спирайте да мечтаете !

  Няма по съвършенна машина от човешкото тяло, вашите мозъци са много по – силни от ХААРП а вашите мисли са именно тези микровълнови лъчения с които създавате живота си.

  Нека всички с мислите си бъдем уверени в доброто у всеки един.

  Нека бъде светлина.

  PS:
  http://www.youtube.com/watch?v=ADxEq_j5rkE - линк от YouTube от Бургас 15.01.2011
  http://www.youtube.com/watch?v=Yvf-9J8Hsk0 - линк от YouTube от София 15.01.2011
  http://maestro.haarp.alaska.edu/cgi-bin/scmag/disp-scmag.cgi?date=20110114&Bx=on - линк от официалния сайт на ХААРП относно работата на съоражението ж този момент.

 3. garvan
  2011-01-12 08:47:24

  ГМО убива бъдещето. При опити върху мишки и върху морски свинчета със соя (ГМО RR) направени от две различни лаборатории се достига до липса на трето поколение.

  http://www.checkonline.ru/publ/eda_ubijca_transgennaja_katastrofa_2010/22-1-0-3278

  http://cs13138.vkontakte.ru/u26990792/video/6325adaced.360.mp4

 4. MANOLI
  2010-05-23 14:04:19

  НЕСТЛЕ Е МАРКА КОИАТО РАБОТИ САМО С ГМО ПРОДУКТИ,НЕ КУПУВАИТЕ НИСТО ОТ ТЯХ,МАЙКИ НЕ КУПУЖАИТЕ НАН ХРАНИ ЗА ДЕЗАТА

 5. ГМО
  2010-03-03 18:30:44

  Народът не трябва да знае как се правят колбасите и политиката... казал го е Бисмарк....
  Ще ни тровят бавно, но сигурно. Част от плана за контрол над световната популация...

 6. рей
  2010-02-12 23:33:35


  Ето поредния пример за това: пуканките в кината "Арена"

  До инспектората в МЗ


  Има явно нарушение на Наредба за освобождаване на ГМО в околната среда и пускане на пазара, приета с постановление 212 от 04 октомври 2005г., обн., ДВ, бр. 81 от 11.10.2005 г.
  В киносалони Арена из цялата страна се продават пуканки от ГМО сорт, внос от Америка.
  Спечелените пари са за сметка на здравето на хората - доказана е вреда на този сорт царевица, който след термична обработка води до силно канцерогенни прояви.

  Нека да чуем какво ще кажат специалистите, след като уж има контрол... нещата намирисват на много пари дадени за мълчанието на определени хора и служби!

  С уважение:
  Гражданин на РБ


  Отговор от М-вото на Земеделието:


  УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/ ГОСПОДИНЕ,


  Във връзка с Ваше писмо, постъпило в Министерство на земеделието и храните по електронната поща на министър Мирослав Найденов, Ви уведомяваме за следното:
  Предлагането на храни на пазара, произведени от е от компетентността на министерството на здравеопазването, съгласно чл.23е,ал.2 и чл. 29 от Закона за храните.
  Сигналът Ви е изпратен по компетентност до д-р Тенчо Тенев, главен държавен здравен инспектор.
  След, като получим информация за резултатите от извършената проверка по случая от Министерство на здравеопазването, ще бъдете уведомен своевременно.

  -------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Тази тема беше публикувана на страницата на http://forum.bg-mamma.com/ и след няколко часа беше свалена - неоспорим факт, че има нещо гнило и работата намирисва ужасно много!


  в тази връзка още няколко факти:


  Един факт от официална статистика на Индия: за сравнение когато концерна Монсанто започва да си продава семената в един от индийските щати, самоубийствата на фермерите сеещи техните семена достигат 600 на брой за година; за сравнение в съседен щат където сеят нормални семена те са само 80. Дали е фрапиращо ???
  Да, всичко идва от това, че фермерите сеещи ГМО не могат да изкарат семена за следващата реколта и за да растат техните продукти трябва допълнително да купуват торове от Монсанто и....... просто фалират и остават без доходи ограбени от корпорацията!
  А дали е известно, че в момента тези гореспоменатите държави, както и други: Перу, Еквадор и др. водят масирани образователни и информационни кампании за да предупредят населението и да обучат фермерите на опасностите.

  За поредните лобисти на т.н. корпоративни интереси: не ме интересуват заплахите ви защото има гражданско общество, което не си подвива опашката нито си затваря очите като български общински чиновник. Мен лично темата ме засяга, въпреки, че аз лично не съм анти ГМО или както там ги наричат, но НЕ ПРИЕМАМ да ми пробутват нещо което не знам какво е .... търся си правата и се възмущавам!
  Никъде по етикетите не съм видял да пише на храните, че съдържат ГМО, нито в кината Арена има табела над касите:

  "Уважаеми клиенти Вие закупувайки нашите продукти, консумирате безвредна Генно модифицирана царевица".

  Затвърждавам мнението си, че се въртят огромни пари за да се потули всеки глас и да продължат своеволията на НАШ гръб - потребителите!

 7. Баш Борю
  2010-02-11 08:34:07

  Аха...
  Здравейте Валя.
  Ето за това говоря. Проблема не е ГМО май, а Монсанто. Чудесно, много добре, обичам когато нещата се дефинират точно, врагът също. Основно правило, определяй точно злото и го наричай с истинските му имена в противен случай си сред най добрите му служители на доброволен принцип. Хайде сега да се направи същото в цялото публично пространство, а не само в тези идиотски форуми, който иначе са изключително забавни и от които човек се учи на хора.
  Вижте и на мен ми се струва прекалено, но истината е че ако не започне 3та световна или катаклизъм някакъв, то съм сигурен че дори зад ухото на праправнука ми ще пише с малък шрифт "ГМО". Ако някой мисли, че може да спре това - ами да започне 3та световна сега - и това ще е купон нали. Аз лично мисля, че нещата ще са наистина зле обаче ако зад ухото на онзи мой наследник пише "Монсанто"...
  Така нещата са малко по ясни.
  С уважение.

 8. ...
  2010-02-11 07:56:01

  Коментарът е премахнат

 9. maltcho
  2010-02-10 20:01:33

  Живея в Канада и тук съм попадал на ябълки които могат да оцелеят на стайна температура(20-27 С) по 9-10 месеца без да се развалят,сбръчкат и т.н.Мисля че въпросните бяха внос от САЩ.
  А сега си отговорете сами за себе си-бихте ли давали тези ябълки на децата си и ако е ДА,замисляте ли се какво им се натрупва в тялото?
  Не ми се коментира,че фуражите с които се хранят животните също са ГМ и от там пак всичко влиза в нашите тела,но за съжаление това е живота-големите корпорации трупат пари за наша сметка и нашето здраве.

 10. maltcho
  2010-02-10 19:50:08

  Живея в Канада и тук съм попадал на ябълки които могат да оцелеят на стайна температура(20-27 С) по 9-10 месеца без да се развалят,сбръчкат и т.н.Мисля че въпросните бяха внос от САЩ.
  А сега си отговорете сами за себе си-бихте ли давали тези ябълки на децата си и ако е ДА,замисляте ли се какво им се натрупва в тялото?
  Не ми се коментира,че фуражите с които се хранят животните също са ГМ и от там пак всичко влиза в нашите тела,но за съжаление това е живота-големите корпорации трупат пари за наша сметка и нашето здраве.

 11. Валя
  2010-02-07 14:48:24

  Борю, а защо смяташ, че ГМ храните ще помогнат по някакъв начин за изхранването на гладните хора по света? ГМ не дава по-висок добив, но замърсява храната с вредни за здравето патогени. Освен това, ГМ културите са стерилни. Засяваш сега - купуваш семена от Монсанто. Засяваш догодина - пак купуваш семена. И остави това, ами и обикновените немодифицирани култури се опрашват с тея чудовища, и също си загубват репродуктивните способности. И накрая хората стават заложници на големите корпорации-производители на ГМ франкенщайновци.

  Това не е масова истерия на недоинформирани еко-активистчета, а реална заплаха, която ще измори всички ни, ако я пренебрегнем с лека ръка.

  Ето ви малко за четене:
  http://209.85.135.132/search?q=cache:KKmI80EmYKkJ:zachistihrani.blog.bg/politika/2009/12/29/gmo-zaplaha-za-chovechestvoto.463318+%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%93%D0%9C%D0%9E&cd=11&hl=bg&ct=clnk&gl=bg

  И за гледане:
  "Светът според Монсанто": http://zonafilmi.com/details.php?movie=7577

  И в двата материала информация бол, барабар с конкретни дати, имена и документи. От тук нататък - всеки да си прави изводи.

 12. Борю
  2010-02-06 13:29:31

  подкрепя нежеланието за отглеждане и т.н. на ГМО, но моля Ви не използвайте термина"Екологично чист" такова понятие няма и не заради друго, но съм сигурна, че не можете да ми отговорите на въпроса, "Кое е екологично мръсно?"

 13. Лили
  2010-02-05 17:22:12

  ГМ царевицата и ГМ соята са известни. Но какво още ни чака след няколко години:
  ГМ ориз – очаква се отглеждането му в Китай, Индия, Индонезия и Филипините в съвсем скоро бъдеще (още през 2011 ще бъде пуснат на пазара т. нар. “златен ориз” – съдържащ бета каротин като морковите, който му придава жълт цвят). Китайците отлагат няколко пъти решението за отглеждане на ГМ ориз, но очевидно са изгубили битката. В Иран през 2006 са били засети 20 000 хектара с ГМ ориз.
  ГМ картофи – отглеждани са в САЩ, Канада и Румъния. Очаква се отглеждането им с търговска цел в ЕС (ако получат одобрение) и Индонезия в скоро време
  ГМ пшеница – фермерите в САЩ се страхуват да сеят ГМ пшеница, защото ЕС е основният им пазар и не желаят да го загубят. Въпросът е докога ЕС ще удържи да не допуска ГМ-пшеница.
  ГМ ябълки – очаква се в средносрочен план отглеждането им за търговски цели
  ГМ сливи – ще се отглеждат съвсем скоро в САЩ с търговска цел
  ГМ банани - очаква се в средносрочен план отглеждането им за търговски цели
  (Правени са експерименти на открито в САЩ, Австралия, Израел и Уганда)
  ГМ домати – отглеждани са в САЩ, но не са оправдали очакванията. Очаква се скоро отглеждането на друг вид ГМ домати за търговски цели в Индонезия и може би в Китай.
  ГМ захарно цвекло – 90 % от захарното цвекло в САЩ е ГМ през 2009. Огромната част от това цвекло се продава на ЕС за фураж на животни (под формата на пулпа). Отглежда се и в Канада. Ще се опитат да въведат ГМ захарно цвекло за отглеждане и в ЕС след 2015.
  ГМ фъстъци – ще се отглеждат съвсем скоро в САЩ, Китай и Индия (основните износители на фъстъци в света)
  ГМ тиквички – вече се отглеждат в САЩ
  ГМ патладжани - понастоящем се отглеждат в Индия и Филипините
  ГМ авокадо – много вероятно е отглеждането му в Индия в близките няколко години
  ГМ грах - очаква се в средносрочен план отглеждането му за търговски цели
  ГМ памук – вече се култивира в САЩ, Китай, Индия, Аржентина, Австралия, Мексико, Кулумбия.
  ГМ лен – вече се отглежда в САЩ и Канада
  ГМ рапица – отглеждана в САЩ, Канада и Австралия. Очаква се скоро и в ЕС
  ГМ захарна тръстика – ще се отглежда в близко бъдеще в САЩ и Бразилия
  ГМ тютюн – отглежда се в САЩ за търговски цели
  ГМ люцерна – отглеждана е в САЩ до 2007. Има одобрение и в Канада и Япония.
  Източник:
  http://www.gmo-compass.org/eng/database/plants/
  (сайт, създаден с финансовата подкрепа на ЕС по Шеста Рамкова програма на ЕК)
  В сайта се подчертава, че тези данни може и да не са пълни. Истинските размери на отглежданите по света ГМО в настояще и в бъдеще не са известни.
  В сайта са описани и стотици полеви опити с други култури, извършвани от 90-те години насам на всички континенти.

 14. илия
  2010-01-30 12:17:13

  Аз гласувах за ГЕРБ но ако мислят, че могат да ни изтровят много се лъжат !!! Бойко много пъти е казвал "Тая Държава не е моя " А сега да видим на кого е ! На Монсанто и Американските Олигарси или на Бедния Български Народ !!!

  До Членовете на ГЕРБ : Що тъй бе синчета мамини си продавате кръвта ???!!! От тъпотия ли що ли ??? Не сте вие дето ще решавате толкова сериозни проблеми със неуките си наркотизирани мозъчета !!! Бат ви Бойко можед и да е ПИЧ но един ден когато станете като американците дебели и грозни и като се огледате и видите че и жените ви са свинета ще си кажете бре КВО НАПРАВИХМЕ !!! Но ще бъде Късно !!!

  България е хранила едно време и Турция и Русия със зеленчуци !!! Защо искате да Убиете тази Земя и Този Народ !!! Защо ви са Генно Модифицирани Храни когато имаме територия да изхраним още 5 пъти по толкова хора !!!

  Отговорете ми на тези Въпроси !!!

  Ако има нещо за което бих направил Референдум то е точно за Това !!! Този Анонс го Отправям към АТАКА и Скопения им Лидер

 15. Борислав
  2010-01-29 19:47:35

  До Стан

  На вкус и мириз едва ли ще различиш царевично брашно от селската царевица на баба ти и това на Монсанто 831,например, но биохимичния баланс на организма ти постепенно ще се обърка непоправимо о второто.

 16. terzvo mislesht
  2010-01-13 15:28:09

  Преди да плашим хората и да вдигаме врява като големи бели птици, нека все пак не забравяме, че съдържание на ГМО над 0.9% не означава, че храната е вредна.Напротив, още преди да стигне пазара на ЕС Е ДОКАЗАНО, че е БЕЗВРЕДНА. Едва тогава стартира процедура по разрешаването и.
  %-ът касае единствено етикетирането за информация на потребителя. Зад поставянето на този етикет обаче стоят скъпи изследвания, за които всички ние плащаме. За храни,които така и така са точно толкова безвредни,колкото и всички останали...

 17. Beni
  2010-01-08 21:48:51

  Лелеееее абе вие осъзнавате ли какво сте писали по- долу...........?!!! Интересно как сетивата могат да ми подскажат че храната е генномодифицирана???!!!! Дето вика колегата съфорумец.......някоя от отровите също не може да бъде разпозната от сетивата.............

 18. Любен
  2010-01-07 17:11:18

  отровата в храна също не може да се различи от сетивата - хапваш и умираш - нищо вредно.

 19. stanka
  2010-01-07 16:48:28

  Оцелели сме благодарение на тях милиони години.
  ??
  ГМО има от 13 години

 20. Stan
  2010-01-07 15:28:33

  Ако имаше нешо лошо в продуктите от ГМО, нали първо нашите сетива щяха да ни подскажат ? Оцелели сме благодарение на тях милиони години. Щом никой не може да различи белтък от ГМО и обикновено растение, как може да бъде вредно !?

OFF

Последно качено » Новини