Календар

Първа победа в обществения дебат за промените в закона за ГМО

Първа победа в обществения дебат за промените в закона за ГМОСлед силния натиск на обществеността, аргументите на експертите и проведените срещи, Министерството на околната среда отстъпи и прие повечето от предложенията на природозащитните организации за промените в закона за ГМО.

На 26 януари в Народното събрание депутатите и представители на МОСВ изслушаха представители на природозащитни неправителствени, инициативни групи на потребители и майки, земеделски производители, експерти, за техните становища относно предложените от правителството промени на закона за генетично модифицираните организми.

Министър Караджова обяви, че МОСВ приема голяма част от исканията:
* запазва се забранитe за освобождаване в околната среда на територията на Националната екологична мрежа и в съседство с биологични полета
* приема преразглеждането на пространствените изолации при полета с ГМ култури

Законът за ГМО ще бъде върнат за преразглеждане в специална работна група към Народното събрание с участието на специалисти от НПО, както и в консултативната комисия по ГМО в МОСВ. Ще бъдат обсъждани новите предложения на Коалиция „За да остане природа в България”, както и на други и организации.

„Духът от бутилката е изпуснат. Обществото все повече се интересува от това, с какво са засети нивите в България и с какво се храни българинът. Все повече хора знаят какво представляват ГМО и всяка стъпка по отношение на ГМО направено от държавните институции в България ще бъде строго контролирано от обществото”, каза Светла Николова, представител на Коалиция „За да остане природа в България и председател на

Сдружение АГРОЛИНК.

За контакти:
Светла Николова, agrolink@agrolink.org, 0888 359 239

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3341 посещения 3 коментара

Коментари

 1. Илия Рачев
  2010-01-31 14:54:19

  Господин Минков, ако под "световна наука и земеделска практика" имате предвид експериментите с ГМО и заразяването с тях на селскостопанската продукция, то опазил ни Господ от настигане на американците! Не виждате ли в какво са се превърнали?! Затлъстяла, умствено атрофираща нация, в която децата се раждат с наследствен диабет! Ако това наричате "прогрес", то ще ви поправя, че това е крачка към прогресивното заличаване на биологични видове и деградиране на човечеството! Интересно дали субектите от управителния съвет на Монсанто се хранят с продукти, съдържащи ГМО или си купуват еко-биологично произведени!

 2. Фипс
  2010-01-29 00:01:48

  Ако сегашният вариант не е удовлетворителен (а изменението все пак е отстъпление), не знам дали сте мислили за въпроса за референдум - според мен поне против ГМО повечето граждани биха гласували. Но първо трябва да се съберат 200, а ако не се осланяме на НС, 500 хил. подписа, което си е трудно, а има и формалности преди това: http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135636485

 3. Иван Минков
  2010-01-28 20:35:31

  Разбира се, че е изпуснат. С предишният закон, не беше възможно да се отглеждат ГМО в България. С новите поправки, дори и с тези на природозащитниците - ще може :-). Това е добре, тъй като изоставаме от световната наука и земеделска практика. И това е само началото... Не може с тъпани свирки да се спре прогреса.

OFF

Последно качено » Новини