Календар

Дните на Земята в Добрич и Балчик

Дните на Земята в Добрич и Балчик Организираните от Клуб Екоравновесие – Добрич и Белият бряг - Балчик Дни на природата, посветени на Световния ден на планетата Земя, прерастват в Дни на Земята, чиято кулминация ще бъде на 5 юни – Международния ден за опазване на околната среда.

Беше поставено добро начало на дейността на учредените през 2009 г. организации като помощник и коректив на изпълнителната власт чрез проведените срещи с Областния управител на Добричка област, Желязко Желязков и еколозите на Община Балчик. Със съдействието на Коалиция „За да остане природа в България”, Българско дружество за защита на птиците и Община Балчик на 24 април се състоя екскурзия с участието на ученици от СОУ „Хр. Ботев” и „Антим І” – Балчик и членове на Клуб Екоравновесие и Клуб за екология, самопознание и фантастика ВОДА от Добрич. Бяха посетени защитените територии „Белите скали”, „Болата”, „Яйлата” и намиращия се в с. Българево Информационен център на Българска фондация Биоразнообразие. На следващия ден 12 души, 7 от Балчик и 5 от Добрич, почистихме плажа на Тузлата. Бяха събрани 63 чувала с отпадъци, натрупани най-вече от „любители на природата”, избрали да разпуснат на морския бряг. Намерихме на брега и тялото на изхвърлен от морето делфин от вида „моткур”. Час по-късно по време на лекцията, изнесена от водолаз, член на „Приятели на морето”- Варна, ни беше разяснено какви поражения нанася риболовът (предимно чрез „траленето”) на биоразнообразието и археологическите находки в българската част на Черно море. Оказа се, че ползвайки се от опита на съседна Румъния, бихме могли да съдействаме за активизиране процеса на създаването на морски резервати в българската акватория – задача, нетърпяща никакво отлагане във времето.

В рамките на Дните на природата бяха отчетени и резултатите от второто издание на Националния литературен екоконкурс на тема „Водата”- Добрич 2010. На 21 април в залата на Младежкия център бяха наградени отличените в конкурса участници от Добрич. Публиката - деца от ЦДГ 9, СОУ "П.Р. Славейков", ОУ "Хр. Ботев" и ОУ "Ст. Караджа – и членове на Клуб ВОДА взеха участие в забавно-образователното шоу на тема разделно събиране на отпадъците "Хайде да поскачаме". За доброто настроение на присъстващите се погрижиха вокална група „Щурите хлапета” от СОУ „Св. Климент Охридски”.
В конкурса участваха 60 деца на възраст до 18 години от гр. Добрич ( ЦДГ 9 „Пчеличка”, ПМГ, ЕГ „Гео Милев”, СОУ „Д. Талев”, СОУ „П.Р. Славейков”, ОУ „Хр. Смирненски”), с. Победа – Добричка община, ОДК - гр. Варна, ОДК – гр. Бургас, Детски комплекс – гр. Сливен и градовете – Пловдив, Монтана, Казанлък, Стара Загора, Горна Оряховица, Търговище, Силистра, Перник, Своге. Журито от Човешката библиотека – София отличи 19 творби. Освен тях бяха наградени с грамоти и публикуване в сайта „Екологично. Практично” ”- http://eco.site50.net/hud.html - още 13 участници. Всички наградени творби, в т.ч. от първото издание на екоконкурса на тема „Въздухът, който дишаме, озонът, който изтънява”, ще бъдат издадени в специален сборник. Благодарни сме на съорганизаторите от Човешката библиотека ( http://choveshkata.net ), които журират безплатно, на „Феникс дизайн”с чиито издания „Пътеводител за саморазвитие на тийнейджъра и ученика” и „Кокология” награждаваме отличените в конкурса, на управителя на ВИК ЕООД – Добрич, Дамян Калчев и книжарниците „Енигма” и „ЗОНА артпринт” в Добрич, осигурили част от наградите, на Общинския младежки център „Захари Стоянов” за финансирането на грамотите, медалите и изпращането на наградите на участниците от страната. От тази година конкурсът има вече свое лого, създадено от Стефан Василев – член на фентъзи клуба „Светлини сред сенките” – Казанлък и оригинална грамота, разработена от Димитър Дженков член на Клуб ВОДА ( приемник на създадения през 2002г. в Добрич Фен клуб „Хари Потър”).

Всъщност, началото на Дните на Земята беше поставено в Добрич на 9 април, когато със съдействието на Община град Добрич бяха засадени дръвчета в ЖК „Балик” от учениците на Елена Железова - екоклуб в СОУ „Д. Талев” и в Центъра за защита на природата и животните от членове на Клуб Екоравновесие, Клуб ВОДА и три момчета, пожелали да се включат от Дом „Дъга”. Традицията да чистим, когато България празнува в дните около Гергьовден, ще бъде продължена и тази година. На 9 май от 10. 30 часа в началото на Градски парк „Свети Георги” ще се съберем всички, желаещи да дадем своя принос макар и малка част от заобикалящата ни среда да бъде чиста за известно време. Набелязаните за почистване зелени площи са района около паметника на Хан Аспарух и горичката към Стадиона. Надяваме се в акцията да се включат и нашите приятели – членове на „Белият бряг”- Балчик и ЕкоНорд. С радост ще посрещнем всички наши съграждани – деца, младежи и възрастни – които биха се отзовали на призива ни „Да почистим, за да сме на чисто!”.

Телефон за връзка: 0878 170 887
Венелина Бербенкова – председател на Клуб Екоравновесие

Ето снимките от двудневната програма 24-25 април 2010 "Пролет по Северното черноморие 2010": http://forthenature.org/gallery/268

Ползотворен ден и много радост!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4325 посещения 1 коментара

Коментари

  1. silviq
    2010-09-01 22:59:08

    трябва ми телефон на екоравновесие в сливен

OFF

Последно качено » Новини