Календар

Фотографско-документален етюд за Черно море

Фотографско-документален етюд за Черно мореНовата изложба на Александър Иванов поставя началото на национална кампания за 3 нови защитени територии по Черноморието

Изложбата „Черно море: север – юг“ ще бъде открита във Френския културен институт на 14-ти април в 18.30ч. и апелира за нови защитени територии на Кара дере, Камчийски пясъци и Иракли

Прецизна селекция, направена сред повече от 10 000 фотоса, заснети от въздуха над Черно море, ще пристигнат в София в сградата на Френския културен институт тази сряда. „Черно море: север-юг“ е изложба на добре познатия с изложбата си „България 360°“ фотограф Александър Иванов и е съвместен негов проект с Коалиция „За да остане природа в България“ и „Зелените дни“ - събития по повод Деня на Земята – 22-ри април.

След десетки летателни часове над морето и височинни фотосесии в търсене на перфектните кадри, екипът на Александър Иванов и неговият пилот – Виктор Соломаха, споделят моментите, изкарани на крилата на делта – планера, в които България и Черноморието изглеждат удивително непознати и различни.

Малка, но затяваща дъха селекция от всичко заснето в 24 фотоса, ще бъде първото публично представяне на проекта. Изложба на открито с пълната селекция, софиянци ще могат да очакват до есента.

Редом с впечатляващите фотоси на скални образувания и речни корита, вливащи се в морето, Александър Иванов е документирал и онова, което невинаги е привлекателно за фотографа, търсещ красотата – хиляди кубически метри бетон по плажната ивица на страната, сериозни замърсявания и хаотични архитектурни намеси в природната среда.

Изложбата ще отбележи и началото на нова национална кампания на Коалиция „За да остане природа в България“, чиято цел е обявяването на 3 нови крайморски територии за защитени. Това е единствения начин това уникално природно наследство да бъде запазено в съвременните условия. Камчийски пясъци, Кара дере и Иракли са трите зони, в които гражданските и експертни организации настояват за държавни мерки и незабавна намеса.

На официалното откриване във Френския културен институт тази сряда от 18.30, в присъствието на Александър Иванов и представители на институциите, ще бъде даден старт и на националната подписка за създаването на нови защитени територии в трите морски територии. Специалната музикална и ви джей селекция по време на коктейла за откриването са поверени на DJ YvesO и VJ Iva.

„Черно море: север – юг“ е проект на Българска фондация Биоразнообразие в рамките на Коалиция „За да остане природа в България”, финансиран от Фонд за НПО на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн към Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство - чрез Фондация "Екообщност" и Фондация за развитие на местното самоуправление.

Изложбата се случва в партньорство с Френския културен институт - София, Фотосинтезис – място за хора, идеи и фотография и Министерството на околната среда и водите в рамките на Международната година на биоразноообразието.

За контакт:

Изложба – Янина Танева – 0899 912 137
подписка Андрей Ковачев – 0887788218
Коалиция „За да остане природа в България“ - Надежда Максимова - 0885734377

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4968 посещения 3 коментара

Коментари

 1. Dimitur Vassilev
  2010-04-13 17:01:20

  Зелените идеи в Унгария ще бъдат отстоявани в Парламента им от \"Политиката може да бъде различна\" - Унгарският еквивалент на нашите ЗЕЛЕНИТЕ

 2. Константин
  2010-04-13 14:52:15

  Една корекция- кубическите метри бетон са милиони, а не хиляди. Бетоновите възли само на територията на общ. Несебър са продали през последните 3 год. над 1.5 млн. куб. м. бетон. Това за трите защитени обекта е чудесно, но нека предприемем нещо по-мащабно : 300 метрова ивица от брега - забранена за строителство. Такъв закон беше гласуван в Испания. Това е шанс да се спасят малкото небетонирани части от брега.

 3. ИВА ГАНЧЕВА
  2010-04-12 21:29:05

  ОТНОСНО ГОДИНАТА НА ОСНОВАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА-СПОРНА Е...А ОТНОСНО МОРЕТО И ГАВРАТА С КРАЙБРАЖИЕТО НА РОДНАТА НИ СТРАНА...ПРЕКАЛИХА!!! НЕ ОСТАНА СВЕСТЕН ПЛАЖ ПО НАШЕТО ЧЕРНОМОРИЕ,ВСИЧКО ОСРАХА БЕЗХАБЕРНИТЕ БЕЗРОДНИЦИ,ПЕРАЛНИТЕ НА МРЪСНИ И МИРИЗЛИВИ ПАРИ.СПРЕЛИ СТЕ СЕ НА 3 ОБЕКТА...НЕ ТРИ-А 303 СА МАЛКО,ЗАЩОТО ЦЯЛАТА КРАЙБРЕЖНА ИВИЦА Е ЗАПЛАШЕНА ОТ УНИЩОЖЕНИЕ...АМИ,ЗАПЛАШЕНА-ПОВЕЧЕТО ПЛАЖ ВЕЧЕ Е УНИЩОЖЕН...

OFF

Последно качено » Новини