Календар

„Граждани за Рила” на гости в „града на космонавта” Омуртаг с подарък изложба „На кого е мила Рила”

„Граждани за Рила” на гости в „града на космонавта” Омуртаг с подарък изложба „На кого е мила Рила”На 19 март в Омуртаг официално беше открита фото изложбата за Рила. Това е първата спирка от националното „турне” на изключително успешната в столицата изложба. Тя ще остане в Обредния дом в Омуртаг един месец, след което ще отпътува за Благоевград и Кюстендил.

Първата по рода си изложба в Омуртаг, „На кого е мила Рила”, разказва за природата и човека. Тридесет и три внушителни фотоса са най-атрактивното събитие през месец март в града. Снимки с безметежни пайзажи от Седемте езера са противопоставени на такива с продължаващото три години незаконно строителство на ски инфраструктура. Включени са още снимки от Националния поход „Обичам Рила, ходя пеш”, провел се през август 2009 г. Осемдесет души от 5 страни преминаха 90 километра пеш, през три планини, за да покажат как е най-адекватно да се придвижва туристът в защитените местности, като циркуса на Седемта езера, където бе построен незаконно лифт.

Откриването на изложбата започна със соло цигулка на Константин Адамов по музика на Беинса Дуно. Организаторите изненадаха още и с валс, изпълнен на нетрадиционни инструменти от Музикална група за народно творчество-гр. Омуртаг.

Областният управител на Търговище Митко Стайков уважи събитието като официален гост и бе един от първите подписали се в петиция за запазването на местните гори от ширещата се дългогодишна незаконна сеч и на местността „Кайника” като зелена зона за отдих. Подписката е организирана от омуртагчани със съдействието на „Граждани за Рила”.

Директорът на държавното горско стопанство в Омуртаг, Петър Йорданов също беше гост на откриването и говори за горите в района на Омуртаг и нарушенията, допуснати от предишното ръководство. Той пое ангажимент, че няма да се извършват никакви голи сечи повече в „Кайника”, каквито е позволявало предишното ръководство.

Жителите на общината ще могат да подават сигнали за незаконна сеч по линия на онлайн платформата „Спаси гората” между БлуЛинк и Изпълнителната агенция по горите, които ще бъдат проследявани от специалисти на неправителствената организация, а при констатиране на нарушения и от служител на ИАГ.

Непосредствен ефект от стартирането на подписката за опазване на горите в Омуртаг беше гражданска проверка на 20 март, установила незаконни сечи в района на с. Изворово, община Омуртаг.

Националната кампания за съхранението на Национален парк „Рила” показа, че успешно работи и като модел за обществени каузи на местно ниво в градовете на страната.

Вижте галерията със снимки от откриването

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4980 посещения

OFF

Последно качено » Новини