Календар

WWF връчи петицията за опазване на горите в България на премиера Бойко Борисов

WWF връчи петицията за опазване на горите в България на премиера Бойко БорисовСофия – Международната природозащитна организация WWF връчи на министър председателя Бойко Борисов 60 хиляди подписа от националната петиция за опазването на горите в България. Това стана по време на среща на премиера с представители на коалицията „За да остане природа в България”, сред чиито основатели е и WWF. Причина за срещата бяха замените на гори по Черноморието и планинските курорти, с които държавата е оказала нерегламентирана помощ на определени фирми и лица. Природозащитниците връчиха на премиера Борисов ВиК кранче като символ да бъдат спрени течовете на държавни активи.

Премиерът заяви, че предложенията в петицията на WWF за горите ще бъдат разгледани от екипа на министъра на земеделието и горите Мирослав Найденов. Събирането на подписите продължава в интернет страницата на WWF - http://wwf.bg. Предстои през пролетта те да бъдат внесени и при председателя на Народното събрания Цецка Цачева.

Кампанията на WWF за горите започна в средата на миналия октомври и настоява за промени в Закона за горите, които да ограничат корупцията и незаконните сечи, за сертифицане на горите в България по международната система FSC, приета в над 90 държави, за опазване на най-старите естествени гори, които сега не са защитени.

Кампанията има за цел да промени нагласите, че гората е само източник на дървесина, след като тя опазва водата, която пием, пречиства въздуха, спира ерозията и свлачищата, дава убежище на 43 световно застрашени вида растения и животни, ограничава промените в климата и е място за отдих и почивка

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

6907 посещения 3 коментара

Коментари

 1. Спаси гората
  2010-04-07 13:13:43

  http://spasigorata.net/

 2. Loza Milanova
  2010-04-07 11:53:50

  За да имаме гори, ползването в тях трябва да бъде на базата на лесовъдската наука, а не на икономически интереси. В тази връзка държавните горски стопанства не трябва да бъдат на самоиздръжка, а на финансиране на "Зелените стопанства" и заложени печалби при останалите.

 3. Ivan Yordanov Ivanov
  2010-04-03 17:36:56

  Дано вашата кампания постигне успешно целите си и направи някакви промени в законите за опазването на горите и природата като цяло

OFF

Последно качено » Новини