Календар

С фотоизложба „Месец на Рила” продължава към Омуртаг

С фотоизложба „Месец на Рила” продължава към ОмуртагСлед шумното и атрактивно начало на инициативата „Месец на Рила” пред Народния театър, в Централни Софийски хали, Новата станция на метрото при Софийски Университет, Централна ЖП гара и НДК, „Граждани за Рила” ще пренесат магията на фотоизложбата „На кого е мила Рила?” и продължават да вълнуват България с артистични събития и в други градове на страната.

Фотоизложба „На кого е мила Рила?” ще се открие на 19 Март, от 17.00ч., в Обредния дом на град Омуртаг

Това ще е първата културна проява по рода си в Общината със задачата да събуди креативно екологично отговорно поведение у обществото чрез средствата на изкуството.

Кампанията „за Рила” е един от малкото в България успешни модели за граждански инициатви за опазването на природните дадености, който може да се приложи устойчиво и за община Омуртаг за местностите „Кайника”,” Зелената пътека’ „Синята пътека”, района на Стеврек, еко- пътека „Стара река”, Лиса планина.

Впечатляващите авторски фотографии ще украсят залата на Обредния дом. Снимките разкриват необятната красота на планината и предизвикателствата пред всички нас да я запазим чиста и свята- красиви снимки, шокиращи снимки, саркастични снимки, активистки снимки от Рила, похода „Обичам Рила, ходя пеша”и от други места, където човешкия фактор е довел до нежелани последици.

Авторите са победителите от конкурса „Обичам Рила”, който се проведе през есента на миналата година сред фотографи от цялата страна. Чието жури бе Александър Иванов, един от най-добрите пейзажни фотограф на България. Победител за 2007 г. в две от категориите на фотографския конкурс на National Geographic България. Автор на фурористичната фотоизложба "360° България", първата по рода си арт-инициатива на „Моста на Влюбените” в София.

Омуртагчани ще могат също така да се информират за предизвикателствата пред гражданското общество, свързани с незаконното строителство на обекти от проекта за ски - курорт „Супер Паничище” на територията на Национален парк „Рила” , както и с екологичните казуси за горите на Община Омуртаг. Ще бъде стартирана и подписка за запазването на местността за отдих и туризъм на жителите на Омуртаг- „Кайника”.

Докато плановете за застрояване на Рила продължават да застрашават неоценимата й природа, творците ще се опитат със силата на изкуството да привлеката вниманието на минувачи и посетители. В изявите си те противопоставят красивото на незаконното и безценното на продажността, задават въпроси и търсят решения за това, което се случва в района на Седемте рилски езера. „Месец на Рила „- една програма за събуждане и отключване на гражданската активност и съзнание.

Организаторите благодарят на партньорите си от: Магазин „Стената” и на партньорите Коалиция „За да остане природа в България”, Магазин за художнически материали „Слънчоглед”, Екологично сдружение „За Земята” и Фондация Terre Humaine, Швейцария, печатница Принт-бг, Община Омуртаг. Изказват специални благодарности на младежки клуб по екология „Зелен лъч” при гр. Омуртаг, както и на Атанас Димитров и Юлиян Младенов, Янина Танева.

За контакти:

Магдалена Славова, „Граждани за Рила”, тел. 0896 628 958

Вера Петканчин, „Граждани за Рила”, тел. 0899 38 58 59

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

5759 посещения 5 коментара

Коментари

 1. Йорданка Динева
  2010-03-19 13:20:26

  Здравейте, г-н/г-жо question!
  В случай, че държите на представително мнение по посочените от вас въпроси, а именно доколко хората познават кампанията и гражданската група \"Граждани за Рила\", до колко я подкрепят и се включвсат в различните инициативи и доколко считат кампанията за успешна или не, Ви съветвам да направите представително социологическо проучване на територията на България.
  Мисля, че колегите са посочили достатъчно конкретни успехи от тази кампания, които разбира се Вие можете да приемате или не.
  Според нас успехът на една застъпническа кампания се мери с подбуждането и въвличането на гражданска енергия в множество инициативи заради определена КАУЗА, от колкото с постигането на точна и конкретна цел. В зависимост от това колко хора се включат и колко дълго продължи кампанията може да има и такъв категоричен успех като събарянето на лифта от държавата. Но дори и това, че проектът \"Паничище - Седемте рилски езера - Кабул\" не се е осъществил е доста категоричен успех на кампанията. Най-големият успех за мен обаче остава това, че кампанията въвлича много хора от много български градове и е жива вече повече от 3 години, просто, защото е важно и просто, защото от нас зависи. Надявам се да има повече такива инициативи.
  Ще ви помоля да се въздържате от лични обиди и нападки в коментарите в сайта на Коалицията \"За да остане природа\".

 2. question
  2010-03-18 22:33:45

  Ами сега - накъде?
  Г-жа [модератор: премахнато обидно обръщение] пак ни о6тастливи с поредните си \"блестя6ти\" публи4на изява и аргументация \"може би\"/\"може би не\". Той и Симеон4о стана министър председател, 4е и във второ правителство у4аства 4рез зна4ително пове4е от 170 000 гласове и ходи на какви ли не сре6ти с какви ли не държавни и ЕС-представители.
  Благодаря на Нели Арабаджиева за по-смисления отговор.
  И на двете: вси4ко, което е постигнато, е 4е сте ангажирали хора и институции, които имат директен, професионален, финансов интерес да ви отразят акциите и само търсят повод за отразяване (медии, политици, йуристи, толкова. А, и дъновистите да добавим. Впро4ем колко от Граждани за Рила НЕ са дъновисти?). На принципа \"едната ръка мие другата.
  А сега ми кажете, колко от \"обикновените\" български избиратели са 4ували за \\\'един от малкото в България успешни модели за граждански инициатви за опазването на природните дадености\\\' (Кампанията „за Рила”)?
  И ми кажете, какво смятат за вас, което е разли4но от моето мнение, написано тук?

 3. Нели Арабаджиева
  2010-03-16 12:49:49

  Бих могла да добавя, че като публична гражданска кампания Кампанията за Рила има няколко основни цели и едната от тях, разбира се, е да информира широката общественост за съществуващия проблем. В това отношение намирам кампанията за изключително успешна. Освен на куесчън, на всички, които обичат Рила искам да напомня, че проблемите с опазване на околната среда, като цяло, са сложни и тежки и рядко могат да бъдат разрешени изцяло в кратки срокове.

 4. Вера Петканчин
  2010-03-16 00:07:41

  Здравейте, може би е успешен модел, заради това, че събра над 170 000 подписа в защита на Рила, успя да доведе цяла мисия на депутати от Европейския парламент в България, стартирани бяха две наказателни процедури срещу България заради нарушенията в Рила, десетки граждани се научиха да комуникират с институциите и с медиите, да правят изложби, походи и какво ли още не, спрени бяха сечите над Пионерска и да... междувременно все пак курортът Супер Паничище още не е тръгнал - едно заради кризата, друго заради силната и непримирима гражданска реакция вече три години...

 5. question
  2010-03-14 09:52:03

  Хм, с какво \'Кампанията „за Рила” е един от малкото в България успешни модели за граждански инициатви за опазването на природните дадености\'?
  С това, че лифтът си върви четирисезонно или че хижата е затворене или понеже Вие го твърдите?

OFF

Последно качено » Новини